Cheese...

Kaas en wijn, een beproefd concept. Maar ook eentje die tot de nodige hoofdbrekens leidt. Niet verwonderlijk, er zijn ontelbaar veel soorten kaas en dito variaties in wijn. Klassiekers als blue stilton met (vintage) port, roquefort met sauternes of crottin chavignol met sancerre zijn voor de beter ingewijden bekende combinaties. Maar welke wijn schenken we bij al die andere kazen? De vraag andersom stellen kan natuurlijk ook…

Enkele ‘leidraden’: jonge, iets rinse geitenkazen gaan heel goed samen met Sauvignon Blanc. Krachtige koemelkkazen worden graag begeleid door krachtig rood (Bordeaux, Rhône, Rioja bijvoorbeeld), terwijl lichtere ‘koekazen’ gebaat zijn bij lichtvoetiger rood. Blauwschimmel houdt over het algemeen van zoet: denk aan sauternes, port of banyuls. Zachte romige kazen (o.a. wit- en roodschimmel) zoals münster daarentegen gedijen bij rijke witte wijnen zoals Gewurztraminer of houtgelagerd wit). Etc. etc.

De spreekwoordelijke proef op de som nemen is de beste methode om tot de beste combinaties te komen. Dat kan met een uitgebreid kaasplateau met uiteenlopende kazen, maar zeker zo leuk is het om 1 kaas te selecteren en daar een zorgvuldig gekozen wijn bij te schenken. Zo bleek recent een lichtfruitige tomme de savoie uitzonderlijk goed te combineren met een glas lichtgekoelde morgon van Frédéric Berne!

Wit

Le Tarral

2018

Languedoc AOP

€12,95

Tomme, morbier en comté

Velen denken bij kaas direct aan kloeke rode wijnen. Soms inderdaad de juiste keuze, maar dat is lang niet altijd het geval. De meeste bergkazen, denk aan tomme, morbier en comté, verlangen naar krachtige witte wijnen. Een bescheiden zuurgraad is een belangrijke factor; houtlagering een absolute pré.

Le Tarral (grotendeels Grenache Blanc, aangevuld met Marsanne en Carignan Blanc) voldoet aan de wensen en is, gecombineerd met een van de genoemde kazen, gegarandeerd een hit!

Rood

Girlan

Lagrein 2018

Alto Adige DOC

€14,95

Grana trentino, asiago en parmiggiano

In de streek rondom Cantina Girlan beschikt vrijwel iedere dorp over een of meerdere kaasmakerijen. Er worden vrijwel uitsluitend koemelkkazen geproduceerd; grana trentino en asiago DOP (met een eigen herkomstbenaming dus!) zijn de bekendste.

Lokaal logischerwijs overal verkrijgbaar, maar in Nederland schier onvindbaar… Een perfect alternatief is een niet te gerijpte parmigiano reggiano, eveneens met een DOP-status.

Rood

Pinhal da Torre

Tradicional 2015

Vinho Regional Tejo

€11,00

São jorge, azeitão en amarelo da beira baixa

De gedistingeerde Pinhal da Torre, gemaakt van een viertal inheemse Portugese druivenrassen, is, mede dankzij de 6 maanden die de wijn doorbracht in eikenhout, een alleskunner. Desgewenst kunt u er zelfs een hele maaltijd mee begeleiden: als entree gegrilde inktvis, dan een malse entrecote

en tenslotte enkele kazen. Liefst Portugees uiteraard! são jorge (koemelk), azeitão (schapenmelk) of amarelo da beira baixa (geiten- en schapenmelk) zijn enkele Portugese ‘queijos’ die we ook in Nederland tegenkomen.

Zoet en versterkt

Croft

Fine Tawny Port

Douro

€12,50

Bleu d’auvergne, blue stilton en roquefort

In een kaas-wijn-‘special’ mag port natuurlijk niet ontbreken. Voor velen is dit dé combinatie. Niet verwonderlijk, het zoete element van port kan zelfs de echt pittige (blauwe) kazen van enige weerstand voorzien. Voorbeelden zijn er te over:

bleu d’auvergne, blue stilton, pittige roquefort of een licht romige fourme d’ambert zijn slechts enkele –voor de hand liggende – suggesties. Varieer gerust eens met een remeker pracht of een andere rauwmelkse gerijpte boerenkaas.