Dé Kerstwijnen:

culinaire alleskunners

voor bij het Kerstdiner …

Niet één, niet twee, maar drie kerstwijnen dit jaar! We konden eenvoudigweg niet kiezen… Enerzijds is deze periode natuurlijk dé gelegenheid om echte kerstklassiekers in de schijnwerpers zetten; anderzijds willen we u verrassen met wijnen met brede gastronomische mogelijkheden. We kozen de gulden middenweg: drie wijnen uit respectievelijk Italië, Frankrijk en Spanje. Tot zover toch heel vertrouwd. Maar… we kozen niet voor al te voor de hand liggende wijnen! Rank maar krachtig wit uit Piemonte, elegant rood uit de zonovergoten Languedoc en een krachtpatser uit la Rioja.

Juist bij de wijnen op deze pagina hebben dus we extra goed gekeken naar de gastronomische inzetbaarheid, die we graag illustreren aan de hand van een aantal suggesties. Ook bij de andere wijnen in dit magazine treft u uiteenlopende wijn-spijs-suggesties. Uiteraard een flink aantal klassiekers, menigeen serveert immers traditionele gerechten met kerst. Maar we schromen ook niet om wat gedurfder creaties voor te stellen. De keuze is aan u! Komt u er onverhoopt niet uit? Schroom niet en mail ons uw kerstmenu; wij zorgen dan op onze beurt voor een passend voorstel.

DE WIJNEN

La Raia | Vigna della Madonnina 2018 | Gavi Reserva DOCG

In het zuidoosten van Piemonte ligt het kleine, maar bekende wijngebied Gavi. Uitsluitend wijnen op basis van de Cortese-druif (100%) mogen op de markt worden gebracht onder de noemer Gavi DOCG. Een van de beste (biodynamische werkende) producenten in de streek is zonder meer La Raia. Hun wijngaarden zijn gelegen op zo’n 400 meter hoogte en liggen als ware het een kroon rondom het domein. De bodem is er rijk aan kalk en klei en dat is goed waarneembaar in de wijn. Bent u een liefhebber van gerijpte premier en grand cru chablis? Dan zou dit zo maar eens in de smaak kunnen vallen! Grote mate van smaakintensiteit en geringe, fraai geïntegreerde zuren. Knap hoe een dergelijke mate van smaakkracht wordt bereikt zónder houtopvoeding. Druif en bodem spreken hier! Subliem bij kreeft, gegrilde langoustine en gamba’s. Gaat u op de Italiaanse tour? Serveer ‘m dan bij de primi piatti, bij een pasta vongole bijvoorbeeld.

Domaine de l'Hortus | Classique 2019 | Pic Saint Loup AOP

De kalkrijke terraswijngaarden in de omgeving van de Pic Saint Loup vormen de geboortegrond van de druiven van Domaine de l'Hortus. Doordat de percelen op zekere hoogte (zo'n 150-200 meter boven zeeniveau) zijn gelegen, wordt er volop geprofiteerd van (relatief ) koele omstandigheden. De omgeving van het domein wordt gedomineerd door twee indrukwekkende bergmassieven: Pic Saint Loup en Montagne de l’Hortus. Het ruige en onherbergzame karakter van het landschap vindt zijn weerslag niet terug in de wijnen. Allesbehalve zelfs. Cuvée Classique is een gracieuze, smaakrijke dinerwijn met een fluwelen textuur. Laat zich aan tafel gemakkelijk schikken naar de gerechten. Iets gekoeld en dan met een fraaie plak wildpaté bijvoorbeeld; dan serveert u een voorgerecht van formaat. Een goede uienchutney of cranberrycompote zal de pret niet drukken; de wijn kan het aan hoor! Liever bij het hoofdgerecht? Als u echt met zelfvertrouwen in de keuken staat: een pithivier, gevuld met duif. Uw gasten zullen versteld staan! Iets minder ingewikkeld, maar zeker zo smaakvol: kalfsentrecote met gekaramelliseerde witlof.

Bodega Queirón | Mi Lugar 2018 | Rioja DOCa

In de zomer introduceerden we de wijnen van Bodega Queirón. Wijnmaker Gabriel Perez, bijgestaan door zijn vier kinderen, maakt in en rondom het stadje Quel, in het oostelijk deel van la Rioja, een aantal magnifieke wijnen. Zijn Mi Lugar is er één van. In de proefnotitie van de wijn lezen we onder andere: “een krachtige, maar gepolijste rioja met een zeldzaam hoog lekker-gehalte.” En daar zit geen woord Spaans bij… Veel klanten schonken ‘m in de zomer bij (vlees)gerechten van de BBQ; prima! Maar nu, zes maanden later, mag deze Mi Luagr wat ons betreft ook met kerst op tafel verschijnen. Pak eens echt uit met tournedos Rossini, bij voorkeur precies zoals Auguste Escoffier, de ‘bedenker van het gerecht’ het gewild heeft: dus toast, tournedos, gebakken ganzenlever en tenslotte royaal truffel.

La Raia

Pisè 2018

Gavi DOCG

Niet voor niets één van de Kerstwijnen van 2021. Bellissimo!

Druivenrassen

Cortese

Land / Streek

Italië / Piemonte

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 12,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Domaine de l'Hortus

Classique 2019 Coteaux du

Languedoc AOC Pic St. Loup

Wat zijn we blij dat de wijnen van Domaine de l'Hortus terug op het toneel zijn!

Druivenrassen

Grenache Noir

Mourvèdre

Land / Streek

Frankrijk / Languedoc-Roussillon

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 14%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Uitverkocht

Queirón

Mi Lugar 2018

Rioja DOC

Een krachtige, maar gepolijste rioja met een zeldzaam hoog lekker-gehalte.

Druivenrassen

Grenache Noir

Tempranillo

Land / Streek

Spanje / La Rioja

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 14,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar