100% Toewijding

100% Terroir

100% Tempranillo

In vrijwel ieder magazine proberen we één of meerdere domeinen onder de aandacht te brengen. Ditmaal graag uw aandacht voor een Spaanse bodega; op onze meer dan warme belangstelling kunnen de wijnmakers in ieder geval rekenen! De wijnmakers zijn in dit geval Bienvenido en Ignacio Zapatero. Samen vormen zij de derde generatie op dit cult-domein in spe. De naam van deze Spaanse parel luidt voluit Bodegas y Viñedos Gallego Zapatero, de naam van de wijnen van hun hand is gelukkiger makkelijker te onthouden en uit te spreken: Yotuel. Die benaming verdient enige toelichting. Wanneer we de naam opknippen in drie delen, blijkt dat het een verwijzing is naar de twee voorgaande generaties en de huidige. ‘Yo’ betekent letterlijk ‘ik’ en staat voor de huidige lichting, ‘tu’ en ‘el’ refereren aan resp. ouders en grootouders.

Alle wijngaarden liggen in Anguix, in het hart van de DO Ribera del Duero. In totaal bezitten de broers 9 hectare wijngaard die vrijwel uitsluitend zijn gesitueerd op een hoogte van zo’n 800 meter boven zeeniveau. Een dergelijke hoogte brengt aardig wat bijzonderheden met zich mee wanneer we kijken naar het micro-klimaat: lange en steenkoude winters met volop sneeuw, zeer geringe regenval in het voor- en najaar en korte zonovergoten, hete zomers. Met name in juli, augustus en september, wanneer de druiven in een kort tijdsbestek tot volle wasdom moeten komen, speelt zich hier een bijzonder fenomeen af: de verschillen in dag- en nachttemperatuur liggen niet zelden 30 graden (!) uit elkaar. Bijzondere omstandigheden waar de druivenstokken wonderlijk genoeg uitstekend in gedijen. Dat blijkt enerzijds uit de respectabele leeftijd van de stokken - tussen de 70 en 90 jaar is hier geen uitzondering - en anderzijds uit de uitzonderlijke kwaliteit van het oogstmateriaal! Het terroir wordt weerspiegeld in de wijnen: de combinatie van smaakkracht en frisheid is fenomenaal.

Op de bodega wordt een breed scala aan wijnen gemaakt. Van de zogenaamde Estate Wines, waar we op deze pagina’s over schrijven, tot de extreem goede, maar zeer kostbare Single Vineyard Wines. Voor alle wijnen wordt volgens een bepaald stramien gewerkt:

- Per perceel wordt gekeken naar het ideale oogstmoment, dat kan betekenen dat er tussen aangrenzende wijngaarden enkele dagen verschil zit, omdat de druiven van perceel A nu eenmaal eerder rijp kunnen zijn dan de druiven van perceel B.

- De oogst is altijd handmatig en na binnenkomst in de ‘chai’ worden de druiven per wijngaard verwerkt en gevinifieerd.

- Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van druifeigen, wilde gisten.

- Rijping op houten vaten, deels nieuw. 90% Frans eiken, 10% Amerikaans eiken.

Yotuel Roble is het resultaat van een nauwkeurige assemblage van de sappen van drie percelen (Molino, Dujos, en Pincha Ratas). Het aangeplante druivenras in de genoemde wijngaarden is identiek: 100% Tinta del País, de lokale benaming Tempranillo. Na een rijping van 10 maanden op eikenhout wordt de wijn gebotteld waarna nog een periode van ‘flesrust’ op het domein volgt. De broers Bienvenido en Ignacio bepalen wanneer de wijn daadwerkelijk de markt op mag. Wij zijn bijzonder verheugd dat dat moment is aangebroken! Serveer bij een met rozemarijn en knoflook bestoken lamsbout, bij een knappe najaarsstoof of bij harde, brokkelige kazen.