Il sogno straordinario e possibile de "La Raia"!

Toen de familie Rossi Cairo in 2003 neerstreek in Novi Ligure in het hart van de DOCG Gavi neer streek, was la Raia weliswaar een wijndomein, maar van een heel andere orde dan het heden ten dage is. Voor de overname was het een domein dat gericht was op een zo groot mogelijk volume en werd er met de omgeving en de natuur niet altijd evenveel rekening gehouden. Nu is juist het tegenovergestelde het geval. De 180 hectare aan grond, behorend bij la Raia, zijn niet enkel aangeplant met wijnstokken, maar ook met fruitboomgaarden, akkertjes waar groente wordt verbouwd en enkele bospercelen. Biodiversiteit staat hier op nummer 1!

De DOCG Gavi ligt ongeveer 30 kilometer pal ten noorden van havenplaats Genova. Uitsluitend wijnen op basis van de Cortese-druif (100%) mogen op de markt worden gebracht onder de noemer Gavi DOCG. Het dorp Gavi is de naamgever van de streek, maar wijnen uit 9 omliggende dorpen mogen eveneens door het leven gaan onder genoemde naam. Wanneer men spreekt over een “Gavi di Gavi” dan betreft het een wijn waarvan de wijngaarden gelegen zijn binnen de dorpsgrenzen van Gavi. De wijngaarden van la Raia zijn gelegen op zo’n 400 meter hoogte en liggen als ware het een kroon rondom het domein.  De bodem is er rijk aan kalk en klei en dat is goed waarneembaar in de wijn. Liefhebber van chablis? Dan zou dit zo maar eens in de smaak kunnen vallen! Met recht een heel goede aanvulling op het assortiment. Loepzuiver en knisperfris!

Goed te weten ...

De wijnen van la Raia zijn biodynamisch gecertificeerd (Demeter). De kernwaarden van Demeter zijn gebaseerd op liefde en respect voor het leven en de opdracht van de mensheid om de aarde op een verantwoorde wijze door te geven aan volgende generaties. Met grensverleggende normen en richtlijnen kiest Demeter voor vitale voeding uit een vruchtbare aarde, die bijdraagt aan de gezondheid van mens en planeet. Demeter gaat daarin verder dan biologisch, maar de biologische regelgeving vormt wel de basis. Biodynamisch boeren vraagt om aandachtige waarneming. De boer als bemiddelaar tussen de veelal onzichtbare levenskrachten die we niet direct vanuit de telbare en meetbare wereld kunnen verklaren, maar wel ons leven op aarde bepalen.  BRON: STICHTINGDEMETER.NL