Les

incontournables

d’Erik Sauter

Onder de zinspreuk Les incontournables d’Erik Sauter bieden we gedurende 10 weken iedere zondag een bijzondere wijn aan. Voorkeurswijnen van Erik die we graag eens extra op de voorgrond plaatsen. Om u in zijn genieten te laten delen. Opgepast: het zijn meestal maar kleine partijtjes!

Amastuola (zondag 21 juli 2019)

Een Primitivo met de kwaliteiten en de spanning van een goede Nebbiolo (Barolo, Barbaresco). Met als basis de van oorsprong Croatische druif (Tribidrag), die in California als Zinfandel en in Italië als Primitivo, heerlijke wijnen voortbrengt.

Een van mijn beste, druif georiënteerde, herinneringen van de bezoeken aan de Californische wijngaarden is de Zinfandel-druif. En uiteraard aan de daarvan gemaakte wijnen. In het bijzonder die van Ravenswood in Sonoma County – een grote Zinfandel-specialist. Vlezige weelde met een even hoog vrucht-, alsplezier gehalte. En die weelde kon steeds verkwikkend koel geserveerd worden. In het warme en zonovergoten Californië werd dit steeds als een onvergetelijke weldaad ervaren.

Met Amastuola Primitivo Lamarossa 2015 Puglia IGP komen die herinneringen spontaan op. Maar met de ambitie van de Amastuola-wijnmakers om met de Italiaanse Zinfandel tot het uiterste te gaan, komt daar nog het nodig bij. En dan krijg je een Primitivo met de kwaliteiten en de spanning van een goede Nebbiolo (Barolo, Barbaresco).

De naam van de druif werkt dan wel een beetje misleidend, want van primitiviteit is absoluut geen sprake.

Uit de proefnotitie: "de kleur wordt vitaler en intenser onder invloed van zuurstof (net als Pinot Noir en Nebbiolo). Een intrigerend boeket met een absoluut fascinerende combinatie van dadel, paddestoelen, houtteer, truffel, de fijnere theesoorten en het dekblad van de Havanna-sigaar. In de mond: uitgesproken krachtige, maar elegant blijvende aanzet - volop spanning en contrast en in die zin lijkt de wijn meer op een combinatie van Nebbiolo en Barbera. Knappe zuurgraad voor een wijn uit het zonovergoten Puglia.

Deze grote Primitivo verdient een zorgvuldig decanteerproces ter beluchting (net als de grote en altijd aardig kostbare Nebbiolo's). De wijn was al gunstig geprijsd, maar nu gezegend met een tijdelijke, forse korting, is er sprake van een absoluut koopje.

Rood

Amastuola

Primitivo Lamarossa 2015

Puglia IGP

€16,75

€13,95

Domaine du Somail (zondag 14 juli 2019)

Dit keer een bijzonder duo afkomstig van een geïsoleerd en op grote hoogte gelegen domein: Domaine du Somail. Bio-dynamisch werken is er een vanzelfsprekendheid. Met durf, concessieloze inzet van de allerbeste materialen en werkwijzen wordt er met een zinderende ambitie gewerkt aan de productie van grote, onderscheidende wijnen met maximale expressie. De aanpak is van een verrassend eenvoud: diep respect voor de natuur, zorg voor het beste fruit in kleine hoeveelheden, ontvang de handmatig geoogste druiven en het daaruit voortkomende sap met de grootste zorg.

Sommige wijnen verwerven al bij het eerste contact met de wijnmakers, een bezoek aan de wijngaarden en aan de kelders, een positieve indruk. Een onwrikbare indruk van “wat hier vandaan komt, moet goed zijn”. De etiketten zijn ingetogen en de voor de wijnen bedachte namen niet meteen begrijpelijk en alles behalve hoogdravend. Het zijn de wijnen spreken en dat kan pas als we de fles open maken en vanuit het glas de fascinerende voorstelling volgen.

De volledige proefnotities treft u op de individuele pagina's (klik op de fles voor achtergrondinformatie), als blijk van ons enthousiasme alvast een preview.

Domaine du Somail Festiu 2015: “Het is verbluffend hoe François Fabre die schitterende wijnzuren op het beste Chablis-niveau, ondanks de mediterrane (lees warme) klimatologische omstandigheden, voor de wijn behouden heeft. In de finale worden we geconfronteerd met de mineraliteit van de grote Chardonnay-wijnen”

Domaine du Somail Petit Pierre 2015: “De ambitie een echt grote wijn te maken spat uit het glas … De legendarische combinatie (denk o.a. aan Domaine de Trévallon) van Cabernet-Sauvignon en Syrah bewijst hier ook weer z'n waarde. De Merlot zorgt voor extra vulling. En zo wordt de kleine Pierre toch een grote karakterwijn.”

Beide wijnen bieden een ongekende kwaliteit-/karakter- en prijsverhouding. De inhoud is zo ontzettend veel beter dan bij wijnen van een bekende afkomst met een te beperkt budget om echt goed te kunnen zijn.

Wit

Domaine du Somail

Festiu 2015

Vin de France

€16,50

Rood

Domaine du Somail

Petit Pierre 2015

Vin de France

€16,50

Rallo LaCuba (zondag 7 juli 2019)

Beauté, Fraicheur, Mineralité et Opulence ofwel schoonheid, frisheid, bodeminvloed en weelde.

Door het maakproces, volledig biologisch, is er sprake van een ware schoonheid in de zin van totale puurheid. Geen sporen van de ter bescherming aangewende middelen.

Bij de druif Grillo wordt er door de meeste liefhebbers gedacht aan erg lekkere, toegankelijke wijnen voor schappelijke prijzen. De druif heeft een dikke schil, kan daardoor goed tegen warmte, waardoor de natuurlijke frisheid van de vrucht integraal voor de wijn behouden blijft. Maar LaCuba is veel meer dan zo maar een lekkere, toegankelijke wijn. De wijnmakers van Rallo zijn tot het uiterste gegaan om de maximale uitdrukking van deze druif te bereiken. Ambitieus met grote, witte bourgognes in gedachte.

Percelen met stokken van minimaal 20 jaar zorgen voor de mineraliteit. Koele vergisting op vaten van acacia-hout van 500 liter zorgt voor de weelde. Uiteraard na een zeer zachte, eerste persing. Voor de botteling 6 maanden rijping en verfijning op eikenhouten vaten van 1000 liter. Na de botteling vervolgens nog 6 maanden rijping op fles, alvorens de flessen de kelders mochten verlaten.

Een grote wijn bestaat niet zonder de perfecte balans binnen deze kostbare verzameling van waarden en kwaliteiten: schoonheid, puurheid, frisheid, gedoseerde concentratie, mineraliteit/bodeminvloed en opulentie. Frisheid en mineraliteit zorgen niet alleen voor spanning, maar maken de opulentie elegant en buitengewoon verteerbaar. LaCuba heeft het allemaal en is z'n flinke prijs dik waard. Wat een fascinerende en indrukwekkende demonstratie van het enorme potentieel van deze druif – een uitdaging van de nog veel kostbaardere grote witte wijnen van de Chardonnay-druif!

Wit

Rallo

La Cuba 2015

Sicilia DOP

€26,00

€22,00

Domaine André Ostertag (zondag 30 juni 2019)

“Que du bonheur!” Dat was de ultieme uiting van waardering als Alain Senderens (1939-2017) geconfronteerd werd met een 100% geslaagde wijn/spijs-combinatie.

Meer dan 25 jaar lang had hij drie Michelin-sterren in zijn Parijse restaurants l’Archestrate en Lucas Carton. Hij ontwikkelde zich tot een meester op het gebied van de wijn/spijs-combinaties. De grote man achter “le Vin et la Table”. onvermoeibaar als zoeker naar de beste combinaties. Ik heb het voorrecht gehad vaker met deze in fysieke zin kleine, maar in absolute zin o zo grote chef op te trekken. Zonder overigens ooit in zijn restaurants gegeten te hebben vanwege budgettaire beperkingen.

“Que du bonheur!” Precies het euforische en ontroerende gevoel dat bovenkomt bij de wijnen van Andre Ostertag.

