Rueda... meer dan een verleidelijk aperitief...

De naam Javier Sanz is lang niet bij iedere Sauter-klant bekend, terwijl een van zijn wijnen tot de hardlopers van het assortiment kan worden gerekend. Bij de naam Orden Tercera gaan hoogstwaarschijnlijk de bellen wel rinkelen. Deze knisperfrisse rueda vond afgelopen voorjaar en zomer weer gretig aftrek. Niet verwonderlijk, met een dergelijk zuivere Verdejo is het heerlijk genieten in de zon! Maar Javier Sanz, de wijnmaker achter Orden Tercera, maakt nog veel meer wijnen. We laten u er graag kennis mee maken!

Javier Sanz bezit meer dan 100 hectare wijngaarden. Veel percelen zijn beplant met Verdejo-stokken. Hoe kan het ook anders in de DO Rueda?! Voorts neemt de Sauvignon Blanc een belangrijke rol in, maar Sanz ziet zichzelf bovenal als hoeder van haast vergeten gewaande lokale variëteiten. Bovendien heeft hij, als een van de weinige wijnmakers in de streek, nog enkele percelen die beplant zijn met pre-phylloxera-druivenstokken. Aangeplant door de overgrootvader van Sanz in 1863 – niet verwonderlijk dat deze stokken gekoesterd worden!

Binnen het grotere wijnbouwgebied Castilla y Léon is de DO Rueda de oudste DO (kwaliteitsaanduiding met herkomstbepaling, vergelijkbaar met de Franse AC-status). In 1980 werd de zelfstandige status toegekend en werd de gehele DO vernoemd naar het stadje Rueda. Evenals vrijwel alle Spaanse wijnstreken, liggen de wijngaarden op enige hoogte. Daardoor zijn de winters koud en de zomers niet zelden verzengend heet. Regen valt er slechts sporadisch in winter en najaar. Logischerwijs heeft dat impact op de rijping van de druiven. Het is dan ook wonderlijk dat de Verdejo-druiven (Sauvignon Blanc idem) over zo’n fraaie frisheid beschikken.

Recent waren we in de gelegenheid om het complete gamma van Javier Sanz te proeven. Wat bleek? Niet alleen de zo gewaardeerde Orden Tercera, die uiteraard in het assortiment blijft, is de moeite waard. En dat is zacht uitgedrukt! Ook zijn andere wijnen zijn onderscheidend, overtuigend en meer dan goed inzetbaar. We presenteren met genoegen een drietal single varieties van de hand van Javier Sanz.

Javier Sanz

Sauvignon Blanc 2018

Rueda DO

Optimale druivenras-expressie in een uitstekend verteerbare, verkwikkende smaakweelde.

Druivenrassen

Sauvignon Blanc

Land / Streek

Spanje / Rueda

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 12,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Javier Sanz

Verdejo 2018

Rueda DO

Bravo Verdejo!

Druivenrassen

Verdejo

Land / Streek

Spanje / Rueda

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 12,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Javier Sanz

Malcorta 2018

Rueda DO

Meer diepgang dan een 'gewone' Verdejo.

Druivenrassen

Verdejo

Land / Streek

Spanje / Rueda

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 12,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar