€11,50

Wit

Ippolito 1845

Mare Chiaro 2018

Cirò DOC

De Zomerwijn

Bij de selectie van ‘de zomerwijn’ gaan we niet over één nacht ijs. De wijn moet gedurende enkele maanden volop beschikbaar zijn, inzetbaar zijn als aperitief, maar bij voorkeur ook zijn mannetje staan bij een uitgebreide lunch en zomerse voor- en hoofdgerechten. De kleur? Zowel wit, rosé als rood zou kunnen, al is laatstgenoemde niet het meest voor de hand liggend. Exemplaren met een forse houtrijping vallen af, juist knisperfrisse wijnen genieten de voorkeur voor de geschetste momenten. Tenslotte willen we ook nog eens origineel uit de hoek komen!

Ippolito ‘Mare Chiaro’ voldoet aan alle wensen! De Greco-druiven voor deze wijn groeien in het uiterste zuiden van de Italiaanse laars; rondom de havenplaats Cirò om precies te zijn. Tot ruim tien jaar geleden stonden –met name de witte- wijnen uit Calabrië bekend om hun sterk oxidatieve karakter. Dankzij innovatieve vinificatiemethoden en een ander oogstbeleid beschikken de wijnen tegenwoordig over een smaak die tot ver buiten de regio (lees: mondiaal) wordt gewaardeerd. Expressief en verkwikkend, met nog altijd een kenmerkende, druifeigen geur van appeltjes, kruiden en citrusvruchten.

Echt een supertalent als aperitief, terras- en mooi-weer-wijn. Enkele suggesties op het culinaire vlak: kraakverse, rauwe vis gegaard in limoensap (ceviche), sushi, rinse geitenkaas en Mediterrane groenten van de grill/bbq besprenkeld met olijfolie van topkwaliteit. Zijn de glazen leeg? Fluks bijschenken!

 

“Briljante, expressieve mooi-weer-wijn

die ook “troostend” en voortreffelijk smaakt

bij miserabel weer.”

Erik Sauter sr.