Welke wijn bij asperges?

 

Asperges, de witte in het bijzonder, worden tegenwoordig beschouwd als een met name Limburgse en Brabantse delicatesse. Toch is deze ‘koningin van de groente’ pas na WO II populair geworden in Zuid Nederland. Voorheen lag de nadruk van de teelt in het noorden van het land, waar de asperge vanuit Egypte, via o.a. Italië en Frankrijk, door de jaren heen naar toe is gereisd.

Menig huishouden heeft zo zijn eigen bereidingswijze en ook die is niet zelden streekgebonden. De klassieker met ei, ham en boter kennen we allemaal, maar ook de variant met (gerookte) zalm kan menigeen bekoren. Bij twee klassieke bereidingen en 1 wat minder voor de hand liggende, geven we u steeds een suggestie. Maar experimenteer gerust! Een ijzersterke combinatie gevonden? Laat het ons dan weten!

Wit

Bernard Schneider

Pinot Blanc 2019

Alsace AOC

€11,00

Klassiek: met ei, ham en boter

We merken al een aantal jaren dat de wijnen uit de Alsace aan een heuse revival bezig zijn. Het merendeel van de wijnen uit deze Franse wijnstreek wordt tegenwoordig wat droger gevinifieerd dan in het verleden. Dat zou er wel eens mee te maken kunnen hebben! Wijnmaker Bernhard Schneider weet wel raad met o.a. de Pinot Blanc-druif. Hij maakt er een gulle, haast comfortabele wijn van.

Van nature is de Pinot Blanc geen al te uitbundige druif, maar Bernhard Schneider heeft er toch een heel overtuigende wijn van weten te maken. Geurend naar voorjaars-bloesem, het lijkt haast alsof Schneider de lente heeft gevangen en gebotteld. Wat ons betreft dé keuze bij de klassieke trilogie 'asperges, ei, ham'. En vooruit, een gulle sliert gesmolten roomboter om het nóg lekkerder te maken.

Wit

Assuli

Fiordiligi (Grillo) 2019

Sicilia DOC

€12,95

Gedurfd: gegrilde asperges met oude kaas en truffel

Groene asperges worden door menig (thuis)kok op de grill of BBQ gelegd, maar weet u dat ook witte asperges zich daar erg goed voor lenen? Voorgaren is niet nodig, de asperges bevatten voldoende vocht van zichzelf, waardoor ze binnen een paar minuten al gaar zijn op een hete BBQ. Daarna geschaafde of gebrokkelde oude kaas er over en tenslotte wat truffelolie. Verse truffel mag natuurlijk ook! Eerlijk is eerlijk: we hebben deze creatie ook niet zelf bedacht. Alle credits voor het Maastrichtse Café Sjiek. Het lommerrijke terras moet u er even bij bedenken...

Bij een gedurfd gerecht, mag ook de keuze voor de wijn wat minder voor de hand liggend zijn. Vandaar: Siciliaans wit van de Grillo-druif. Deze druif werd in het verleden met name gebruikt om Marsala te maken. We zijn blij dat Assuli er wijn van maakt! Opvallend zachte aanzet; de wijn lijkt zelfs wat lobbig. Bijzonder, want tijdens de vinificatie kwam er geen splinter hout in contact met de wijn. Meer dan goede vulling en een aangename quasi-afwezigheid van zuren. En met name dat laatste maakt de wijn-spijs-combinatie zo goed!

Wit

Weingut Ziniel

Grüner Veltliner 2020

Burgenland

€9,75

Veilige keuze: met gerookte zalm

De Grüner Veltliner is zonder meer de bekendste druif uit Oostenrijk, ruim een derde van het complete wijngaardareaal staat er mee aangeplant! En ook voor Andreas is de Grüner Veltliner zijn ‘visitekaartje’. De stokken van de familie Ziniel zijn zo’n 27 jaar oud en hebben dus inmiddels een respectabele leeftijd. Dat resulteert in een wijn met de nodige diepgang en concentratie. Die eigenschappen worden gecombineerd met een gering alcoholgehalte van slechts 12%.

Het zal u niet verbazen dat zo’n laag alcoholgehalte de verteerbaarheid alleen maar ten goede komt. Natuurlijk inzetbaar bij uiteenlopende maaltijdsalades, een goede 'pasta-pesto' en zoetwatervis. Maar tijdens een recente proefsessie bleek de wijn zich aan tafel als een ware kameleon te gedragen. Ook bij asperges (wit en groen) gaat ie uitstekend! Zeker als u er met genereuze hand wat plakken (wilde!) gerookte zalm naast legt op het bord.