LA SPINETTA - TOSCANE

Magnifieke authentieke wijnen

van autochtone druiven zoals we van

Giorgio gewend zijn!

Grofweg halverwege Volterra en Pisa vinden we één van de drie wijndomeinen van Giorgio Rivetti: Casanova della Spinetta. Het grote succes dat de familie Rivetti behaalde (en nog altijd behaalt) in Piemonte, stelde hen in staat een aantal jaar geleden (2001) een derde domein te verwerven in Toscane. Een bijzondere stap, want de focus lag tot dan toe op de twee domeinen in Piemonte: la Spinetta in Castagnole della Lanze en la Spinetta Campé in Grinzane Cavour. In Toscane kan Giorgio naar hartenlust experimenteren met andere druivenrassen, maar ook hier ligt de nadruk op autochtone variëteiten. Een heel dapper besluit, want zeker rond de eeuwwisseling, het moment dat Rivetti tekent voor de koop van Casanova della Spinetta, was het ‘bon ton’ om in Toscane volop te werken met mondiale rassen zoals Merlot en Cabernet Sauvignon.

Inmiddels is gebleken dat juist de keuze voor o.a. de lokale rassen Vermentino en Sangiovese een heel goede zet is geweest. De wereldwijde aandacht voor zogenaamde Super Tuscans – Toscaanse wijnen met een grote rol voor Merlot en Cabernet-Sauvignon - is op zijn retour en menig consument zoekt juist naar authentieke wijnen gemaakt van autochtone druiven. En in het maken van dergelijke wijnen is Giorgio Rivetti een absolute ster!

Opvallend detail: Giorgio Rivetti beschouwt het Toscaanse domein Casanova della Spinetta als een volledig zelfstandig bezit met een eigen imago. Op zich niet gek, het klimaat, de druiven, het terroir etc. zijn niet te vergelijken met de omstandigheden op de ‘basis’ in Piemonte. Om toch de relatie tussen de domeinen te benadrukken heeft Giorgio er voor gekozen eenheid aan te brengen in de etiketten. Op alle labels prijkt de afbeelding van de rhinoceros van Albrecht Dürer. Deze Duitse kunstschilder (1471-1528) tekende in 1515 een neushoorn zonder het dier ooit in het echt te hebben gezien. Slechts ‘gevoed’ door verhalen wist hij een meer dan treffend beeld te schetsen. Een prestatie van formaat om het dier dusdanig gedetailleerd te tekenen! Slechts één wijn van de Rivetti’s heeft een afwijkend label. Op het etiket van de Barolo Campé, prijkt een tekening van een leeuw, eveneens van de hand van Albrecht Dürer. Waarom een leeuw? De koning van de jungle staat hier symbool voor Barolo, de koning onder de wijnen en de wijn voor koningen…

Vermentino

Als we het enigszins zwart-wit formuleren, dan kunnen we stellen dat de Vermentino-druif in drie wijnbouwgebieden voorkomt. Op Sardinië, in Zuid Frankrijk (onder de noemer Rolle) en in Toscane. Op Sardinië levert de druif weelderige, bloemige en soms zelfs behoorlijk geparfumeerde witte wijnen op. In Zuid-Frankrijk zien we ‘m zelden als solist, meestal maakt ie er onderdeel uit van een blend. In Toscane tenslotte zijn de wijnen rijp, soms zelfs wat wulps, maar wel voorzien van smakelijke wijnzuren voor de nodige frisheid. En dat is ook op deze versie van toepassing. Ideale compagnon van rijke visgerechten en exquise gevogelte.

Rosato

De enige rosé van la Spinetta. Maar wel eentje die zich kan meten met de grote namen uit rosé-land! We prezen ‘m in het verleden wel eens aan als hét alternatief voor de kostbare Bandol-rosés en die aanbeveling is nog altijd actueel. De familie Rivetti steekt overigens ook niet onder stoelen of banken dat de inspiratie voor deze rosé in de Provence ligt. En met gesloten ogen zal het niet gemakkelijk zijn het onderscheid te maken… Gelijke delen Sangiovese en Prugnolo Gentile (zie il Gentile) staan hier aan de basis en dat zorg voor een delicate, maar krachtige rosé die zeker aan tafel zijn mannetje staat. Kunt u (of beter: uw visleverancier) aan zee-egels komen? Doen! Verwerkt in een pasta een goddelijke combinatie met il Rosé di Casanova! Zo niet, denk dan eens aan mulfilet of rode poon.

Il Gentile di Casanova

Il Gentile di Casanova wordt door Giorgio gezien als een heus eerbetoon aan de Prugnolo Gentile. Een druif die nauw verwant is aan de Sangiovese, maar toch een heel eigen gezicht heeft. Donker en zwoel en een wat geringere zuurgraad dan menig Sangiovese. Tel daar de Rivetti-signatuur bij op en u begrijpt dat we hier te maken met een indrukwekkende Toscaan! Tagliatelle met paddenstoelen en pecorino of ‘pollo alla cacciatore’ zijn twee suggesties van de familie Rivetti. Wie zijn wij om te twijfelen aan een dergelijke wijn-spijs-combinatie…? Het lijkt ons in ieder geval verrukkelijk!

Il Nero di Casanova

In 2004 zag de eerste fles Il Nero di Casanova het levenslicht. Destijds al een fraai glas wijn, maar de druivenstokken waren nog jong. Inmiddels hebben de stokken een respectabele leeftijd bereikt en wortelen ze diep in de Toscaanse grond. Dat komt het resultaat zeker ten goede! Geen glas gepolijste Toscaan, maar juist een (in de beste zin van het woord) weerbarstig glas rood. Vlezig en goed gevuld. Ook hier een culinaire tip van de familie Rivetti: spaghetti cacio e pepe. Bij een fraaie tomahawk steak van de BBQ ging ie eveneens goed!

MONICA LARNER (THE WINE ADVOCATE):

“Casanova della Spinetta is the Tuscan creative outlet of Giorgio Rivetti of Piedmont's La Spinetta.”

La Spinetta

Vermentino 2020

Toscana Vermentino IGT

Heerlijke en echt onderscheidende Toscaan.

Druivenrassen

Vermentino

Land / Streek

Italië / Toscana

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

La Spinetta

Il Rosé di Casanova 2020

Toscana Rosato IGT

Onderscheidende rosé! In niets te vergelijken met de populaire Provence-rosés.

Druivenrassen

Prugnolo Gentile

Sangiovese

Land / Streek

Italië / Toscana

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 12,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

La Spinetta

Il Nero di Casanova 2016

Toscana Sangiovese IGT

Hier geen glad gepolijste Toscaan, maar juist een wat meer weerbarstig type.

Druivenrassen

Sangiovese

Land / Streek

Italië / Toscana

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

La Spinetta

Il Gentile di Casanova '16

Toscana IGT

Oh zo herkenbaar: wijnmaker Giorgio Rivetti heeft een heel eigen stijl.

Druivenrassen

Sangiovese

Land / Streek

Italië / Toscana

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 14%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar