€9,75

Rood

Domaine Maurel

Signature 2017

Cabardès AOP

Dé Winterwijn van 2021:

Famille Maurel | Signature 2017

Cabardès

De wijngaarden van de familie Maurel zijn schitterend gelegen. Zeker als de zon ondergaat in het najaar, wanneer het blad aan de druivenstokken in tientallen herfsttinten is gekleurd, is het een adembenemend mooi gezicht. Maar ook nu in de winter –besneeuwde wijngaarden zijn komen hier regelmatig voor- is de aanblik prachtig. Vanuit de wijngaarden is er zicht op Carcassonne, de stad die bekendheid geniet dankzij de compleet gerestaureerde versterkte Middeleeuwse binnenstad.

Carcasonne ligt in het westelijk deel van de Languedoc en wordt letterlijk omringd door wijngebieden. Ten noorden van de stad ligt de appellation Cabardès, ten noordoosten ligt Minervois, ten zuidoosten het grote gebied Corbières, ten zuiden Limoux en ten zuidwesten tenslotte de minder bekende Côtes de la Malepère. De familie Maurel, gevestigd in Ventenac, richt haar pijlen op Cabardès. Klein in omvang, groot in klasse!

De ‘spelregels’ voor de appellation Cabardès zijn uniek binnen de Languedoc; hier worden druivenrassen die we kennen uit Bordeaux verplicht geassembleerd met Zuid-Franse druiven. Eerlijk is eerlijk, de regelgeving zit wel wat omslachtig in elkaar. Als volgt: de assemblages moeten voor tenminste uit 40% Atlantische druivenrassen (Merlot, Cabernet Sauvignon en – Franc) bestaan én voor tenminste 40% uit Mediterrane rassen. Die laatste hoeven op hun beurt niet allemaal onderdeel uit te maken van de assemblage. Onder de Mediterrane rassen verstaan we hier: Syrah, Grenache, Fer Servadou, Cot en Cinsault. Tenslotte, de drie laatst genoemde druiven,  mogen gezamenlijk maximaal 20% van de blend voor hun rekening nemen.

Wijnmaker Olivier Ramé brengt twee Cabardès-wijnen op de markt: Signature en Vielles Vignes. In beide hebben de Atlantische druiven de overhand. Cuvée Signature is een assemblage van 40% Syrah, 40% Cabernet Franc en 20% Merlot. Juist de combinatie van Syrah en Cabernet Franc maakt dit tot een hartverwarmende winterwijn. Door toevoeging van 20% Merlot wordt de wijn wat verzacht en gepolijst.

Een uitgelezen wijn om op adem te komen na een bos-, strand- of stadswandeling. Maar ook aan tafel komt ie logischerwijs goed tot zijn recht. Subliem bij klassieke vleesgerechten zoals gegrilde entrecote of geroosterde eendenborst. Bent u een ervaren thuiskok en liefhebber van orgaanvlees? Waag u dan gerust aan een kalfstong met madeirasaus!