Andreas Ziniel:

jong, getalenteerd en veelbelovend!

Weingut Ziniel behoort tot de vrij recente aanwinsten in het assortiment. Menig klant heeft al kennis met wijnmaker Andreas Ziniel kunnen maken, hij is inmiddels vaste gast tijdens de voor- en najaarsproeverijen die we organiseren.

Bovendien behoort Andreas Ziniel tot een nieuwe generatie van jonge, zeer getalenteerde wijnmakers. Andreas kreeg al op jonge leeftijd (hij is nog geen 30) de volledige verantwoordelijkheid over het familiedomein en weet daar op zeer verantwoorde wijze mee om te gaan. Geen overhaaste beslissingen, geen op volume gerichte wijnen van aangekochte druiven en wat export betreft doet hij het rustig aan. Sauter was destijds de eerste buitenlandse afnemer en vooralsnog is het aantal exportklanten beperkt tot een handje vol.

Andreas’ gedegen manier van werken, juist ook wat de vinificatie van zijn wijnen betreft, resulteert in een strakke, schone stijl wijn. Alle wijnen van zijn hand blinken uit in zuiverheid, druivenexpressie en terroir (met

Seewinkel Weiss als onbetwiste nummer 1!). De wat sobere uitstraling van de labels past wonderwel goed bij de pure, haast naakte wijnen die hij maakt. Geen opsmuk, wel heel hoge kwaliteit.

Grüner Veltliner

Grüner Veltliner is zonder meer de bekendste druif uit Oostenrijk, ruim een derde van  het complete wijngaardareaal staat er mee aangeplant! De stokken van de familie Ziniel zijn zo’n 25 jaar oud en hebben dus inmiddels een respectabele leeftijd. Dat resulteert in een wijn met de nodige diepgang en concentratie. Die eigenschappen worden gecombineerd met een gering alcoholgehalte van slechts 12%; dat komt de verteerbaarheid logischerwijs alleen maar ten goede. Een wijn met een groter dorstlessend vermogen zal niet snel te vinden zijn! Serveren bij rijke, knapperige salades, fantasievolle pasta's, snoekbaars, zacht gerookte vis (forel, paling), gedroogde ham en zachte korstkazen.

Welschriesling

Verwarrend genoeg, maar wel van groot belang om te weten: de druif Welschriesling heeft niets te maken met de wereldberoemde Riesling. In Duitsland komt de druif niet voor en in oostelijker gelegen landen kennen we de naam onder de noemer Olasz Rizling en en Laski Rizling. In Italië noemt men ‘m Riesling Italico. Van nature geeft de Welschriesling-stok genereuze opbrengsten, maar de producenten die kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan, beperken de opbrengst juist rigoureus door een strenge ‘groene oogst’. Alleen dan is het resultaat de moeite waard. Cuvée Vom Spitz is een meer dan goed voorbeeld van een zeer geslaagde uitvoering van dit relatief onbekende druivenras.

Seewinkel Weiss

Het merendeel van de wijnen van de Ziniels zijn monocépages. Seewinkel Weiss is eén van de weinige blends van de hand van Andreas. En dat heeft ie kundig gedaan! Min of meer gelijke delen van Sauvignon Blanc, Welschriesling en Gelber Muskateller. Fascinerende neus met -niet verwonderlijk een hoofdrol voor de meest aromatische druif van de drie, de Gelber Muskateller. Onderscheidend in de allerbeste betekenis van het woord. Perfect bij een zomerse maaltijdsalade met gerookte vis, gepocheerd gevogelte en groenten van de grill (groene asperges in het bijzonder, besprenkeld met eersteklas olijfolie).

Zweigelt

Liefhebbers van rood uit de Loire en echt elegante wijnen uit o.a. de Beaujolais, moeten hier alert zijn. De Zweigeltdruif, een kruising tussen Sankt Laurent en Blaufränkisch, gedijt goed in relatief koele klimaten. De druif staat voornamelijk aangeplant in Oostenrijk, maar ook in delen van Duitsland en zelfs in het zuiden van Engeland komen we deze druif tegen. Zacht, ingetogen en teder, een meer dan 'lenig' glas rode wijn met een grote mate van souplesse. Ditmaal geen drink-/serveeradvies van ons, maar van Andreas Ziniel zelf: "Schön kellerkühl trinken und cool bleiben."

Weingut Ziniel

Grüner Veltliner 2018

Burgenland

(Smaak)rijker en royaler dan 2017 maar het verkwikkende en dorstlessende karakter blijft.

Druivenrassen

Grüner Veltliner

Land / Streek

Oostenrijk / Burgenland

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 11,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Weingut Ziniel 2018

Welschriesling Vom Spitz

Burgenland

Elegant gestructureerde, eigenzinnige smaakrijkdom.

Druivenrassen

Welschriesling

Land / Streek

Oostenrijk / Burgenland

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 11,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Weingut Ziniel

Seewinkel Weiss 2018

Burgenland

Wijnmaker Andreas Ziniel staat aan de start van zijn carrière, maar is nu al buitengewoon kundig.

Druivenrassen

Welschriesling

Sauvignon Blanc

Land / Streek

Oostenrijk / Burgenland

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 11,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Weingut Ziniel

Zweigelt 2017

Neusiedlersee DAC

Andreas Ziniel: "Schön kellerkühl trinken und cool bleiben."

Druivenrassen

Zweigelt

Land / Streek

Oostenrijk / Burgenland

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 11,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar