€15,95

Rosé

La Spinetta

Il Rosé di Casanova 2020

Toscana Rosato IGT

Een gastronomische rosé…

van de meesterhand van Giorgio Rivetti

We denken, schrijven, zeggen en ‘prediken’ het al jaren: drink gerust rosé in de winter. En nee, dat is niet met alle rosés een succes … Maar neem van ons aan, mits goed gekozen, is een glas rosé in de winter zeer de moeite waard. In het verleden boden we in de koudste maanden van het jaar al eens podium aan de Hongaarse Mondivin rosé en ook deze rosé van la Spinetta hebben we eerder aangeboden in de winter. Op herhaling dus!

Giorgio Rivetti, eigenaar en wijnmaker van la Spinetta, verbaast vriend en vijand als hij in 2001, een jaar nadat hij in Barolo fors heeft uitgebreid, zijn horizon verbreedt en zijn vleugels uitslaat naar Toscane. In Terricciola, zo’n 20 kilometer ten westen van kustplaats Livorno, wordt een domein met de klinkende naam Casanova aangekocht. Uiteraard treft Giorgio in Toscane een volstrekt ander ‘terroir’ dan in thuisbasis Piemonte en dat vergt logischerwijs een andere benadering. Te beginnen bij de druif: Sangiovese. Wat Giorgio in Toscane heel erg knap weet te bewerkstelligen, is het geven van de Spinetta-signatuur aan de wijnen. Al zijn terroir en druif nog zo verschillend ten opzichte van de wijnen uit Piemonte, toch is de meesterhand van Rivetti, met name in de neus, direct herkenbaar. En bent u geen fervent rosé-liefhebber? Proef dit dan toch maar... La Spinetta rosé is wars van snoeperig fruit en staat mijlenver van zomerse dertien-in-een-dozijn-rosés.

Voor de wijn-spijs-suggesties vroegen we ditmaal om raad bij de familie Rivetti. Zij kwamen met twee gerechten: insalata di polpo e patate en spaghetti ai ricci di mare. De eerste suggestie, een salade van lauwwarme aardappel met inktvis, is een Italiaanse klassieker. Heel smakelijk, maar wel wat zomers… Dan de tweede optie: spaghetti met zee-egel. En laat het beste seizoen daarvoor nou net de wintermaanden zijn. Nu maken dus en dan het liefst zoals de Italianen het doen: roer de zee-egels rauw door de hete spaghetti met knoflook, olie en peterselie. Buon appetito!