Winters Wit

 

Het koude, soms gure, winterweer vraagt om heel andere wijnen dan de meer frivole en lichtvoetiger zomerwijnen. Dat geldt niet alleen voor rood, maar zeker ook voor wit. Bovendien is de culinaire begeleiding in de winter vaak van een heel ander kaliber dan in de zomer. Denk aan krachtige stoofgerechten, stamppotten en hartverwarmende maaltijdsoepen. Om een en ander van een passend glas wijn te voorzien, hebben we een winterse selectie voor u samengesteld.

Wit

Rallo

Carta d'Oro 2017

Terre Siciliane IGT

€9,75

KLOEK WIT UIT SICILIË

Carta d'Oro, een blend van de inheemse druiven Cattaratto en Inzolia, is een hoogst originele en delicate wijn die zowel aan als buiten tafel de gevoelige liefhebber zal fascineren. Het referentiekader met dergelijke wijnen is beperkt,

maar we zijn er van overtuigd dat zelfs de grootste Italië-kenner gecharmeerd zal zijn van deze wijn. Rallo Carta d'Oro is een perfect begeleider van een winterse soep op basis van pompoen of knolselderij.

Wit

Saurus

Chardonnay 2017

Patagonia

€9,75

UIT HET KOELE PATAGONIË

Chardonnay uit het koele zuiden van Argentinië. Een vorige jaargang werd door Harold Hamersma met een 8 beoordeeld: “dorstlessend en toch de moeite van het langzaam genieten waard”. Daar sluiten we ons geruisloos bij aan.

Een heel goede begeleider van sliptongen uit de roomboter, maar ook van bijvoorbeeld traag gegaard varkensvlees (procureur of schouder) of een stamppotje met postelein en uitgebakken spekjes.

Wit

Famille Laplace

Odé d'Aydie 2016

Pacherenc du Vic-Bilh AOC

€14,50

SUBTIEL HOUTGELAGERD

Een bijzondere wetenswaardigheid: de appellation Pacherenc du Vic Bilh mag uitsluitend worden gebruikt voor witte wijnen; voor rode wijnen is een aparte appellation in het leven geroepen: Madiran. De grenzen van de appellation zijn echter volledig identiek. Uniek in Frankrijk!

Odé d'Aydie Blanc bestaat uit de lokale variëteiten Gros - en Petit Manseng. Uitgesproken culinaire wijn en een ware uitdaging voor talentvolle koks om naar de wijn toe te koken. De eerste suggestie is gepocheerde rogvleugel met gebruinde boter, kappertjes en peterselie. Maar ook kalfszwezerik in een romige wijnsaus en Bresse-kip met morilles.