BODEGA PATEIRO, GALICIЁ - SPANJE

Spaans wit op het hoogste niveau ...

Exact een jaar geleden berichtten we voor het eerst over de wijnen van Bodega Pateiro. De wijnen stonden op een prominente plek in het zomernummer van het Sauter-magazine en we schreven destijds: “Een beetje vreemd en eigenzinnig in veel opzichten, maar een ontdekking van formaat die veel wijnliefhebbers zal plezieren!” Dat we er veel wijnliefhebbers een plezier mee deden, bleek wel uit de reacties! De bijzondere labels wekten de belangstelling van vele klanten en menigeen bleek te ‘porren’ te zijn voor dergelijke excentrieke wijnen. Inmiddels is van een aantal wijnen van Bodega Pateiro een nieuwe jaargang gearriveerd en we bieden ze met plezier nogmaals een podium.

Bodega Pateiro ligt in de DO Ribeiro in het zuiden van Galicië waar de valleien gevormd door de rivieren Miño, Avia, Arnoia en Barbantiño, elkaar ontmoeten. Aan de westzijde grenst Ribeiro aan de populaire DO Rías Baixas. En juist daardoor worden de wijngaarden in Ribeiro beschermd tegen sub-Atlantische stormen en er heerst een mediterraan klimaat met milde temperaturen en genoeg vochtigheid. Daardoor rijpen de de druiven optimaal en bovendien met behoud van aroma en zuurgraad. De bodem bestaat vooral uit zand, alluviale aanslibbing in de rivierdalen en een granieten onderlaag. Ribeiro kent veel kleine, onafhankelijke wijnboeren net zoals Bodega Pateiro.

Iván Vázquez Pateiro is de drijvende kracht achter het piepjonge Bodega Pateiro. Zijn verhaal komt overeen met veel wijnmakers van zijn generatie. Opgegroeid binnen een familie waarin wijnbouw al generaties lang centraal stond, hielp hij eerst zijn grootouders en later zijn ouders met het werk in de wijngaard om uiteindelijk de volledige oogst te  verkopen aan de coöperatie. De ambitie van Iván reikte verder en hij begon een succesvolle carrière buiten de familie. Inmiddels werkt hij als wijnmaker voor verschillende bodega's en kocht hij enkele jaren geleden samen met een zakenpartner enkele hectaren wijngaard in de buurt van de stad Beade (langs de rivier Avia). Hij gebruikt hier alleen inheemse rassen zoals Treixadura, Caiño en Souson en durft het aan om een 100% Treixadura op fles te brengen. Iets wat niet gebruikelijk is, maar waarin hij bijzonder goed slaagt.

SARAMUSA

Cuvée Saramusa is de meest recente creatie van wijnmaker Iván Vázquez Pateiro. Jaargang 2019 was de eerste Saramusa die het levenslicht zag. De nieuwe jaargang, 2020, is volledig in lijn met die zo geslaagde 2019. Heerlijke, verkwikkende wijn – serieuzer en gestructureerder dan het wel heel vrolijke etiket zou doen vermoeden. De Galiciaanse frisheid spat uit het glas! 100% Treixadura van 16 jaar oude stokken. Schenken bij bijvoorbeeld een tartaar van (wilde!) zeebaars. Wist u dat mosselen uit Galicië (Mejillones) tot de beste mosselen van Europa behoren? Mocht u ze kunnen krijgen, niet aarzelen!

EL PATITO FEO - BLANCO

El Patito Feo, het lelijke eendje… Door Pateiro vernoemd naar het lelijke eendje uit het sprookje van Hans Christian Andersen. Waarom? Omdat ie net even anders is dan andere wijnen uit deze streek op basis van de Treixadura-druif. El Patito Feo rijpt namelijk gedurende een aantal maanden in contact met de fijne gistsporen. In Frankrijk kennen we methode als rijping ‘sur lie’. Wijnen worden hierdoor aan complexiteit. En reken maar: ook dit eendje groeit, mede door de bijzondere behandeling, uit tot een prachtige zwaan! Wijn met een groot culinair potentieel: bij glazig gegaarde langoustine of kreeft een groot succes!

