Compact, intens en geconcentreerd

rood uit Ribera del Duero!

De wijnen die onder de noemer Yotuel op de markt komen, worden gemaakt op een Spaans domein met een schier onuitspreekbare en niet gemakkelijk te onthouden naam: Bodegas y Viñedos Gallego Zapatero. Gemakshalve houden we het maar op Yotuel. De bodega is gevestigd in Anguix, in de provincie Burgos. Voor hen die zich gemakkelijker kunnen oriënteren wanneer we schrijven over wijngebieden: we bevinden ons in het hart van de DO Ribera del Duero, één van de Spaanse wijnbouwgebieden die bij vrijwel alle liefhebbers een belletje doet rinkelen. En dat is niet zo maar: de beroemdste Spaanse wijn, Vega Sicilia, komt er vandaan. Maar ook bescheidener geprijsde wijnen gelukkig…

Kenmerkend voor de wijngaarden in Ribera del Duero is dat ze op vrij grote hoogte liggen; tussen de 700 en 900 meter is geen uitzondering. Die hoge ligging heeft voor- en nadelen. En die vallen nauw samen in dit geval: de wijngaarden zijn relatief koel, een zegen in dit warme continentale klimaat. Maar tegelijkertijd betekent dat ook dat de kans op nachtvorst in het voorjaar aanwezig is. En dat niet alleen: in het najaar, wanneer de druiven zich in de laatste fase van de rijpingscyclus bevinden, neemt de kans op nachtvorst wederom toe. Wijnbouwers zijn hier dus constant op hun hoede!

Dat Ribera del Duero een heel populaire regio is, blijkt niet alleen uit de toegenomen belangstelling van consumenten voor wijnen uit de regio. Het aantal wijnbouwers is er sinds het ontstaan van de DO enorm gestegen: van 9 wijnbouwers in 1982 naar ruim 275 tegenwoordig! Al die producenten werken met de druif Tinta del País of Tinto Fino, de lokale benamingen voor de Tempranillo-druif. Een enkeling experimenteert met Syrah en Cabernet Sauvignon, maar neem van ons aan: Tempranillo is hier heer en meester! Die druif kennen we natuurlijk uit la Rioja, maar de wijnen uit Ribera del Duero zijn heel anders. Compacter, intenser en geconcentreerder. En juist daardoor zo geschikt om te laten rijpen op barriques. En die techniek beheersen ze hier als geen ander.

Yotuel

Dat een goede ribera del duero niet heel kostbaar hoeft te zijn, bewijst deze wijn. In alles heel streek- en druifgetypeerd. Krachtig en solide, geringe zuren en een duidelijke, maar niet overdadige houtlagering. Als een gebalde vuist in een satijnen handschoen. De gerechten die u er tegenover zet, mogen eveneens over de nodige smaakconcentratie beschikken. Hazenpeper bijvoorbeeld! Een kerstklassieker tot en met en ook de traditionele garnituur (spruitjes, stoofpeertjes, rode kool) zitten de wijn niet in de weg.

Yotuel, Selección

Een treetje hoger op de ladder is deze cuvée Selección. Ook hier weer die kenmerkende zwoele rijpheid en concentratie, maar dikker en hechter dan z’n kleine broer. En ditmaal geen 9, maar 14 maanden houtrijping. Dat proef je! En een heel gunstig effect van de rijping op barriques is dat het lijkt alsof de tannines gepolijst zijn. Steekt u, net als velen, voor het hoofdgerecht even de kamado aan? Leg er dan een tomahawk steak of picanha op en bereid in de tussentijd een bearnaise-saus. Dan heeft u een kerstdiner om nooit te vergeten!

Yotuel

2018

Ribera del Duero DO

Type: ruwe bolster, blanke pit.

Druivenrassen

Tempranillo

Land / Streek

Spanje / Castilla y León

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 14,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Yotuel

Selección 2016

Ribera del Duero DO

Een Spanjaard uit het boekje: krachtig, maar verfijnd.

Druivenrassen

Tempranillo

Land / Streek

Spanje / Castilla y León

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 14%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar