The Christmas Dinner …

In de weken voor Kerstmis zien we het aantal klanten dat met complete menu’s één van onze vestigingen binnen stapt, met de dag toenemen. Klanten met drie bescheiden gangen, maar ook hobbykoks die 6, 7, 8 of zelfs 10 gangen gaan bereiden voor hun gasten. De één zit compleet met de handen in het haar, de ander vraagt slechts om een globale richtlijn wat te schenken bij een bepaalde gang. Wij denken op zo’n moment graag met u mee. En wees gerust: het assortiment bestaat uit 500+ wijnen, dus we vinden hoe dan ook een passende wijn bij uw gerecht!

Ter inspiratie hebben we voor u een Sauter-kerstmenu samengesteld. À la carte uiteraard, u kiest zelf de gerechten en treft per gerecht een wijnsuggestie. De menukaart is als volgt ingedeeld: 4 voorgerechten, 2 pastagerechten, 4 hoofdgerechten en 3 nagerechten. Zie het als een leidraad; om de mogelijkheden zo breed mogelijk te houden hebben we vervolgens per wijn nog 2 andere menusuggesties vermeld. Volop keuze dus! En komt u er onverhoopt niet uit? Neem dan gerust contact op of kom langs in één van de Sauter-vestigingen. Goed te weten: ook de receptuur is beschikbaar.

Voorgerechten   

'Tompouce' met groene asperges en geitenkaas (vegetarisch) & Weingut Ziniel | Grüner Veltliner 2020 | Burgenland

Een ‘tompouce’ is in een handomdraai gemaakt. Een half plakje bladerdeeg, bestreken met losgeklopt eigeel en vervolgens een minuut of tien in de oven (190°C.). Het bladerdeeg rijst wat in de oven en wanneer u ze vervolgens in de lengte open snijdt, heeft u een bodem en een ‘dakje’. Beleg de bodem met (jonge) geitenkaas, gegrilde groene aspergetips en wat blaadjes tijm en gratineer vervolgens, zonder de bovenzijde, nog even in de oven. Eenmaal uit de oven legt u het dakje er terug op, haaks op de bodem voor een speels effect, en klaar is uw tompouce. Het rinse karakter van de  geitenkaas vraagt om een frisse witte wijn: Grüner Veltliner van Andreas Ziniel is perfect! Zoals beloofd ook twee andere mogelijkheden. Allereerst nog een vegetarische suggestie: artisjok met een frisse vinaigrette om in de ‘dippen’. En voor de visliefhebbers: een tartaar van Hollandse Nieuwe met rode biet en granny smith.

Carpaccio van coquilles & Le Tarral Blanc | 2020 | Languedoc Montpeyroux AOP

Coquilles prijken op menig kerstmenu. Ze worden dikwijls gebakken of gegrild geserveerd, maar we zien ze ook verschijnen in een ‘jasje’ van panko (Japans broodkruim) of omwikkeld met spek. Wij kozen voor de meest pure bereiding: rauw. Snijd iedere coquille, afhankelijk van de dikte, in drie of vier schijfjes. Reken drie coquilles p.p. en schik ze dakpansgewijs op een mooi bord. Besprenkel ze met een kruidenolie naar keuze of overgiet ze met een smaakrijke beurre noissette. Een klein plukje veldsla, aangemaakt met een frisse vinaigrette, er bij en uw gerecht is compleet. Althans, op de wijn na… Met een glas Le Tarral Blanc kan dit gerecht niet meer stuk. De subtiele houtlagering is hier het verrassende element in de wijn. Geen coquille-liefhebber? Schenk Le Tarral dan bij glazig gegaarde kabeljauw of bij een fluweelzacht bloemkoolsoepje.

Vitello tonnato 'BBQ-style' & Inama | Chardonnay 2020 | Veneto IGT

Een klassieker uit de Italiaanse keuken: vitello tonnato. Waar in Italië het gerecht ontstaan is, daar wordt hevig over getwist. In Cuneo, volgens de inwoners van Piëmonte. Al denken inwoners van Veneto en Lombardije daar heel anders over; ook zij ‘claimen’ de combinatie van kalfsvlees met een tonijnmayonaise. Waar het ook vandaan komt, de combinatie kalf en tonijn is niet te versmaden! Traditioneel gemaakt met kalfsfricandeau (lende of bil), maar ook met een stuk kalfshaas of –oester gaat het perfect. Op een hete BBQ kort dichtschroeien, de binnenkant mag rosé blijven, en vervolgens even in de diepvries. Dan zo dun mogelijk snijden, schikken op een bord en rijkelijk voorzien van de tonijnmayonaise. Natuurlijk selecteerden we er een Italiaanse wijn bij: Inama Chardonnay. Een wijn die zowel beschikt over de zuivere frisheid en de knisperende zuren zoals we die kennen uit Chablis, als over enige rondeur en de smaakkracht van Chardonnays uit de Mâcon.

Salade met gerookte eendenborst en vijgen & Weingut Rings | Spätburgunder 2019 | VdP Gutswein Pfalz

Een salade als entrée kan heel feestelijk zijn. Mits de ingrediënten van decent niveau zijn natuurlijk. Wat te denken van een salade met tranches gerookte eendenborst en verse, gevierendeelde vijgen? Een krulletje eendenlever maakt het echt af! De Spätburgunder (Pinot Noir) van de broertjes Rings sluit er naadloos bij aan. Echt een schoolvoorbeeld van een verteerbare rode wijn. Elegantie staat hier voorop. Zeer geschikt om iets gekoeld te schenken, dan komt ie het beste tot zijn recht. Natuurlijk zijn er volop andere mogelijkheden te bedenken met zo’n wijn. Een ferme plak paté en croûte bijvoorbeeld gaat eveneens hand in hand met deze Spätburgunder. Of de bourgogne-klassieker oeufs en meurette; al stoot u de Bourguignons wellicht tegen het zere been wanneer u er een Duitse wijn bij schenkt… Wij zien het in ieder geval door de vingers.

Weingut Ziniel

Grüner Veltliner 2020

Burgenland

Verkoelend en dorstlessend tot en met! Als het sap van een Granny Smith-appel.

Druivenrassen

Grechetto

Grüner Veltliner

Land / Streek

Oostenrijk / Burgenland

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 12%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Te reserveren

Le Tarral

2020

Languedoc AOP

De associatie met een witte châteauneuf-du-pape is te rechtvaardigen.

Druivenrassen

Grenache Blanc

Land / Streek

Frankrijk / Languedoc-Roussillon

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Inama

Chardonnay 2020

Veneto IGT

Chardonnay in z'n zuiverste vorm! Als een goede chablis zo zuiver.

Druivenrassen

Chardonnay

Land / Streek

Italië / Veneto

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Uitverkocht

Weingut Rings

Spätburgunder 2019

Pfalz VDP

Wat minder speels dan voorheen. Prima!

Druivenrassen

Spätburgunder

Land / Streek

Duitsland / Pfalz

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar