TOMÀS CUSINÉ, CATALUNYA - SPANJE

Feel-good-wijnen

van de bovenste plank!

Over de glansrijke carrière van Tomàs Cusiné schreven we al menig maal in het verleden. Tijdens zijn indrukwekkende loopbaan weet Cusiné zowel het familiebedrijf (Castell del Remei) uit te bouwen, als een viertal bodegas toe te voegen aan zijn ‘collectie’ wijndomeinen. Tomàs Cusiné is dus niet alleen een begenadigd wijnmaker, maar ook een eersteklas ondernemer. In de loop der jaren verwerft hij domeinen in de DO’s Montsant en Conca de Barberà, maar zijn hart ligt in de DO Costers del Segre. Niet verwonderlijk, het is zijn geboortegrond en de streek waar hij zijn eerste wijnen maakte.

Inmiddels heeft de 60-jarige wijnmaker meer dan 30 oogstjaren op zijn naam staan en die ervaring proef je in de wijnen! Eén van de kenmerken van zijn wijnen is de jaarlijks wisselende assemblage van de verschillende cuvées. Cusiné heeft bijna 20 verschillende druivenrassen tot zijn beschikking en daar speelt hij als het ware mee. Soms is de wijziging minimaal en is er sprake van een fractioneel verschil ten opzichte van een voorgaande jaargang, maar de verschillen kunnen ook groot zijn. Ter illustratie: cuvée Vilosell bestond voorheen uit Tempranillo, Cabernet Sauvignon en Merlot. De huidige jaargang, 2017, heeft veel meer een Rhône-karakter (met behoud van het Spaanse temperament!) doordat de beide Bordeaux-rassen zijn verwisseld voor Syrah en Grenache. De wijn is zeer herkenbaar gebleven, maar heeft toch een kleine gedaanteverwisseling ondergaan. Bijzonder!

Costers del Segre wordt door Hugh Johnson ook wel de Nieuwe Wereld van Catalonië genoemd. Hij doelt hier mee op de grote vrijheid die wijnmakers hebben wat aanplant van druiven betreft. Inderdaad, we zien er veel ‘mondiale’ rassen zoals Merlot, Cabernet Sauvignon, Grenache en Chardonnay. Representatief voor de regio zijn ze weliswaar niet, maar ze gedijen er werkelijk erg goed. En de resultaten zijn overtuigend. Johnson laat overigens in het midden of hij zijn opmerking positief of negatief bedoeld. Wie zijn wij dan om er wel een oordeel over te vellen…? De wijnen spreken de waarheid!

De wijnen nader beschreven

Llebre bestaat uit 100% Tempranillo-druiven. Tòmas geeft er overigens de voorkeur aan om de Catalaanse benaming voor die druif te gebruiken: Ull de Llebre. De druifeigen, wilde gisten mogen hier hun werk doen; Tomàs grijpt zo min mogelijk in. Drie maanden houtrijping op Frans eikenhout zorgen voor kracht en spanning, maar zonder de doordrinkbaarheid uit het oog te verliezen. Al jarenlang een van de meest verkochte wijnen uit het assortiment!

In cuvée Vilosell komen klasse, complexiteit en de signatuur van Tomàs Cusiné samen. Een knipoog naar de Rhône gezien de druivensamenstelling: Tempranillo wordt hier geblend met Syrah en Garnacha. Hét voorbeeld van smaakkracht en elegantie in één. Door Robert Parker (The Wine Advocate) in het verleden aangeprezen als ‘a superb value’. Daar is werkelijk niets van gelogen…

Finca Racons is een waardevolle tip voor de liefhebbers van zowel witte bourgogne als rhône op heel hoog niveau. De Macabeu-stokken voor deze wijn zijn aangeplant in 1917 en dus ruim 100 (!) jaar oud. Uitsluitend het eerste, beste perssap wordt gebruikt voor deze wijn. Het overige sap wordt opgevangen en vervolgens gebruikt voor cuvée Auzells (eveneens de moeite waard!). De vergisting vindt plaats op eikenhouten vaten van zowel Frans als Spaans eiken.

Finca Barqueres tenslotte is een mono-cépage Carignan, of Samsó in het Catalaans, van heel grote hoogte: perceel(tje) van 1,2 hectare op 712 meter boven zeeniveau. Verleidelijk, fascinerend en intrigerend. De essentie van de geconcentreerde Carignan met hoogst originele karaktertrekken die herinneringen oproepen aan zowel wijnen uit Bandol als Pessac-Léognan.

Tomàs Cusiné

Llebre 2018

Costers del Segre DO

Wat je noemt: value for money!

Druivenrassen

Tempranillo

Land / Streek

Spanje / Cataluña

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Tomàs Cusiné

Vilosell 2018

Costers del Segre DO

Wat ons betreft dé signatuurwijn van Tomàs Cusiné.

Druivenrassen

Grenache Noir

Syrah

Land / Streek

Spanje / Cataluña

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 14%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Tomàs Cusiné

Finca Racons 2016

Costers del Segre DO

Waardevolle tip voor de liefhebbers van zowel witte bourgogne als rhône.

Druivenrassen

Macabeo

Land / Streek

Spanje / Cataluña

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Tomàs Cusiné

Finca Barqueres 2016

Costers del Segre DO

Lokaal staat de Carignan-druif ook wel bekend als Samsó.

Druivenrassen

Carignan

Land / Streek

Spanje / Cataluña

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 14,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar