€14,95

Rosé

Domaine de la Croix

Irrésistible Rosé 2020

Côtes de Provence AOC CC

DOMAINE DE LA CROIX - PROVENCE

Een onweerstaanbare Cru Classé

uit de Provence!

Even ten zuidwesten van Saint Tropez en ten westen van de populaire badplaats Ramatuelle is het schitterende Domaine de la Croix gelegen. We bevinden ons hier in het hart van het Presqu'île de Saint-Tropez, onderdeel van de appellation Côtes de Provence. Als sinds jaar en dag staat deze streek bekend om haar rosés. Zeker, er wordt wit en rood gemaakt, maar de rosé uit deze streek is vrijwel onverslaanbaar. We durven zelfs te beweren dat menig rosé-producent, waar ook ter wereld, zich laat inspireren door Provence-rosé. Ook op Domaine de la Croix is rosé dominant: maar liefst 84% van de wijnen die het domein verlaten, zijn roze gekleurd.

Het domein kent een lange historie, maar het is aan de huidige eigenaar te danken dat het anno 2020 behoort tot de top van de Provence. In 1882 wordt Domaine de la Croix opgericht door Monsieur de Vrégille. Het blijft vervolgens enige tijd in zijn familie, maar kent in de loop der jaren ook een aantal andere eigenaren. Helaas weten zij het domein niet allemaal op waarde te schatten. Wanneer een potentiële koper zich in 2001 meldt aan de poort, is het domein volstrekt verwaarloosd. De Groupe Bolloré, actief in transport, logistiek en energiedistributie, verwerft het domein en start met een jarenlange renovatie. François Vieillecroze, een befaamd architect, krijgt de opdracht een (deels) ondergrondse chai te ontwerpen die opgaat in het landschap. Het resultaat is met geen pen te beschrijven; Vieillecroze tekent een schitterende avantgardistische nieuwbouw, die wonderlijk genoeg haast volledig wordt geabsorbeerd in de omgeving.

De wijngaarden zijn rondom het domein gesitueerd en profiteren van de nabijheid van de Middellandse Zee. Hemelsbreed bedraagt de afstand tot de zee nog geen kilometer en het vele water heeft een temperende werking op de temperatuur in de wijngaarden. Het gros van de druiven wordt er handmatig geplukt en alle percelen worden bewerkt volgens de zogenaamde ‘lutte raisonnée’, een verantwoorde werkwijze met bijzonder veel respect voor de natuur. Cuvée Irresistible is een blend van maar liefst 7 verschillende druivenrassen. De blauwe druiven Grenache, Mourvèdre en Cinsault zijn samen goed voor zo’n driekwart van de assemblage; het resterende deel bestaat uit Syrah, Cabernet Sauvignon, Tibouren en de witte druif Rolle. De naam van de wijn is bepaald niet uit de lucht gegrepen, want onweerstaanbaar, dat is ie absoluut! Zeker wanneer u de wijn schenkt in combinatie met enkele fraaie Provençaalse gerechtjes. Denk aan een smeuïge tapenade, een brandade de morue of beignets van courgette.

De herkomstbenaming van Domaine de la Croix is niet Côtes de Provence AOC, zoals het merendeel van de wijnen uit de streek, maar Cru Classé Côtes de Provence. Slechts 18 domeinen in de uitgestrekte Provence vallen onder deze herkomstbenaming. Domaine de la Croix staat daarmee in hetzelfde rijtje als bijvoorbeeld de topproducenten Château de Selle (Domaines Ott), Château Minuty en Domaine de Rimauresq.