€21,00

€18,95

Wit

Domaine Roblin

Origine 2019

Sancerre AOC

MATTHIAS & EMILE ROBLIN - SANCERRE

Hoe smaakrijk kan een elegant

gestructureerde wijn zijn!

Weet u dat de Loire de langste rivier van Frankrijk is? Vanaf de bron aan de voet van de Mont Gerbier de Jonc in de Ardèche, tot aan de monding in de Atlantische Oceaan bij Saint Nazaire, meet de rivier maar liefst 1012 kilometer! Een indrukwekkende lengte en wanneer we de rivier stroomafwaarts volgen vanaf de oorsprong tot de monding in de zee, passeren we een flink aantal wijngebieden.

Allereerst o.a. Côtes du Forez en Côte Roannaise. Deze gebieden zijn dusdanig klein van omvang dat ze bij het grote publiek niet of nauwelijks bekend zijn. Er wordt hier volop gebruik gemaakt van de Gamay-druif en gezien geografische ligging en gebruikte druivenras, is het voor de hand liggender om ze te scharen onder de Beaujolais. Wanneer we nog wat verder stroomafwaarts gaan, dan komen we bij de grotere namen. De Loire is vanaf hier opgedeeld in vier delen: Vignobles du Centre-Loire, Vignobles de la Touraine, Vignobles d’Anjou-Saumur en Vignobles Nantais.

Nu zoomen we verder in op de streek Vignobles du Centre-Loire: hier vinden we een aantal van de grote namen die de Loire-vallei zo wereldberoemd hebben gemaakt. Sancerre, Pouilly-Fumé en Menetou-Salon in het bijzonder en Quincy en Reuilly in mindere mate. Gemene deler, althans voor witte wijnen, is de druif die men gebruikt: Sauvignon Blanc is hier heer en meester. Producenten wereldwijd kijken met bovengemiddelde interesse mee hoe hier wordt omgegaan met dit druivenras. Het gematigde klimaat, de kalk- en kleirijke bodem en natuurlijk de nabijheid van de Loire zijn enkele van de sleutels tot het succes van de streek.

Even buiten het dorp Sancerre, maar in het hart van de gelijknamige appellation, vinden we het Château de Maimbray. Eigendom van de gebroeders Roblin, 4e generatie van het wijnmakersgeslacht Roblin. Matthias Roblin, de oudste van de twee broers, nam in 2000 het stokje van zijn ouders over en in 2006 sloot ook zijn broer Emile aan. Samen beheren ze 19 hectare waarvan het gros is beplant met Sauvignon Blanc. Een bescheiden deel van het areaal, zo’n 15%, is aangeplant met Pinot Noir. Bij voorkeur opereren de broers Roblin enigszins in de luwte. Beiden zijn uiterst bescheiden en wars van enige sterallures. Terwijl het niveau van de wijnen haast uitnodigt om naast de schoenen te gaan lopen…! Bij ieder bezoek dat we brengen aan hen zijn ze óf in de wijngaard te vinden, óf in de vinificatieruimte. Met recht ‘dedicated to the job’ dus. En dat betaalt zich uit in voorbeeldige wijnen.