L’Art de l’assembler

De kunst van het samenstellen. Kunst is in dit verband mogelijk een wat zware term, net als bij de kunst van het koken. Op zich een basale, ambachtelijke bezigheid die in eerste instantie zorgt voor de noodzakelijke voeding van de mens. Maar die bezigheid is wel uitgegroeid tot een sublieme vaardigheid waardoor voedsel omhoog gestuwd kan worden tot fascinerend materiaal dat kan zorgen voor hemels genot.

Goede wijn is vrijwel altijd het resultaat van drie elementen en processen. Goede druiven, de zorgvuldige verwerking ervan – het wijnmaken – en het samenstellen van de resultaten die hier uit voort komen. Een goede wijn is de som van de verschillende onderdelen. Zelfs in het geval van een mono-cépage – een wijn van een druivensoort, zoals de rode bourgogne met z’n Pinot Noir, is er sprake van assemblage.

De resultaten van percelen worden al dan niet bij elkaar gevoegd, idem de wijnen van eerder en later geoogste druiven, de beste vaten worden apart gehouden en geassembleerd voor de botteling. Het proces van assembleren wordt complexer als er sprake is van verschillende druivenrassen op een domein of binnen een herkomstbenaming. Een tamelijk extreem geval is dat van Chateauneuf du Pape. Hier is een ongekend groot aantal (13!) aanbevolen, nobele druivenrassen wettelijk toegelaten.

Die verfijnde combinatie van goed wijnmaken en knap asssembleren was en is nog steeds voorbehouden aan de grote, kostbare wijnen.

Maar al heel lang geleden heeft Sauter dit ook voor eenvoudige(re) wijnen geïntroduceerd. Met Domaine du Belvezet als knap voorbeeld. De geslaagde assemblages tillen de wijn vrijwel altijd boven z'n tot dan toe historische niveau. Expressif is ook zo'n Sauter-vondst waarbij de assemblage een doorslaggevende rol speelt. Eerst worden er verschillende monocépage-wijnen geproefd en geselecteerd. Wijnen van rassen waarvan we aanvoelden dat ze goed bij elkaar zullen passen, sterker nog, elkaar aanvullen waardoor de som der delen etc…

Sommige druivenrassen hebben zo'n sterke aromatische of kruidige expressie, dat een combinatie met minder uitgesproken exemplaren tot een beter en harmonischer resultaat leidt. Vruchten, bloemen, kruiden en bodeminvloeden vormen de kleuren van het boeket. Zuren, tannines, alcohol en vast materiaal zijn de ‘bouwmaterialen’ van de gewenste structuur. De assembleur, inderdaad hier heel goed vergelijkbaar met een goede kok of een begaafd kunstenaar – selecteert alle gewenste elementen uit het palet aan wijnen dat tot zijn of haar beschikking staat.

Dat deze benadering en techniek heel goede resultaten kunnen leiden, wordt door de witte en rode Expressif keer op keer aangetoond. En dat binnen een zeer sympathiek budget en een grote inzetbaarheid.

Wit

Expressif

4 Cépages 2018

Pays d'Oc IGP

€7,95

Expressif 4 Cépages Blanc

Expressif 4 Cépages Blanc is als betaalbaar aperitief misschien wel onverslaanbaar. Maar ook aan tafel zijn de mogelijkheden legio: combineren met knapperige groenten als asperges, diepe oesters, geroosterde gamba's en veel uit de pikante oosterse keukens.

Rood

Expressif

4 Cépages 2018

Pays d'Oc IGP

€7,95

Expressif 4 Cépages Rouge

De rode variant, eveneens bestaande uit vier cépages, begeleidt met verve rund- en lamsvlees, maar bleek lichtgekoeld ook een prima compagnon van steak tartare.