Syrah ou Shiraz:

quelle est

la différence?

We komen de druif Syrah behoorlijk vaak tegen in het hedendaagse wijnlandschap. Soms onder de noemer Syrah, maar ook dikwijls gespeld als Shiraz. Waar zit ‘m dat in? Grofweg kunnen we stellen dat de druif in Europa Syrah wordt genoemd en dat dezelfde druif in de Nieuwe Wereld als Shiraz door het leven gaat. Vrijwel zeker is dat de oorsprong van de druif en de Noordelijk Rhône ligt en nog altijd gedijt het ras daar meer dan goed. Sterker nog: de grootste Syrah-wijnen zijn afkomstig uit dit deel van de Rhône-vallei.

Is de aanplant in de Nieuwe Wereld dan een modeverschijnsel? Zeker niet! James Busby, geboren en getogen in Schotland, vestigt zich op 23-jarige leeftijd in het Australische New South Wales. In 1832, Busby woont dan inmiddels 8 jaar in Australië, maakt hij een reis door Europa. Tijdens deze trip verzamelt Busby zo’n 400 stekken van wijnstokken. Eenmaal terug in Australië blijken de Syrah-stekken zich buitengewoon goed aan te passen aan het warme Australische klimaat. Er wordt volop geëxperimenteerd met de druif en de resultaten zijn al snel dusdanig bemoedigend dat de Syrah volop wordt aangeplant in diverse streken in Australië. James Busby wordt terecht gezien als de grondlegger van de Australische wijnbouw.

In dit aanbod beperken we ons tot een viertal zogenaamde mono-cépages, maar de Syrah blijkt ook vaak een welkom onderdeel van een assemblage. Denk bijvoorbeeld aan de klassieke Rhône-trilogie: GSM (Grenache, Syrah, Mourvèdre). Of aan de vele assemblages uit de Languedoc waar Syrah in vroeger tijden – en nog - wordt ingezet als ‘cépage améliorateur’. En vergeet tenslotte de iconische wijnen van Domaine de Trévallon niet! Hier wordt de Syrah door de legendarische wijnmaker Eloi Dürrbach geblend met Cabernet-Sauvignon.

Waar en wanneer de naam van Syrah overzee in Shiraz is veranderd, is niet meer te achterhalen… De meeste wijnproducenten houden zich aan de ongeschreven regel door ‘m in Europa aan te duiden als Syrah en daarbuiten als Shiraz. Zoals u vermoedelijk weet is het Sauter-assortiment ‘klassiek georiënteerd’, maar we schuwen wijnen uit de Nieuwe Wereld zeker niet. We presenteren u twee Franse, één Italiaanse en een Zuid-Afrikaanse wijn op basis van deze karaktervolle druif.

Rood

Clos de l'Abbe Dubois

Syrah 2018

Ardèche IGP

€9,50

ARDÈCHE - FRANKRIJK

In het najaar van 2020 introduceerden we de wijnen van Clos de l’Abbé Dubois. Misschien is ‘herintroductie’ een betere term, want feitelijk betrof het de wijnen van Domaine du Belvezet (familie Dumarcher) in een nieuw jasje. Maar een 100% Syrah brachten de Dumarchers niet eerder op de markt. Hadden ze het maar gedaan… Wat een ongenaakbaar pure wijn is dit!

De wijn heeft in de beste zin van het woord een wat ongepolijst karakter, maar dat geeft 'm juist een heel eigen gezicht. De smakelijke wijnzuren blijken de juiste tegenpool en houden het geheel rank. Tel daar de krokante tannines bij op, dan is het plezier compleet. Uitgelezen wijn voor gure winteravonden.

Rood

Domaine Mas de Martin

Plein Sud 2019

St Guilhem le Désert IGP

€11,75

LANGUEDOC - FRANKRIJK

Geblinddoekt zou zelfs de meest doorgewinterde liefhebber hier wel eens de mist in kunnen gaan. Is het een Syrah of een Shiraz uit bijvoorbeeld de Australische Barossa Valley? De rijpheid van het fruit is verraderlijk. Volop zwarte vruchten en rood fruit in confiturevorm en zelfs een fractie mint/eucalyptus (heel kenmerkend voor een Australische Shiraz). 

De wijngaarden liggen in en rondom Saint Bauzille de Montmel aan de voet van de Pic Saint Loup; dat verklaart de ‘warme’ stijl van de wijn. Immers, de zon schijnt hier in de zomer en nazomer volop. De naam van de wijn, Plein Sud, is dan ook bepaald niet uit de lucht gegrepen! Aan tafel is er veel mogelijk, maar een met geduld bereide boeuf-en-daube geniet onze voorkeur!

Rood

Assuli

Ruggiero (Syrah) 2017

Sicilia DOC

€13,50

€11,95

SICILIË - ITALIË

De bakermat van de Syrah mag dan in de Rhône-vallei liggen, ook op Sicilië worden heel goede resultaten geboekt met deze druif! Om te beginnen is er die super-verleidelijke neus; de warmte van het eiland Sicilië wordt weerspiegeld in de wijn. Een grote dosis sap in de aanzet, maar we proeven ook meteen de (relatieve) strengheid van de Syrah-druif. De wijn is strak afgebakend zo lijkt het. 

Geen zoete weelde, maar een heel pure stijl. Dergelijk rood komt perfect tot zijn recht bij gegrild rood vlees. Een picanha, op lage temperatuur gegaard en vervolgens op hete kolen krokant gegrild op de vetzijde, is een hemelse combinatie. Eenvoudiger, maar zeker niet minder smaakvol: een met liefde gemaakte lasagna.

Rood

Lothian Vineyards

Horny Owl Shiraz 2017

Elgin - Zuid-Afrika

€11,75

ELGIN - ZUID-AFRIKA

Dit is werkelijk zoals we dat mogen verwachten van een Shiraz uit deze contreien: 'warme' neus met volop ruimte voor (gedroogde) zwarte vruchten als dadels, vijgen en pruimen. Ook leer, koffie, tabak en effecten van de houtrijping. Een heerlijke 'mond vol wijn', maar zwaar of machtig is het zeker niet. Gerechten van de 'braai' zien we natuurlijk het liefst bij zo’n zwoele rode Zuid-Afrikaan, 

maar heel veel andere (vlees)gerechten zullen ook graag begeleid worden door een wijn als dit. Om misverstanden te voorkomen…: de term ‘horny’ duidt in dit geval niet zo zeer op het seksuele verlangen van de uil, maar is een verwijzing naar de kenmerkende ‘hoorntjes’ waarmee deze uil getooid is.