Fire up the BBQ

and have a

 wine!

De tijd dat het grillrooster van de BBQ slechts werd gevuld met (voorgegaarde) hamburgers, worstjes en kipkluifjes, ligt gelukkig (ver) achter ons. Anno 2019 is de BBQ niet meer weg te denken uit de tuin van menig hobby-kok. En dat niet alleen, heel veel restaurants, juist zaken in het hoogste segment, kunnen inmiddels ook niet meer zonder Big Green Egg, Black Bastard, Josper etc. Koks, amateurs en professionals, spelen met ingrediënten, de temperatuur en natuurlijk de klok.

Wit

Wente

Morning Fog Chardonnay '17

Livermore Valley

€14,50

€12,95

VIS EN GEVOGELTE

Het romige, genereuze karakter van Wente Morning Fog sluit naadloos aan bij uiteenlopende gerechten van de grill. Enkele suggesties: geroosterde kippendij, kraakverse langoustine, in z’n geheel gegaarde kwartel of zeebaars in een zoutkorst.

Een flinke BBQ is een vereiste voor laatstgenoemde gerecht. Troost u met de gedachte dat het ook in de oven kan!

Rood

Cantina Girlan

Vernatsch Gschleier 2016

Alto Adige DOC

€18,75

GROENTEN

Schroom niet om een keer een ‘vegetarische’ BBQ te organiseren. Heel veel groenten lenen zich uitstekend voor een bereiding boven gloeiende kooltjes. Groene asperges is een klassieker uit vervlogen tijden, maar nog altijd zeer smaakvol.

Datzelfde geldt voor de portobello-paddenstoel. Een salade, koud of warm geserveerd, van gegrilde paprika, aubergine en courgette is eveneens een geslaagde combinatie met deze ranke Noord- Italiaan. Serveer licht gekoeld!

Rood

Tomàs Cusiné

Vilosell 2016

Costers del Segre DO

€13,75

VERFIJNDE VLEESGERECHTEN

Denk niet dat de BBQ alleen geschikt is voor het ruige werk. Ook meer delicate gerechten kunnen heel goed worden bereid in de buitenlucht. Malse lamshaas of –koteletjes zijn een uitstekend voorbeeld.

Maak een ‘kwastje’ van verse tijm en rozemarijn en bestrijk de koteletjes met wat olie tijdens het grillen. Een droomhuwelijk met een glas –of twee- Vilosell van de Catalaanse wijnmaker Tomàs Cusiné!

Rood

Château Maris

La Touge 2015

Minervois La Livinière AOC

€16,50

STOERE VLEESGERECHTEN

Voor de echt ‘stoere’ vleesgerechten is la Touge van Château Maris de aangewezen wijn. In eerste instantie denken we aan klassiekers als côte de boeuf, t-bone en entrecôte, op hoog vuur dichtgeschroeid en daarna rustig gegaard op lagere temperatuur.

Maar eigentijdse creaties als ‘pulled’ pork (van bijvoorbeeld varkensprocureur, een uur of 6 gegaard op lage temperatuur) vallen wat ons betreft ook in de categorie ‘stoer vlees’.