Toscaans wit en rood op z'n best!

De recente geschiedenis van Antico Podere Gagliole zal voor velen als een sprookjesachtige droom klinken. Met recent doelen we in dit geval op de laatste dertig jaar. Een niet bepaald gering tijdsbestek, maar wanneer we in ogenschouw nemen dat de eerste beginselen van het domein dateren uit het jaar 994 (!), dan is de term ‘recent’ toch de juiste.

Voor een echt volledig beeld moeten we zelfs nog 10 jaar verder terug in de tijd: in 1979 ontmoeten Monika en Thomas Bär elkaar tijdens een summer school in het Toscaanse dorp Castellina in Chianti. Hier wordt de kiem gelegd van het latere succes, al zijn beiden zich daar op dat moment niet van bewust. In de jaren die verstrijken is Thomas actief als bankier bij de vooraanstaande Zwitserse Julius Bär-bank en Monika bestiert een zeer succesvolle galerie in Zurich.

Wanneer ze 10 jaar na hun eerste ontmoeting wederom een bezoek brengen aan Toscane, blijkt er in Castellina in Chianti een typisch Toscaans domein te koop te staan: Antico Podere Gagliole. De Toscaanse villa ligt te midden van de glooiende heuvels en wordt omringd door de voor deze streek zo kenmerkende huizenhoge cipressen. Monika wil niets liever dan direct verhuizen naar het Toscaanse heuvelland, maar Thomas staat op dat moment nog vol in het werkzame leven en is niet voornemens zijn carrière vroegtijdig te beëindigen. Hun financiële positie laat weinig te wensen over, dus ze besluiten de villa te verwerven en deze de komende jaren als vakantieverblijf te laten fungeren. Een fraaie bezegeling van de liefde… Immers, het was in deze omgeving waar de vonk destijds oversloeg.

Tijdens een vakantie op het domein in 1991 verandert het echtpaar van gedachten. In die zomer werd op het terras van de villa een fles Castello di Fonterutoli geopend. Thomas was dusdanig onder de indruk van de wijn dat hij mijmerde over een ‘carrièreswitch’. Enkele dagen later bleek dat de druiven van Castello di Fonterutoli afkomstig waren van percelen die werden gepacht van Gagliole! Het besef dat dergelijke goede wijn (en mogelijk nog beter!) ook zelf gemaakt zou kunnen worden, gaf de doorslag.

Niet veel later zegt Thomas alsnog de financiële wereld vaarwel; hij verkoopt zijn belang in de Bär-bank en start zijn carrière als wijnmaker. Samen met Monika en bijgestaan door ervaren wijnmakers (o.a. de vooraanstaande oenoloog Luca d’Atomma) gaat hij het avontuur aan. Jaargang 1994 is de eerste jaargang met de signatuur van Bär en de tweede jaargang (1995) wordt al opgemerkt door het toonaangevende magazine WineSpectator. Het behalen van 92 punten op een schaal van 100 getuigt van kennis, kunde en talent.

Thomas en Monika Bär verkeren vanaf de ‘start’ in de bijzondere en luxe positie dat broodwinning niet op de eerste plaats staat op de ‘prioriteitenlijst’. Met zijn carrière in het Zwitserse en internationale bankwezen als achtergrond, is er geen financiële noodzaak om het domein als voorziening in het levensonderhoud te beschouwen. De gedachtegang dat zij louter als geldschieter en levensgenieter de dagen op het domein aan zich voorbij laten gaan is echter pertinent onjuist. Beiden zijn bijzonder betrokken bij de dagelijkse gang van zaken en -inmiddels- zeer kundig op het wijnmakersvlak. Een tweede generatie is inmiddels aangetreden en het moet wel heel gek lopen wanneer de kleinkinderen niet de derde generatie gaan vormen... De basis is in ieder geval solide en uitzonderlijk goed!

Biancolo

Wanneer we schrijven over Italiaanse wijnen, dan zijn onze wijn-spijs-suggesties, haast logischerwijs, ook Italiaans. Laten we maar eens beginnen met een goede carpaccio. Prijs u gelukkig wanneer u zelf een snijmachine heeft. Zo niet, kijk de slager even lief aan en vraag of hij ossenhaas voor u wil snijden op zijn machine. Reken 75 gram p.p. Schik mooi op de borden (besmeerd met olijfolie om uitdrogen van het vlees tegen te gaan) en garneer met rucola, dressing ‘Cipriani’ en een lijntje eersteklas extra vergine olijfolie. De puristen serveren carpaccio zonder pijnboompitten en kaas. Wat ze er wel graag bij schenken is een goed glas witte wijn. Gagliole Biancolo bijvoorbeeld! Een eigenzinnige, maar o zo geslaagde combinatie van de lokale Trebbiano en globetrotter Chardonnay.

