Koptekst in de foto

Foto: Thierry Vallier (C) 

DOMAINE DE L'HORTUS, PIC SAINT LOUP

Terug van weggeweest ...

Domaine de l’Hortus… bij trouwe Sauter-klanten zal er direct een belletje gaan rinkelen. De wijnen maakten inderdaad in het verleden ook onderdeel uit van het assortiment. Destijds is de relatie met het domein een stille dood gestorven. Onbewust – maar vooral onterecht! – kregen de wijnen niet de aandacht die ze verdienden. De wijnen waren zonder meer goed, maar werden eenvoudigweg onvoldoende verkocht. Het volume dat we afnamen op het domein, nam jaarlijks af en op een zeker moment is in goed overleg besloten de samenwerking te beëindigen. Eerlijk is eerlijk, daar kregen we later spijt van… Achteraf zonde dat we deze parel uit de Languedoc uit onze handen lieten glippen.

Recent hebben we opnieuw contact gezocht met de familie Orliac met de vraag of men bereid was een nieuwe samenwerking aan te gaan en zo ja, of ze proefflessen wilden opsturen. Op beide vragen volgde zonder enige aarzeling een volmondig “JA!”. De proefflessen arriveerden rap per post en tijdens de proeverij werden we aangenaam verrast door de kwaliteit van de wijnen. Of was het een bevestiging van onze positieve herinneringen? Hoe dan ook: tijd voor een herintroductie!

De kalkrijke terraswijngaarden in de omgeving van de Pic Saint Loup vormen de geboortegrond van de druiven van Domaine de l'Hortus. Doordat de percelen op zekere hoogte (zo'n 150-200 meter boven zeeniveau) zijn gelegen, wordt er volop geprofiteerd van (relatief ) koele omstandigheden. De omgeving van het domein wordt gedomineerd door twee indrukwekkende bergmassieven: Pic Saint Loup en Montagne de l’Hortus. Het ruige en onherbergzame karakter van het landschap vindt zijn weerslag niet terug in de wijnen. Allesbehalve zelfs. De wijnen zijn weliswaar krachtig gestructureerd, maar bieden een buitengewoon vriendelijke en haast fluwelen textuur. Het goed gedoseerde en nergens overdadige houtgebruik tilt de wijnen, met name de twee Grande Cuvées (wit en rood), naar een nóg hoger plan.

Domaine de l’Hortus wordt in 1978 opgericht door Jean en Marie-Thérèse Orliac. Jean verruilt op dat moment een carrière als professor aan de Universiteit van Montpellier, voor een onzeker bestaan als beginnend wijnbouwer. De eerste jaren staan in het teken van de (her)aanplant van de (maar liefst 50 ha) percelen. De Orliacs gaan niet over één nacht ijs: omdat de kwaliteit van het oogstmateriaal de eerste jaren niet voldoet aan de hoge eisen van Jean Orliac, werd jaarlijks de gehele oogst verkocht aan de lokale coöperatie. Pas in 1990, twaalf jaar na de start (!), durft hij het aan om de wijnen onder eigen naam op de markt te brengen. Een dergelijke, gedegen, voorbereiding geeft direct de ambitie van de familie Orliac weer. Zo’n tien jaar geleden is ook de 2e generatie, 4 man sterk, toegetreden en de ambitie die zo kenmerkend is voor de ouders, is hen met de paplepel ingegoten.

CLASSIQUE - BLANC

Bergerie de l’Hortus Blanc is een uitgekiende blend van maar liefst 8 (!) druivenrassen: Petit Manseng, Muscat, Bourboulenc, Sauvignon Gris, Sauvignon Blanc, Roussanne, Viognier en Chardonnay. Ieder ras heeft zo zijn eigen functie: Petit Manseng en Sauvignon zorgen voor frisheid/zuren, terwijl meer aromatische rassen als Roussanne en Viognier juist zorgen voor vulling en expressiviteit. Knappe balans tussen de verschillende eigenschappen! Dinerwijn van formaat met een heerlijk verkwikkend effect. De ‘Hollandse Nieuwe’ is sinds enkele weken weer verkrijgbaar en dat bleek een perfecte compagnon te zijn van Bergerie de l’Hortus Blanc. Zo ‘aan de staart’ of verwerkt tot een frisse tartaar met rode biet en granny smith-appel.