EL PATITO FEO - TINTO

Het witte lelijke eendje staat er niet alleen voor. Er is ook een rode variant met dezelfde benaming en die is minstens even eigenzinnig. Gemaakt van de druivenrassen Caiño (90%) en Sousón. Bij dergelijke ‘vergeten’ druiven zijn onze oren altijd direct gespitst. Fascinerende wijn: er gebeurt van alles in het glas en in de mond en iedere keer komen er nieuwe geuren en smaken aan de oppervlakte. Gul en smaakintensief en de opvallend lange finale vraagt om spectaculair tegenspel: wilde eend, wildzwijn of ‘ruig’  rundvlees.

ÁNFORA

Geen rijping op RVS-cuves, niet op beton, niet op kostbare barriques van eikenhout, maar op – de naam zegt het al – amforen. Een heel bijzonder project dat Iván Vázquez Pateiro, tot nu toe, slechts 1 keer heeft uitgevoerd. Gedurende 11 maanden mocht de wijn (Loureira en Treixadura) rijpen in een ingegraven amfoor. Dat leidt tot een  spectaculaire wijn! Een stukje uit de proefnotitie: “Even onderscheidend als fascinerend in de hoogst originele, aromatische uitdrukking… Wat een formidabel ademende frisheid in het boeket… Briljante anti-pool van de ambitieuze, grote Chardonnay-wijnen. Schoon in de meest pure vorm – kracht zonder vet – en contrastrijk als de allerbeste Chenin Blancs en Rieslings. Mondschonend, concessieloos en ascetisch in de lengte bewegend.” Drink ‘m solo en geniet er van met uw beste wijnvrienden.

BARRICA

De cuvéenaam ‘Barrica’ laat weinig aan de verbeelding over. Inderdaad rijping (én vergisting!) op eikenhouten vaten. De Treixadura-druiven van granietbodem blijken die houtlagering prachtig te doorstaan. De frisheid blijft behouden en het fijne hout integreert wonderbaarlijk mooi in de subtiel bedwelmende vruchtenweelde van steenvruchten en ananas. Deze wijn heeft z'n karakter in aromatische zin volledig behouden. Houd in het achterhoofd: Pateiro bottelde slechts 600 flessen. Wilt u er eentje bemachtigen? Zorg dat u er snel bij bent… En heeft u dan zo’n fles in huis, schenk ‘m dan bij iets fraais uit de zee. Alles is goed, zo lang het maar knettervers en niet gekweekt is.

Bodega Pateiro

Saramusa 2019

Ribeiro DO

Serieuzer en gestructureerder dan het wel heel vrolijke etiket zou doen vermoeden.

Druivenrassen

Treixadura

Land / Streek

Spanje / Galicia

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Bodega Pateiro

el Patito Feo 2019

Ribeiro DO

Mineraliteit, spanning, verleiding, smaakkracht etc. Het is allemaal van toepassing!

Druivenrassen

Treixadura

Land / Streek

Spanje / Galicia

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 12%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Tijdelijk niet leverbaar

Bodega Pateiro

el Patito Feo 2019

Ribeiro DO

Buitengewoon origineel glas wijn dat wel heel breed inzetbaar is.

Druivenrassen

Caíño Tinto

Land / Streek

Spanje / Galicia

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 12%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Bodega Pateiro

Anfora 2018

Ribeiro DO

Briljante anti-pool van de ambitieuze, grote Chardonnay-wijnen.

Druivenrassen

Loureira

Treixadura

Land / Streek

Spanje / Galicia

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 12%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Bodega Pateiro

Barrica 2018

Ribeiro DO

Er worden maar 600 (!) flessen gemaakt van deze magnifieke wijn!

Druivenrassen

Treixadura

Land / Streek

Spanje / Galicia

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 12%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar