Dé Herfstwijn en comeback van 2019 ...

Mas de Martin!

Menig klant, en dan drukken we ons voorzichtig uit, was enorm teleurgesteld toen we enkele jaren geleden vrij abrupt stopten met de verkoop van de wijnen van Mas de Martin. Goed te weten: het was niet ónze keuze… Christian Mocci, de voormalige eigenaar, verkocht zijn tot in perfectie gerenoveerde domein vrij plotseling en na zijn vertrek bleef contact met de nieuwe eigenaar uit. De kopers wilden zich eerst alles op en rond het domein eigen maken alvorens de export weer op te pakken. Er zat niets anders op dan geduldig te wachten …

Onze vreugde was dan ook groot toen Marie-Christine Florent recent contact met ons op nam.  Haar voorstel om de draad weer op te pakken, klonk ons als vanzelfsprekend als muziek in de oren! Samen met haar man Maurice bestiert Mme Florent tegenwoordig dit ‘cultdomein’ in Saint Bauzille de  Montmel, zo’n 20 kilometer ten noorden van Montpellier. Ruim 19 hectare aan wijngaarden hebben ze onder hun hoede. Groot voordeel: op het moment van overname konden ze direct aan de slag met volwassen stokken. Hun voorganger had er immers voor gezorgd dat zowel de oude ‘mas’ als de wijngaarden in optimale conditie verkeerden. Ook kon hij, Christian Mocci, de nieuwkomers volledig wegwijs maken in de mozaïek aan percelen. Belendende percelen hebben niet zelden een heel andere bodemsamenstelling en zonexpositie, dus enige ‘tekst en uitleg’ was meer dan welkom. De variëteit in het ‘terroir’ maakt dat niet 1 specifieke druif op het moment van aanplanten als ideaal werd beschouwd; maar liefst 6 druivenrassen staan er in de verschillende wijngaarden! Syrah en Grenache vormen de assemblage voor de wijnen die onder de herkomstbenaming Languedoc Grés de Montpellier AOP op de markt komen. De resterende druivenrassen (Cabernet Franc, Tannat, Merlot en Cabernet Sauvignon) komen als IGP’s op de markt.

Kent u de cuvées van weleer nog? Bij namen als Venus, Roi Patriote en Cinarca gaat ongetwijfeld een belletje rinkelen. Met enige regelmaat spreken we klanten die hun laatste flessen koesteren in de kelder… Liefhebbers die destijds nog wat dieper in de materie doken, kennen wellicht ook de cuvées Ultreïa en Plein Sud nog. Respectievelijk de topwijn van het domein en een van de basiswijnen. Met de laatste, Plein Sud, starten we de herintroductie. Later dit jaar volgen ook de andere cuvées; maakt u vast ruimte in de kelder?! ‘Plein Sud’, letterlijk vertaald ‘op het zuiden’, maakt de naam waar. De zon is onmiskenbaar  aanwezig in deze 100% Syrah!