Verleidelijke visgerechten
De Nederlandse Top 5 met meest gegeten vis bestaat uit haring, zalm, makreel, sardines en forel. Maar er is zo veel meer... En dankzij uiteenlopende bereidingswijze kunt u volop variëren met vis in de keuken. Tellen we schaal- en schelpdieren ook nog mee, dan zijn de mogelijkheden helemaal eindeloos. En wat de wijnen betreft: ook daar kunt u alle kanten mee op; we hebben vier suggesties voor u op een rijtje gezet, maar schroom niet om uw eigen favoriete wijn/spijs-combinatie te serveren aan uw gasten.
Maison Chanzy | "Les Fortunés" Chardonnay 2018
In 1974 zijn Daniel en Catherine Chanzy, afkomstig uit de Champagne, voornemens om in of rond het Bourgognedorp Bouzéron een restaurant te starten of over te nemen. Dat loopt wat anders… Op een stralende voorjaarsdag tekenen ze voor de overname van 8 hectare wijngaarden en mogen ze zich geen restaurateur, maar wijnbouwer noemen… Inmiddels is het domein in handen van de familie Jessiaume en zij bouwen gestaag voort op het fundament van de familie Chanzy. De stijl van de wijn is onveranderd gebleven: rank en elegant. Geen blockbuster-Chardonnay met een dominante houttoets, maar juist fraai verweven houttonen en duidelijke bodem- en druivenexpressie. Geen overdaad, wel ingetogen kracht.
Culinaire suggestie: coquilles met een crème van knolselderij
Colli Vicentini | Sauvignon Blanc 2019 Vicenza DOC
Sauvignon Blanc kennen we in zeer uiteenlopende stijlen. Van ingetogen en strak, zoals een goede menetou-salon bijvoorbeeld, tot uitgesproken expressief en stuivend zoals we de druif kennen uit Nieuw Zeeland. De ‘SB’ van Colli Vicentini bevindt zich aan de ‘Franse’ kant van het spectrum. Discreet en bescheiden in de neus, maar zeker niet anoniem. Zonder enige twijfel als Sauvignon Blanc te herkennen!
Culinaire suggestie: schaal- en schelpdieren
Bodega Pateiro | el Patito Feo 2018 Ribeiro DO
Het lelijke eendje, de vrije vertaling van cuvéenaam El Patito Feo, bestaat voor 100% uit Treixadura. Dat zien we zelden! De meeste producenten in Galicië blenden ‘m met bijvoorbeeld Albariño, Loureira of Torrontès; juist de Treixadura moet in dergelijke assemblages voor frisheid zorgen. Iván Vázquez Pateiro gelooft heilig in de druif en wil de knisperfrisse eigenschappen van de druif juist een hoofdrol geven Bemachtigt u één van de 3.333 flessen die zijn gebotteld?!
Culinaire suggestie: pulpo en ‘arroz marinero gallego’ (een lokale variant op paella)
Casa Primicia | Blanco 2018 Rioja DOC
Casa Primicia is gelegen in de subregio Rioja Alavesa (Baskenland). De wijngaarden zijn gelegen op de uitlopers van het ruige Cantabrisch gebergte. De 'Blanco' is indrukwekkend wit van nog maar jonge druivenstokken (gemiddeld nog net geen 15 jaar oud). 100% Chardonnay en dat is goed waarneembaar: volop vanille, roostertonen, wit en geel fruit en geroosterd witbrood. Complexiteit en verfijning in één. De subtiele houttonen en de gedoseerde concentratie maken hem zeer geschikt om aan tafel te schenken.
Culinaire suggestie: gerookte vis en kreeft van de grill