BODEGA CERRÓN, JUMILLA - SPANJE

Opnieuw een ontdekking uit Spanje:

vier wijnen uit Jumilla met een ongekende

prijs/kwaliteitverhouding!

Met veel genoegen verwelkomen we een nieuwe bodega in de ‘Sauter-familie’: Bodega Cerrón. Gelegen letterlijk ‘in the middle of nowhere’ vinden we het domein in 2004 gestichte domein. Om iets preciezer te zijn: hemelsbreed zo’n 100 kilometer ten noordwesten van Alicante. We bevinden ons in het wijngebied Jumilla.

Jumilla is een regio die in het verleden niet bepaald bekend stond om haar verfijnde stijl wat wijn betreft. De wijnen hadden een fors alcoholpercentage, waren zwaar en ongenuanceerd. De nadruk lag er op bulkwijnen die vaak werden versneden met wijnen uit andere Spaanse gebieden en werden geëxporteerd als ‘Vino de Mesa’. Een andere curiositeit waren de wijnen die volgens de ‘doble pasta’-methode werden gemaakt. Bij die techniek vergist het sap van verse druiven (in contact met de schillen, pitten etc) en na afloop van de vergisting laat men het sap weglopen en voegt men nieuwe druiven toe om nogmaals een vergistingsproces in gang te zetten. Als ware het een dubbel getrokken bouillon van druiven… Tegenwoordig is er vrijwel geen markt meer voor dergelijke wijnen en ligt de nadruk, zelfs hier, op elegantie. Sinds enkele jaren heeft Jumilla een zelfstandige DOP-status. Een bevestiging van de onderscheidende stijl van de wijnen die er vandaan komen.

Een nieuwe generatie betekent niet zelden een koerswijziging en dat is ook bij Bodega Cerrón het geval. De bodega zoals we die nu kennen, is in 2004 opgericht, terwijl de wijngaarden al ruim 125 jaar in familiebezit zijn. Voorgaande generaties van de familie Cerrón waren weliswaar ‘grootgrondbezitters’, maar geen wijnmakers. Zij werkten nauw samen met de lokale coöperatie en brachten geen wijnen onder eigen naam uit. Wel hadden zij een respectvolle benadering van de wijngaarden hoog in het vaandel staan. In 1995 waren ze een van de eerste Spaanse wijnbouwers die een biologische certificering kregen.

Het daadwerkelijke wijn maken pakt de huidige generatie, Juan Jose Cerdan en Ilaria Martini, heel anders aan! Alle druiven worden ‘in huis’ gevinifieerd en daarvoor worden kosten noch moeite gespaard. Er wordt tegenwoordig nog altijd biologisch gewerkt en Juan Jose en Ilaria streven zelfs een volledig biodynamische werkwijze na. Lokale druiven zoals de Monastrell en Cencibel worden gekoesterd, maar men schuwt experimenten met andere druivenrassen zeker niet. Dat men ondanks alle noviteiten en een grote mate van ambitie het verleden respecteert, blijkt wel uit de fraaie labels die de flessen sieren. Alle etiketten zijn ontworpen op basis van familiefoto’s van de familie Cerrón. Dat getuigt van een eerbiedige kijk op de familiegeschiedenis. En van een vleugje nostalgie…

Goed te weten: alle aanbevolen wijn-spijscombinaties zijn authentieke Spaanse gerechten. Niet per definitie uit Jumilla overigens. De receptuur zenden we u op verzoek met plezier toe. Het zijn slechts suggesties; voel u vrij uw eigen creaties te serveren bij de gerechten.

Chardonnay - Todo Sobre Mi 2019

Todo Sobre Mi (wit) vormt samen met El tiempo que nos une (rood) het instapniveau van Bodega Cerrón. 100% Chardonnay, handmatig geoogst van druivenstokken die in 1989 zijn aangeplant op een bijzonder kalkrijke bodem. Daardoor bezit de wijn over een forse mate van mineraliteit. De hoge ligging van de wijngaard (840 meter boven zeeniveau) draagt bij aan de frisheid die de wijn kenmerkt. De rijping ‘sur lie’ tenslotte, zorgt voor extra smaakkracht en ‘vulling’. Culinair: tortilla de espárragos, pargo al fondo.

Monastrell - El tiempo que nos une 2018

Met de Monastrell -in Frankrijk kennen we ‘m als Mourvèdre- worden grootse resultaten geboekt in Jumilla. Al in het verleden werd er volop gewerkt met deze druif, maar nu de vinificatietechnieken sterk zijn gemoderniseerd, worden verbluffend goede resultaten gehaald. Ook deze druiven worden handmatig geoogst en de vergisting start spontaan dankzij de van nature op de schil aanwezige gistcellen. Zowel de vergisting als de rijping vindt plaats op grote houten foeders van 5000 liter. Culinair: rabo de toro, cerdo asado.

Chardonnay - Remordimiento 2018

Cuvée Remordimiento is een mono-cépage Chardonnay. De druivenstokken zijn op een plateau op 800 meter boven zeeniveau. Na de handmatige oogst komt de vergisting spontaan op gang dankzij druifeigen, wilde gisten. De natuur mag dus niet alleen in de wijngaard haar gang gaan, maar ook tijdens de vinificatie wordt er zo min mogelijk ingegrepen of gestuurd. Na vergisting rijpt de wijn gedurende twee maancyclussen (o.a. hier komt de biodynamie om de hoek kijken) op barriques van Frans eikenhout. Fors meer smaakintensiteit dan Todo Sobre Mi. Culinair: buñuelos de bacalao, pollo en pepitoria.

Monastrell-Syrah - Remordimiento 2018

Een deel van de Monastrell-druiven komt van het perceel La Calera; stokken van 80-110 jaar oud op een hoogte van net geen kilometer (!) boven zeeniveau. Dat Syrah goed samengaat met Monastrell, weten we uit het Franse Zuiden. Ook hier is sprake van een geslaagd huwelijk. Neerslag is hier schaars goed; de wortels moeten diep de bodem in op zoek naar vocht en voeding. Zeer geringe opbrengst per druivenstok wat leidt tot een optimale concentratie. Fascinerende wijn! Zou dit uit een herkomstregio met meer faam komen, dan zou de prijs tenminste dubbel zo hoog zijn. Culinair: conejo confitado, chuletón.

Bodega Cerrón

Remordimiento 2018

Jumilla DOP

Een wijn als een corpulente koorddanser: stevig, maar goed in balans.

Druivenrassen

Chardonnay

Land / Streek

Spanje / Jumilla

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Bodega Cerrón

El tiempo que nos une 2018

Jumilla DOP

100% Monastrell: spanning, sap en plezier!

Druivenrassen

Mourvèdre

Land / Streek

Spanje / Jumilla

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Uitverkocht

Bodega Cerrón

Todo Sobre Mi 2019

Jumilla DOP

Bijzonder smaakvolle Chardonnay. Mondvullend, maar het blijft elegant.

Druivenrassen

Chardonnay

Land / Streek

Spanje / Jumilla

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Bodega Cerrón

Remordimiento 2018

Jumilla DOP

De Spaanse wortels worden niet verloochend.

Druivenrassen

Mourvèdre

Syrah

Land / Streek

Spanje / Jumilla

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar