Nieuw(s) uit Ventenac ...

Wijnmaker Olivier Ramé houdt op zijn Domaine Maurel (Ventenac) al jarenlang de vaart er in. Tijdens ieder bezoek -in ieder geval jaarlijks, soms frequenter- verwonderen we ons over zijn tomeloze energie en ambitie. Dan weer heeft hij de ‘chai’ aanzienlijk vergroot, dan zijn het weer nieuwe cuves (hout, RVS, terracotta etc.), dan weer heeft hij enkele nieuwe percelen verworven. En altijd, zonder uitzondering, is hij bezig met nieuwe cuvées. Dat kunnen nieuwe assemblages zijn, maar ook nieuwe namen voor nog niet ontgonnen markten. Hoe dan ook: Olivier is een bewonderenswaardige wijnmaker en het is inspirerend om hem te blijven volgen!

Ook wij ontkomen niet altijd aan zijn vernieuwingsdrang. Drie jaar geleden ontwikkelde Ramé op ons initiatief een geheel nieuwe wijn: Préjugés. Een houtgelagerde Chardonnay om precies te zijn. In eerste instantie was hij niet bepaald gecharmeerd van deze stijl, maar later, na het intensief volgen en proeven van de betreffende wijn, stelde hij zijn mening bij. Met de nodige zelfspot doopte hij de wijn vervolgens ‘Préjugés’ (letterlijk: de vooroordelen). Na drie zeer succesvolle jaargangen besloot Olivier de wijn van een andere cuvéenaam te voorzien: “?”. De inhoud is dus identiek, alleen de uitstraling wat aangepast. Om nou te spreken van “oude wijn in nieuwe zakken” gaat wat ver, maar feitelijk is het wel de waarheid… En daar is niets mis mee!

Wat voor de houtgerijpte Chardonnay geldt, is ook van toepassing op de voormalige cuvée ‘le Paria’. Idem, de wijn is hetzelfde, al luistert ie tegenwoordig naar de illustere naam “…”. Het is dus nog altijd die super verleidelijke, vriendelijke, maar bovenal gulle blend van Grenache en Syrah. Dé bistrowijn bij uitstek: een lange tafel met vrienden en familie, eenvoudige, maar smakelijke gerechten, goede gesprekken en de flessen uiteraard op tafel. À la vôtre!

Maar er is meer nieuws uit Ventenac: een heel nieuwe wijn op basis van 100% Cabernet Franc. Vanuit een gezond, groot en goed renderend wijnbezit, met zeer succesvolle wijnen, is de verleiding altijd groot om a-commerciële wijnen te produceren, “pour se faire plaisir”. Met als exclusieve bestemming: het genieten onder wijnmakers. Als wij dan mee mogen genieten, zoals hier overduidelijk het geval is, dan wordt dit in grote dank aanvaard. Krokant, sappig en met de kalmerende frisheid van de rijpste Loire-Cabernets.

Domaine Maurel

Chardonnay (?) 2018

Vin de France

Alweer de derde jaargang van deze wijn en op constant hoog niveau!

Druivenrassen

Chardonnay

Land / Streek

Frankrijk / Languedoc-Roussillon

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 12,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Domaine Maurel

Grenache (...) 2018

Vin de France

Bistrowijn van de eerste orde.

Druivenrassen

Grenache Noir

Land / Streek

Frankrijk / Languedoc-Roussillon

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Domaine Maurel

Cabernet Franc (!) 2018

Vin de France

Deze CF uit het Franse Zuiden bezit de frisheid van een goede Loire-Cabernet Franc!

Druivenrassen

Cabernet Franc

Land / Streek

Frankrijk / Languedoc-Roussillon

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar