€19,95

Wit

Domaine Roblin

Origine 2017

Sancerre AOC

Een sancerre van formaat:

mineraal, zuiver en diep met

een wakker makende frisheid

en galmende lengte

Even terug in de tijd: tijdens de World Wine Awards in 2005 roept het toonaangevende Britse magazine Decanter jaargang 2003 van het Sancerre-domein Roblin uit tot beste witte Loirewijn. Een heel grote verdienste voor wijnmaker Matthias Roblin die dan pas begin 20 (!) is. Niet alleen uitzonderlijk omdat hij op dat moment pas zijn derde oogst op de markt brengt, maar vooral een prestatie van formaat omdat 2003 een allesbehalve makkelijke jaargang was.

In Frankrijk noemt men 2003 ook wel “l'année de la canicule”, het jaar van de hittegolf. Onder wijnmakers een berucht jaar omdat er sprake was van een zeer a-typische groei- en rijpingscyclus. Wanneer Decanter hem in 2006 ook nog eens tipt als talent om te volgen, zijn alle schijnwerpers op hem gericht. In datzelfde jaar voegt zijn broer Emile zich bij hem en sindsdien zwaaien zij samen de scepter op het familiedomein.

Wij hebben Matthias en Emile Roblin, beiden de bescheidenheid zelve, enkele jaren geleden op een grote proeverij in Frankrijk ontmoet. Sindsdien volgen we de wijnen en het domein op de voet en mogen we ons sinds een aantal jaren exclusief importeur voor de Nederlandse markt noemen.

Het wijngaardareaal behelst in totaal zo’n 20 ha verspreid over 40 percelen. Typerend voor de bodem van het gros van de wijngaarden is de grote hoeveelheid kalk (veroorzaakt door o.a. fossiele schelpdieren) en mergel uit het Kimmeridgien. Diezelfde bodemsamenstelling komen we ook in o.a. Chablis tegen. De gemene deler tussen beide wijnen is de grote mate van mineraliteit en de kenmerkende zuiverheid. Waar in Chablis de Chardonnay-druif aan de basis van de beroemde wijn staat, is het de Sauvignon Blanc die in Sancerre en omliggende gemeenten wijnen van absolute wereldklasse voortbrengt.

De Roblins maken zowel een witte als een rode sancerre. De nadruk ligt op eerstgenoemde: ongeveer 85% van de door hen geproduceerde wijn is wit. Gezegend met een wakker makende frisheid en derhalve heel goed inzetbaar

als aperitief. Aan tafel dé compagnon van (groene) asperges, tartaar van rauwe vis, sushi en jonge, rinse geitenkaas. We zijn in Nederland gewend dit type wijn zo jong mogelijk te drinken om zo te genieten van de karakteristieke knisperende frisheid. Tijdens een proeverij met de gebroeders Roblin kwam een aantal oudere jaargangen op tafel. Wat bleek? De wijn beschikt over een sensationeel rijpingspotentieel; vijf tot zeven jaar is geen enkel probleem.