Vijf klassiekers van de grill

Wat ons betreft kan 'outdoor cooking' het hele jaar door. Juist op de killere dagen van het jaar is het heerlijk om één of enkele gerechten in de buitenlucht te bereiden. Op een eenvoudige huis-tuin-en-keuken-BBQ of indrukwekkende Green Egg; op beide is een prima resultaat te behalen. We zetten vijf grill-klassiekers op een rij en we hebben vier wijnen gekozen die maar wat graag een 'grill-maaltijd' begeleiden. Aan u de keuze welke wijn bij welk gerecht!

 

Pietramore 2018 Montepulciano d'Abruzzo Sup. DOP

Met name het noorden en het zuiden van Italië zijn heel goed vertegenwoordigd in het Sauter-assortiment. Ook Toscane komt aardig aan bod, maar de oostzijde van de laars was slecht vertegenwoordigd. Daar is verandering in gekomen met de komst van Pietramore. Een charmeur eersteklas die het nota bene vlak na de introductie al schopte tot wijn van de maand. Heerlijk ‘verwarmende’ najaars- en winterwijn met een subtiele zoetimpressie van het rijpe fruit. Serieuze structuur, maar dankzij de genereuze hoeveelheid sap zal niemand dit als streng ervaren.

Culinaire suggestie: tagliata di manzo

ILatium 2016 Valpolicella Ripasso Superiore DOC

De totstandkoming van een ripasso begint niet anders dan die van een ‘normale’ rode wijn uit Valpolicella. Die wijn hergist vervolgens op de droesem die overblijft na de productie van een amarone. Zo krijgt de wijn een ‘boost’ van jewelste en ontwikkelt zo extra smaakkracht en alcohol. Ook deze wijn rijpt aansluitend nog op eikenhouten vaten. Korter weliswaar dan de amarone, maar nog altijd zo’n 12 tot 15 maanden. De wijn biedt nu een ruige smaakkracht en rusticiteit die zich volmaakt zullen plooien naar het juiste tegenspel op het bord. Italianen zijn dol op dit soort contrasten en als er sprake is van een juiste spijs-wijn-combinatie, dan is het plezier inderdaad groots te noemen!

Culinaire suggestie: porterhouse steak

Casa Primicia | Crianza 2016 Rioja DOC

Een schoolvoorbeeld-rioja, maar dan wel een van de moderne school. Dus geen overdaad aan houttonen, maar juist fraai geïntegreerde invloeden van de lagering op barriques van Amerikaans eikenhout. Laat u verleiden en verrassen door de combinatie van kracht en rijkdom. Uitgelezen eetwijn voor de koele seizoenen.

Culinaire suggestie: gevogelte (bresse-kip, piepkuiken) van de grill

Bodegas Pateiro | el Patito Feo 2018 | Ribeiro DO

El Patito Feo, het lelijke eendje, bestaat uit inheemse druiven. Te weten: 90% uit Caíño en 10% Sousón. Mogelijk druiven waar u nog nooit van gehoord heeft… Alle begrip. Caiño wordt buiten Ribeiro alleen in het noorden van Portugal verbouwd; daar noemen ze ‘m Borraçal. En Sousón? Idem. In Portugal gebruiken ze deze druif onder de noemer Sousão mondjesmaat voor port. Bijzonder detail: in Zuid-Afrika schijnen ook enkele perceeltjes beplant te zijn met Sousón. Hoe de druif daar terecht is gekomen…? Een krachtpatser is het in ieder geval: dikke schil, veel kleur en een krachtige structuur. Eetwijn dus.

Culinaire suggestie: Lacón con Grelos (een vleesgerecht op basis van gepekelde ham van een big jonger dan 6 maanden) of pimientos de padrón

Pietramore

2018 Montepulciano

d'Abruzzo Superiore DOP

Warm, gul en uitnodigend! Volledig in lijn met de vorige jaargang.

Druivenrassen

Montepulciano

Land / Streek

Italië / Abruzzo

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 14%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Ilatium

2016 Valpolicella

Ripasso Superiore DOC

In een woord: weelde!

Druivenrassen

Corvina

Land / Streek

Italië / Veneto

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 15%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Bodegas Casa Primicia

Crianza 2016

Rioja DOC

Goed verteerbare 'moderne' rioja.

Druivenrassen

Tempranillo

Land / Streek

Spanje / La Rioja

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 14%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Famille Perrin

Les Christins 2018

Vacqueyras AOC

“The challenger of Gigondas”.

Druivenrassen

Grenache Noir

Syrah

Land / Streek

Frankrijk / Rhône

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 14,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Bodega Pateiro

el Patito Feo 2018

Ribeiro DO

Geoogst in december! Uniek en absoluut verrassend...

Druivenrassen

Caíño Tinto

Land / Streek

Spanje / Galicia

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 12%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Uitverkocht