CLASSIQUE - ROUGE

De assemblage voor de rode Bergerie de l’Hortus bestaat uit vertrouwde Languedocvariëteiten. Te weten Mourvèdre, Grenache en Syrah. Tot zo ver niet zo zeer onderscheidend ten opzichte van andere wijnen uit de streek. Maar… hier komt de kennis en kunde van de familie Orliac om de hoek kijken. De Mourvèdre laten ze rijpen in houten barriques die eerder dienst deden voor de Grande Cuvée. De Grenache en Syrah, beide gevoelig voor oxidatie, worden opgevoed op RVS-cuves. Pas na de vergisting worden de sappen van de verschillende druiven geblend. Zo ontstaat een gracieuze, smaakrijke eetwijn die de beste, respectvol klaar gemaakte hoofdgerechten verdient: lang gerijpt rundvlees, en vrijwel alles van het lam en het kalf.

GRANDE CUVEE - BLANC

De appellationregels voor Pic Saint Loup staan niet toe dat er witte wijnen onder deze herkomstbenaming op de markt worden gebracht. Met frisse tegenzin wordt de wijn dus al  jarenlang een treetje lager op de kwaliteitsladder (Val de Montferrand IGP) aangeboden. Aan de kwaliteit van de wijn doet het niets af! (M)eerdere jaargangen werden niet voor niets beoordeeld met 93 en zelfs 94 uit 100 punten van Robert Parker’s Wine Advocate. Chardonnay en Viognier nemen het grootste deel van de blend voor hun rekening; Petit Manseng en Sauvignon Gris maken het geheel compleet. Grote witte wijn die in het verleden bourgognedrinkers tot inkeer wist te brengen.

GRANDE CUVEE - ROUGE

Ook de rode Grande Cuvée doet zijn naam eer aan: Grande Cuvée van Domaine de l’Hortus mag zich tot de grootste rode wijnen van de Languedoc rekenen. Evenals zijn kleine broer bestaat de blend uit Mourvèdre, Grenache en Syrah. Maar ditmaal komen de druiven van andere percelen. Hoger gelegen en gekenmerkt door een zeer geringe opbrengst (25 hl/ha). Dat, en de zorgvuldige opvoeding op barriques van 225 en 400 liter, verklaart de enorme diepgang en concentratie. Nu al onweerstaanbaar, maar schroom niet om enkele flessen in de kelder te leggen. We weten uit het verleden dat wanneer de wijnen na 6-10 jaar gedronken worden, het genot onmetelijk groot is!

Bergerie de l'Hortus

2020 Blanc

Val de Montferrand IGP

Ongekend knap hoe de balans wordt behouden met 8 (!) druivenrassen.

Druivenrassen

Muscat

Petit-Manseng

Land / Streek

Frankrijk / Languedoc-Roussillon

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 12,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Domaine de l'Hortus

Classique 2019 Coteaux du

Languedoc AOC Pic St. Loup

Wat zijn we blij dat de wijnen van Domaine de l'Hortus terug op het toneel zijn!

Druivenrassen

Grenache Noir

Mourvèdre

Land / Streek

Frankrijk / Languedoc-Roussillon

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Domaine de l'Hortus

Grande Cuvée 2019 Blanc

Val de Montferrand IGP

Dit is vloeibare luxe... Liefhebber van witte bourgogne? Drink dit!

Druivenrassen

Chardonnay

Viognier

Land / Streek

Frankrijk / Languedoc-Roussillon

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Domaine de l'Hortus

Grande Cuvée 2019 Cot. du

Languedoc AOC Pic St. Loup

Krachtig, maar tegelijkertijd fijnbesnaard als een chambolle-musigny.

Druivenrassen

Grenache Noir

Mourvèdre

Land / Streek

Frankrijk / Languedoc-Roussillon

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 14%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar