Ambitieuze en zeer onderscheidende

Beaujolais-wijnen van Frédéric Berne

Een nieuwe naam in het Sauter-portfolio: Frédéric Berne. Alle reden om de nodige achtergrondinformatie over deze wijnmaker en zijn domein te vergaren. De nog jonge Frédéric (1985) geeft op zijn website een aardig inkijkje in zijn leven. In zijn biografie schrijft hij onder andere dat zijn roots op het platteland van Beaujolais liggen waar hij opgroeide met zijn ouders en grootouders. Maar ook hoe hij een spreekwoordelijke blauwe maandag bij een grote ICT-firma doorbracht en daar na 1 dag zeker wist wat hij niet wilde…

Na een gedegen opleiding op een ‘École de Viticulture’ en diverse stages gaat Frédéric, dan begin 20, als wijnbouwer aan de slag bij diverse domeinen. Wanneer hij met zijn aanstaande vrouw het Château des Vergers (Lantignié) bezoekt en in gesprek is met de eigenaar om te bespreken of het geschikt zou zijn als huwelijkslocatie, krijgt het gesprek plots een heel andere wending… Sinds eind 2013 is Frédéric Berne wijnmaker in Lantignié en heeft hij de beschikking over wijngaarden in o.a. Morgon en Chiroubles.

Berne is een groot natuurliefhebber en het zal u niet verbazen dat hij dan ook voorstander van biologische wijnbouw is. Zijn wijnen zijn nog niet biologisch gecertificeerd; geen onwil, maar de Franse wijnwetgeving laat er een aantal (oogst)jaren overheen gaan voordat men zich biologische werkend producent mag noemen. Zijn aanpak in de wijngaard is volledig biologisch, de vinificatie idem en de uiteindelijke wijnen dus ook. Al mag ie ze nog niet zo bestempelen… Rare jongens, die Fransen.

Lantignié is een klein dorp (700 inwoners) dat niet tot de 10 Crus wordt gerekend, maar wel de status heeft van een Beaujolais-Village. De ligging is gunstig, net ten westen van Regnié (een van de Crus) en de bodem rondom Lantignié bestaat uit een ondergrond van graniet met een zanderige toplaag. Juist op een dergelijke ondergrond staan de Gamay-stokken het liefst en kunnen de druiven onder de gunstigste condities rijpen.

Zoals vermeld heeft Frédéric Berne niet alleen stokken in en om Lantignié, maar ook in de Crus Morgon en Chiroubles. En daar worden pas écht mooie wijnen gemaakt! Hier hebben de percelen een optimale zonexpositie (op het zuiden en oosten, beschut tegen de koude westenwind) en is de symbiose tussen druif - Gamay - en terroir optimaal. Waar wijnen uit Chiroubles bekend staan om hun charmante en elegante stijl, worden de rode wijnen uit Morgon bewonderd om hun kracht en intensiteit. Wonderlijk hoe groot de onderlinge verschillen zijn, terwijl de appellations letterlijk aan elkaar grenzen. Proef ze beide en ervaar de verschillen én de overeenkomsten!

Domaine Frédéric Berne

Granit Rose 2018

Beaujolais Lantignié AOC

Wat een smakelijk glas wijn! Verteerbaarheid staat voorop.

Druivenrassen

Gamay

Land / Streek

Frankrijk / Beaujolais

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 14%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Domaine Frédéric Berne

Corcelette 2017

Morgon AOC

Zeer goed en vooraal zeldzaam onderscheidend.

Druivenrassen

Gamay

Land / Streek

Frankrijk / Beaujolais

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 14%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Domaine Frédéric Berne

Les Terrasses 2017

Chiroubles AOC

Een Gamay met ongelofelijk veel lef!

Druivenrassen

Gamay

Land / Streek

Frankrijk / Beaujolais

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 14%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar