VOORVERKOOP BORDEAUX 2020

Het derde grote jaar op rij ...

Misschien wel de grootste van de drie?

Vorig jaar –aan het begin van de pandemie– moesten we het doen met een klein aantal proefflessen en het doorspitten van heel veel vakliteratuur. In combinatie met onze ervaring en de hulp van onze vaste négociant –tevens eigenaar en wijnmaker van een aantal châteaux- in Bordeaux hebben we u desalniettemin een zorgvuldig aanbod van de oogst 2019 kunnen doen.

Gelukkig hadden we dit jaar wél de beschikking over een groot aantal proefflessen en hebben we op gebruikelijke wijze een selectie kunnen maken. Weliswaar in eigen huis, maar verder gelijk aan andere jaren. Nog belangrijker … we hebben deze selectie weer eens van uitgebreide proefnotities en aanbevelingen kunnen voorzien. Ditmaal zijn ze van de hand van Merijn Corsten (vinoloog). Net als ikzelf heeft hij het voorrecht gehad om jarenlang samen te werken met Erik J. Sauter sr. en af te reizen naar Bordeaux.

Welnu, de oogst 2020 … Het derde ‘grote’ jaar op rij. Misschien de grootste van de drie? Hoewel we verwachten dat 2020 de oogst 2018 overstijgt en minstens gelijk is aan 2019 is het (veel) te vroeg om deze vraag te beantwoorden. Het is wel overduidelijk dat de oogst 2020 van een superbe kwaliteit is, met een aantal wel heel prettige karaktertrekjes … Krachtig en diep van kleur, zeer expressief in de neus (zeker in deze fase), mondvullend/ beklijvend en een verleidelijke fruitintensiteit (rijpheid) die tevens de duidelijk aanwezige tannines temt/van tegenspel voorziet. En dat laatste is o zo belangrijk … Het zorgt voor een balans/evenwicht in de wijnen die dit jaar in veel gevallen de kwalificatie ‘finesse’ verdient. Het onderscheidt de grote jaren van de minder grote jaren.

Het voortbrengen van drie grote jaren op rij en zeker in de zeer uitdagende omstandigheden gerelateerd aan klimaatverandering (extreme en onvoorspelbare weersomstandigheden) en de pandemie (voorzorgsmaatregelen en tekorten op allerlei fronten) is een groot pleidooi voor de wijnbouw in Bordeaux. We citeren James Suckling die zo’n 1.300 bordeaux-wijnen van beoordeling heeft voorzien: “The outstanding quality of so many of the wines highlights the genius of Bordeaux viticulture and winemaking as well the incredible human effort and collective energy it takes to make so many terrific quality wines.” Er zijn niet veel appellaties/wijngebieden die dat na doen.

Wat doen dan de prijzen in zo’n geval? Niet veel geks. Wanneer we naar onze selectie kijken is een groot deel in prijs gelijk gebleven! Een aantal châteaux heeft een kleine, te rechtvaardigen prijsverhoging doorgevoerd. Er zijn ook uitzonderingen … zo heeft een enkeling de prijs verlaagd en heeft een enkeling het randje opgezocht. Al met al zijn de prijzen dus redelijk stabiel.

In de brochure (zie pdf) hebben we zo veel mogelijk wijnen van een beoordeling voorzien. Nu is het zo dat er inmiddels heel wat journalisten beoordelingen uitbrengen en er altijd wel een gunstige of nog betere beoordeling te vinden is. Wij hebben ervoor gekozen om de beoordeling te vermelden van de journalisten die de meeste wijnen van onze selectie hebben geproefd en beoordeeld: 1) James Suckling, 2) Yves Beck, 3) The Wine Advocate, 4) Jeb Dunnuck en 5) Neil Martin. Ontbreekt de beoordeling van James Suckling, dan vermelden we die van Yves beck enz. enz. We proberen hiermee een bepaalde constante/objectiviteit toe te passen in de vrijwel losgeslagen wereld van wijn-beoordelingen.

We merken voor het uitbrengen van ons aanbod al dat er een serieuze belangstelling is voor dit jaar. Niet alleen onder onze klanten, maar ook wereldwijd. De allocaties lopen daardoor nu al flink terug. Voor heel wat wijnen loopt het niet zo’n vaart, maar voor de wat grotere namen des te harder. Het is daarom verstandig uw eventuele bestelling tijdig, bij voorkeur telefonisch: 043 – 363 77 99 of per e-mail: info@sauterwijnen.nl door te geven om teleurstellingen te voorkomen. We kunnen dan meteen de beschikbaarheid voor u controleren en uw bestelling bevestigen.

Bij voorbaat dank voor uw belangstelling en eventuele bestelling.

Klik hier voor de brochure.

Klik hier voor het bestelformulier.

DE VOORVERKOOPPRIJZEN IN DE BROCHURE ZIJN VERLENGD T/M ZONDAG 8 AUGUSTUS 2021!