Rubiolo

Gagliole Rubiolo is al jarenlang een van onze persoonlijke favorieten. De lokale Sangiovese voert hier de boventoon, maar de zuren (kenmerkend voor deze druif) worden wat getemd door toevoeging van 10% Merlot. Precies goed! De tannines zijn fijn en delicaat, zoals we dat ook in de top van de Beaujolais en in Pinot Noirs uit de zuidelijker gelegen appellations in de Bourgogne ervaren. Als we kalfsvlees serveren, is de keuze doorgaans snel gemaakt: Rubiolo! Saltimbocca, osso bucco of involtini van kalfsvlees. Met deze klassiekers uit de Italiaanse keuken en een glas, of twee, Rubiolo, zit u gegarandeerd goed.

Valletta

Het begrip ‘Super Tuscan’ is ook de wijnmakers van Gagliole niet ontgaan. De eerste Super Tuscans ontstonden in de jaren ’70 van de 20e eeuw. Meerdere producenten waren er van overtuigd dat druiven zoals Syrah, Merlot en Cabernet Sauvignon wel eens heel goed zouden kunnen gedijen in Toscane. Daar waar de Sangiovese het tot dan toe voor het zeggen had. En deze wijnmakers hadden gelijk… al snel behoorden dergelijke wijnen tot de top van Italië. En de prijzen? Die waren exorbitant hoog. En de namen van toen, kunnen nog altijd de hoofdprijs vragen. En krijgen dat ook… Gagliole speelt er op in, maar wel tegen een reële prijs. Valletta bestaat uit gelijke delen Merlot en Sangiovese. In de aanloop naar kerst, tijdens het ‘voorkoken’ voor een gepland kerstdiner, schonken we Valletta bij tranches runderribstuk met morieljes. In alle bescheidenheid: een sensationele combinatie, echt een voltreffer!

Riserva

De Chianti Classico Riserva mogen we gerust beschouwen als een ode van de wijnmakers van Gagliole aan de Sangiovese-druif. Hier geen toevoegingen om de druif te temmen of naar een hoger niveau te tillen. En dat is ook nergens voor nodig… Formidabel glas wijn, echt op Grand Cru niveau. Zeer kundig houtgebruik en goed te ruiken dat hier met hout van de beste tonneliers is gewerkt: goed gedoseerd -niet dominant- en optimaal verweven in de wijn. Bijzondere gewaarwording om Sangiovese op dit niveau te proeven/drinken. Spotgoedkoop is het niet, maar voor minder dan € 35,- moet u akelig goed uw best doen om iets beters te vinden... Wijnen van dergelijk kaliber verdienen fraai tegenspel. Denk aan ossenhaas, peposo met ‘frieten’ van polenta of runderlende gesmoord in rode wijn.

Gagliole

Biancolo 2019

Toscana IGT

Zeer goed geslaagde combinatie van de lokale Trebbiano en globetrotter Chardonnay.

Druivenrassen

Chardonnay

Trebbiano

Land / Streek

Italië / Toscana

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Uitverkocht

Gagliole

Rubiolo 2019

Chianti Classico DOCG

Gagliole Rubiolo is al jarenlang een van onze persoonlijke favorieten.

Druivenrassen

Sangiovese

Land / Streek

Italië / Toscana

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Gagliole

Valletta 2017

Toscana IGT

Dit benadert de drie- tot zesmaal duurdere Super-Tuscans.

Druivenrassen

Merlot

Sangiovese

Land / Streek

Italië / Toscana

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 14%

Beoordeling

Robert Parker: 92/100

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Gagliole

Riserva 2018

Chianti Clas. Riserva DOCG

Formidabel glas wijn, echt op Grand Cru niveau.

Druivenrassen

Sangiovese

Land / Streek

Italië / Toscana

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 14,5%

Beoordeling

James Suckling: 93/100

Voorraadstatus:

Beschikbaar