In vogelvlucht door de Bourgogne …

Op deze pagina’s maken we in reis -in vogelvlucht weliswaar- door de Bourgogne. De trip start in Chablis bij de gebroeders Xavier en Jérome Garnier. Hun wijngaarden liggen in Ligny-le-Châtel, de thuisbasis van de broers, maar ook in omliggende dorpen zoals Maligny, Vigny, Lignorelles en uiteraard in Chablis. Sinds enkele jaren wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van druifeigen, natuurlijke gisten. Alleen op deze wijnen kunnen echte signatuurwijnen ontstaan die stuk voor stuk het karakter van het terroir weerspiegelen. Bovendien wordt het gebruik van zwavel tot het noodzakelijke beperkt. Doordat Jérome en Xavier de malolactische gisting (waarbij de fellere appelzuren worden omgezet in zachtere melkzuren) niet blokkeren, krijgen de wijnen een milder karakter en wat meer ‘rondeur’ dan menig andere chablis.

Garnier & Fils | 2019 | Chablis AOC

Voorbeeldige stijl chablis: loepzuiver en voorzien alle kenmerkende chablis-eigenschappen. Eenmaal met de neus in het glas, weten we direct waar we ons bevinden: Chablis! Deze kenmerkende combinatie van zuiverheid en mineraliteit is echt uniek. De geur van de zee (zilt, jodium, kalk/mergel) is goed herkenbaar. Niet verwonderlijk, de bodem bevat volop mergel met gefossiliseerde zeedieren uit de tijd dat dit deel van Frankrijk nog letterlijk onder water stond. Het zal u niet verbazen dat er dan ook veel uit de zee bij geserveerd ka worden. Natuurlijk oesters, maar gek genoeg houdt niet iedereen daar van… Een tartaar van spetterverse tonijn of zalm kan ook. Of gewoon als aperitief! Nou ja, gewoon…

---

De volgende stop van deze Bourgogne-reis is in Puligny-Montrachet, het hart van de Côte de Beaune. Hier, aan het dorpsplein, is Maison Chanzy gevestigd. De wijngaarden liggen verspreid over de Côte de Beaune, Côte de Nuits en de Côte Chalonnaise. Zoals bij zo vele producenten in de Bourgogne, is het wijngaardbezit enorm versnipperd. Maison Chanzy heeft belangen in ruim 50 (!) appellations. Uit de Côte de Beaune en Côte de Nuits komen wijnen met de écht klinkende namen: Vosne-Romannée, Pommard, Santenay, maar ook in bescheidener herkomstbenamingen presteren ze bijzonder goed. En reken maar: de wijngaarden en het oogstmateriaal krijgen allemaal dezelfde liefdevolle behandeling.

Maison Chanzy | 'Les Fortunés' Blanc & Rouge | Bourgogne AOC

De druiven voor de cuvées ‘Les Fortunés’ (wit en rood) worden geoogst in de Côte Chalonnaise. Om precies te zijn: in de wijngaard Clos de la Fortune, even ten noorden van Bouzeron. Juist uit dit deel van de Bourgogne komen nog heel betaalbare bourgognes. Het duo ‘les Fortunés’ is er een goed voorbeeld van! De witte is een schoolvoorbeeld van een klassieke Bourgogne Blanc: rank en verfijnd. Maakt indruk door de elegantie, niet door de overweldigende kracht. Sublieme wijn bij sole meunière en andere bereidingen van witte (plat)vis. Wat de rode ‘les Fortunés’ betreft: fijn en delicaat waren de eerste woorden die ons te binnen schoten bij het proeven van de nieuwe jaargang. Het mag dan op papier basisniveau (Bourgogne AOC) zijn, zij die ‘m geproefd hebben, weten wel beter! Serveert u gevogelte met Kerst? Fazant, patrijs of parelhoen bijvoorbeeld, zijn ideale disgenoten van deze Pinot Noir. Schroom niet om ‘m iets te koelen (14-16 °C).

---

We eindigen deze reis in het zuiden van de Bourgogne, hemelsbreed zo’n 190 ten zuidoosten van de start in Ligny-le-Châtel (Chablis). Eric Forest is gevestigd in Vergisson, even ten westen van de stad Mâcon. Eric is letterlijk op het domein groot gebracht en dus vrijwel zijn gehele leven betrokken geweest bij het wel en wee rondom het familiebezit. Zijn grootvader André Forest leerde hem het vak en ook nu nog is hij één van zijn grote inspiratiebronnen. De beginselen in de biologische en biodynamische leer werden Eric door zijn grootvader bijgebracht en nog altijd hanteert Eric een bijzondere filosofie op het gebied van wijngaardbeheer. Machines, groot of klein, zijn uitgesloten in de wijngaarden van Forest. Alle werkzaamheden worden handmatig uitgevoerd. Het begint met kort snoeien om de wijnstokken zoveel mogelijk lucht te geven en het gebruik van bestrijdings-middelen tot het absolute minimum te kunnen beperken. De bodeminvloed heeft een groot effect op de druiven –en dus de uiteindelijke wijn- en is heel goed waarneembaar in het eindresultaat.

Eric Forest | l'Ame Forest 2019 | Pouilly-Fuissé AOC

l’Ame Forest is een pouilly-fuissé uit het boekje: smaakkrachtig tot en met, maar met behoud van frisheid dankzij de rinse zuren. De druiven komen van verschillende percelen: "la Côte", "les Tilliers", "la Bois Rosier" en "Carmentrants". Ieder perceel heeft een belangrijke rol in de assemblage. "Les Tilliers" heeft een bodem van klei en kalk afkomstig van zeefossielen, ontstaan in het vroegste gedeelte van het Jura-tijdperk (Sinemurian). Dit zorgt voor een nobele uitdrukking van de Chardonnay-druif met veel fijnheid in de wijn. "La Côte" is een terroir met een mergel-kalk-bodem (Toarcian),gelegen ten noorden van de rots van Vergisson. Deze bodem brengt een zeer mineralige, krachtige wijn voort met een grote lengte dito bewaarpotentieel. De druiven van "Carmentrants" zorgen voor vet en kracht. "La bois Rosier" tenslotte geeft de wijn frisheid. Kundig geassembleerd Eric! Serveren bij kabeljauw met een beurre noisette, Bresse-kip, danwel kalfsvlees met morilles of cantharellen en -wie durft- romige truffelsoep.

Garnier & Fils

2019

Chablis AOC

Voorbeeldige stijl chablis: loepzuiver en voorzien van alle kenmerkende chablis-eigenschappen.

Druivenrassen

Chardonnay

Land / Streek

Frankrijk / Bourgogne

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 12,8%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Maison Chanzy 2020

Les Fortunés Chardonnay

Bourgogne AOC

Ranke, klassieke Bourgogne Blanc van Maison Chanzy.

Druivenrassen

Chardonnay

Land / Streek

Frankrijk / Bourgogne

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Maison Chanzy

Pinot Noir 2020

Bourgogne AOC

Très Pinot, maar wel duidelijk door de zon beïnvloed.

Druivenrassen

Pinot Noir

Land / Streek

Frankrijk / Bourgogne

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 14%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Eric Forest

l'AME Forest 2019

Pouilly-Fuissé AOC

Dit jaar wat fermere zuren dan voorheen; dat komt de elegantie ten goede.

Druivenrassen

Chardonnay

Land / Streek

Frankrijk / Bourgogne

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 14,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar