€11,50

Rood

Amastuola

Primitivo 2016

Puglia IGP

De Winter-wijn van 2020:

100% Primitivo van Amastuola

De geschiedenis van Amastuola gaat ver, heel ver terug. We hebben het dan niet over enkele decennia, maar over zo’n 600 (!) jaar. De oudste documenten dateren uit de eerste helft van de 15e eeuw. De zogenaamde ‘masseria’ is dan in bezit van Giovanni Antonio Orsini, prins van het vorstendom Taranto. Gedurende de eeuwen die volgden, is het domein in vele handen geweest: van edelmannen die dankzij hun strijdvaardigheid grote delen in Puglia bezaten, tot boeren die er slechts een kudde schapen hielden. Sinds een kleine 20 jaar mag de familie Montanaro zich trots eigenaar noemen van dit eeuwenoude domein met zo’n roemruchte historie.

De huidige wijnmakerij ligt op een heuveltop (210 meter boven zeeniveau) en wordt omringd door 170 hectare natuur, olijfboomgaarden en natuurlijk wijngaarden. In de verschillende wijngaarden staat een grote variëteit aan druivensoorten aangeplant. Denk aan Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Chardonnay, maar ook lokale rassen als Fiano, Malvasia en natuurlijk dé trots van Puglia: Primitivo.

Juist met laatstgenoemde worden heel goede resultaten geboekt in dit zonovergoten deel van Italië. En dat is niet altijd zo geweest… Jaren terug stonden wijnen op basis van de Primitivo te boek als “potig en alcoholrijk”, aldus de Britse wijnschrijver Oz Clarke. Op zich niet verwonderlijk: juist door de hoge temperatuur ter plaatse, ontwikkelt zich een forse hoeveelheid suiker in de druiven. Deels worden de suikers omgezet in alcohol, deels blijven ze achter in de wijn als ‘restzoet’. Die combinatie zorgt voor een log en overdadig eindresultaat. Dankzij moderne vinificatiemethoden is dat echter verleden tijd! Er worden tegenwoordig wijnen van gemaakt, weliswaar nog altijd gemarkeerd door de zon, maar met een gedoseerde kracht en concentratie. Hartverwarmend en juist in de winter perfect inzetbaar!

De aanzet is zacht als satijn en dat wordt met name veroorzaakt door de haast gepolijste tannines. De warmte van de geboortegrond van de druiven is goed waarneembaar, maar voor zoetheid is knap gewaakt. Het gulle karakter maakt dit tot een wel heel comfortabele, haast gemakkelijke wijn. Ondanks de warmte beschikt de wijn over een bekoorlijke zuurgraad en juist daardoor blijft het, slok na slok, aantrekkelijk. Met name stoofgerechten zijn een perfecte partner: traag gegaard konijn, een rijk gevulde runderstoof of ossobucco.