Muscat Fronholz 2016 - Alsace AOC

Een kort citaat uit de proefnotitie: “Prachtige florale expressie met verfijnde bloesem- en gedroogde bloemen-geuren (acacia, vlierbes, en witte roos). Het delicate van het boeket komt ook in de mond goed tot uitdrukking. Alcohol lijkt quasi afwezig. De smaakrijkdom ontwikkelt zich traag in de mond – dus niet meteen af slikken maar 6-7 seconden in de mond houden. Richting finale is er sprake van een boeiend, ragfijn aromatisch spel met verfijning en lengte. Verfijnde aperitief- en meditatiewijn met een verrukkelijk ontspannende uitwerking.”

Les Jardins Pinot Gris 2016 - Alsace AOC

Een kort citaat uit de proefnotitie: “Subtiel zoete aanzet als intro van een contrastrijke materie met een gezonde spanning en een gigantisch smaakoppervlak. Deze spanning is het gevolg van de combinatie van pikante zoetheid, verkwikkende wijnzuren en een heel verfijnde, smaakrijke bitterheid. Zeer compleet, uitermate verleidelijk met een prachtige lenigheid en een superieure lengte. Serveren bij gebakken snoekbaars of een parelhoen met gember (een klassieker van Alain Senderens).”

Kortom: “Que du bonheur!” Zeker nu deze twee wijnen met een zeer forse korting in de wijnkelder kunnen belanden!

Wit

Domaine André Ostertag

Muscat Fronholz 2016

Alsace AOC

€24,95

€21,25

Wit

Domaine André Ostertag

Les Jardins Pinot Gris '16

Alsace AOC

€23,50

€19,95

Domaine de Montcalmès (zondag 23 juni 2019)

Het is voor ingewijden geen geheim dat de best gelegen Languedoc-wijngaarden met een eigen herkomstbenaming, wijnen van wereldniveau kunnen leveren. Kunnen leveren, omdat ook de beste terroirs goede verzorging en de te oogsten druiven een deskundige verwerking (vinificatie) nodig hebben. We hebben op Domaine de Montcalmès te maken met een combinatie van alleen maar gunstige factoren:

1) Een super-terroir: les Terrasses de Larzac. Koele ligging in een mediterraan klimaat en een kalkrijke bodem met rolkeien zoals in Châteauneuf-du-Pape.

2) Drie druivenrassen met alleen maar superieure referenties, zowel individueel als geassembleerd. Denk aan: Hermitage, Bandol (Domaine Tempier), Châteauneuf-du-Pape (Château de Beaucastel).

3) Zeldzaam laag rendement van 25 hectoliter per hectare.

4) Duurzame, biologische aanpak.

5) Een wijnmaker met een groot talent: Frédéric Pourtalié.

De druiven van de drie rassen worden handmatig geplukt en apart gevinifieerd. Ontsteeld, zacht gekneusd met een inweking en onderdompeling (pigeage) gedurende 30 dagen. Rijping op de allerbeste eikenhout vaten. Het resultaat is schitterend en 100% vergelijkbaar met de zo veel kostbaardere wijnen (vanaf € 100,- per fles) die op exact dezelfde wijze tot stand komen maar een bekendere herkomst op het etiket kunnen vermelden. Ook de internationale waardering zit op het referentie-niveau: gemiddeld 92/100!

Een kort citaat uit de proefnotitie: “het strelende, tactiele ‘toucher’ (mondcontact) van de zeer grote wijn. Wat een heerlijke binnenkomst. Met die ongekend zachte, fluwelen textuur en meteen dat eerder zwevende dan zwaar wegende smaakoppervlak van onbeperkte omvang. In alles komt het begrip verfijning tot uitdrukking.”

Op het culinaire vlak zijn er volop mogelijkheden: delicate wild gerechten (jong wildzwijn), op gloeiende wijntwijgen geroosterd lamsvlees, Pata Negra varkensvlees en krachtige visgerechten.

Doen!

Rood

Domaine de Montcalmès

2015

Terrasses du Larzac AOC

€31,50