Smakelijke creaties

met Pompoen ...

De pompoen, in al zijn gedaanten, is een najaarsgroente bij uitstek. We schrijven –groente terwijl de pompoen officieel, net als de nauw verwante courgette, een vrucht is. Menig (thuis)kok bereid ‘m echter als groente, vandaar. In de Franse Larousse Gastronomique, één van de beste naslagwerken op gastronomisch vlak, wordt de pompoen aangeduid als ‘vruchtgroente’. Dat vermijd iedere vorm van discussie.

In Nederland zien we de pompoen in verschillende verschijningsvormen: de flespompoen (of butternut), de oranje hokkaido en de spaghettipompoen zijn de meest voorkomende varianten. Voldoende keuze, maar in vergelijking met andere landen eigenlijk maar een gering aanbod. Op een Franse lokale markt is het niet uitgesloten dat de keuze vele malen groter is. We zien er niet zelden de reuzenpompoenen citrouille en potiron, maar ook chayotes, giraumons en pâtissons horen vaak tot het aanbod. Gemene deler is dat alle genoemde soorten zich makkelijk laten verwerken tot de meest smakelijke creaties. Gegrild of geroosterd, maar ook verwerkt in een hartige taart, een goed vullende maaltijdsoep of zelfs tot een smakelijk dessert. De mogelijkheden zijn echt eindeloos! Ter inspiratie geven we u een aantal mogelijkheden, voorzien van een passende wijn-spijssuggestie.

Wit

Devois de Perret

2018

Languedoc AOP

€8,95

Geroosterde flespompoen met Spaanse peper en crème fraîche ...

De rijke Devois de Perret, een assemblage van een drietal uitgesproken druivenrassen (Grenache Blanc, Roussanne en Vermentino), kan heel wat tegenspel verdragen. Dankzij de natuurlijke opulentie blijft de wijn als een huis overeind bij geroosterde flespompoen met Spaanse peper en crème fraîche.

Ook een recept van wijlen Johannes van Dam bleek een schot in de roos tijdens een proefsessie: ‘minestra di lenticchie con zucca e finocchio’, een rijk gevulde linzensoep met onder andere pompoen en venkel.

Rood

Amastuola

Primitivo 2016

Puglia IGP

€11,50

Lasagne met plakken pompoen en saucijsjes ..

Op echt stormachtige najaarsdagen verlangen we naar ‘comfort food’. Hartverwarmende gerechten die enige troost bieden terwijl het buiten regent en de omstandigheden niet aanmoedigen om naar buiten te gaan. Een deugdelijk bereide lasagne is typisch zo’n gerecht dat op zo’n dag voldoet.

Bereid ‘m met plakken pompoen en saucijsjes. De Primitivo van Amastuola begeleidt – dankzij eveneens een hartverwarmend karakter – dit gerecht met verve.

Rood

Wente

Beyer Ranch Zinfandel 2015

Livermore Valley

€14,50

Pumpkin pie!

Evenals de Amastuola Primitivo beschikt de Zinfandel van Wente over hartverwarmende eigenschappen. Sterker nog: er zijn grote overeenkomsten in het DNA van beide druiven! Ook hier dus een tip voor een smaakrijk gerecht dat een ferme begeleider verdient: pumpkin pie!

Zeker wanneer u wat bacon van onberispelijke kwaliteit toevoegt aan uw ingrediëntenlijst, een perfect huwelijk met deze zwoele ‘Californian Red Zin’!

Rood

Weingut Rings

Spätburgunder 2017

Pfalz VDP

€17,75

Pompoenravioli overgoten met gebruinde salieboter ...

De wijnen van de gebroeders Rings (Pfalz) staan bekend om hun elegantie en verteerbaarheid. In de proefnotitie van de Spätburgunder lezen we: “Een haast volmaakte driehoeksverhouding tussen een ongebreidelde dosis sap, echt krokante tannines en een knap verweven zuurgraad.

Elegant en evenwichtig als een zeer geoefende koorddanser.” Bepaald niet verkeerd bij een goed bereide pompoensoep, maar pas echt een hemelse combinatie met pompoenravioli overgoten met gebruinde salieboter …