Een selectie

mousserende

zomerwijnen

Bubbels, ook wel mousserende wijnen genoemd, kennen we in zeer uiteenlopende stijlen. Het meest sprekende voorbeeld is champagne, maar de laatste jaren zien we een grote opmars van mousserende wijnen uit Italië en Spanje, respectievelijk prosecco en cava. Voorts kennen we natuurlijk de Franse crémants, Duitse sekt en ook in de zogenaamde Nieuwe Wereldlanden wordt volop mousserende wijn geproduceerd.

Om de verschillende stijlen goed van elkaar te onderscheiden is het goed enkele zaken helder aan het licht te brengen. Allereerst: champagne mag uitsluitend zo genoemde worden als deze afkomstig is uit de Franse streek Champagne. In het verleden werd de term ‘methode champenoise’ wereldwijd veelvuldig gebruikt om aan te geven dat men met een vergelijkbare stijl te maken had, de Champenois (inwoners van de streek) hebben er echter hard voor gestreden om die term uit te bannen. Dat is gelukt! Tegenwoordig mag nog wel de term ‘methode traditionelle’ gebruikt worden. Daar wordt mee aangegeven dat de wijn wordt gemaakt volgens het proces van tweede gisting op de fles.

Dat verdient enige uitleg: champagne (of ‘méthode traditionelle’) wordt gemaakt volgens een bijzonder procedé. Allereerst vergist het druivensap tot een ‘normale’ witte wijn, in deze fase zetten de natuurlijke druivensuikers zich om in alcohol. Als dit proces is voltooid wordt de (stille) wijn gebotteld en wordt er een suikeroplossing (liqueur de tirage) toegevoegd. De flessen worden afgesloten met een kroonkurk en vanaf dat moment vindt de zogenaamde 2e vergisting plaats waarbij de toegevoegde suikers zich omzetten in koolzuur. Na de rijping op de gistcellen wordt de kroonkurk verwijderd en wordt er nogmaals een toevoeging gedaan, ditmaal wordt er ‘liqueur d‘expedtion’ toegevoegd. Op dat moment wordt bepaald hoe droog (brut, sec, demi-sec etc.) het eindresultaat wordt.  Tenslotte wordt de fles voorzien van zijn definitieve afsluitende kurk en het kenmerkende ‘muselet’ (het ijzeren draadframe dat de kurk op de juiste plaats houdt).

Het genoemde proces is arbeidsintensief en vergt een groot tijdsbestek (minimaal 15 maanden voor een champagne ‘sans année’ en minimaal 36 maanden voor een ‘vintage’ champagne). Al met al een kostbaar proces dus en dat is één van de redenen van de relatief hoge prijs voor een goede fles champagne.

Buiten het bovenstaande proces zijn er andere manieren om mousserende wijnen te produceren. Een goed voorbeeld is de ‘méthode Charmat’ (ook wel ‘cuve close’). Bij deze methode vindt zowel de eerste als de tweede vergisting plaats in roestvrijstalen cuves. Pas na de 2e vergisting worden de wijnen op fles gebracht. De derde en tevens goedkoopste methode noemen we ‘methode gazéifié’. Na de vergisting wordt er als het ware koolzuur ingespoten. Een efficiënte methode, maar het resultaat is doorgaans bedroevend. Eenmaal ingeschonken is de mousse snel verdwenen...

Speciaal voor de zomer selecteerden we aantal mousserende wijnen die op een zomerse dag verkoeling bieden en bovendien een feestelijk tintje aan uw borrel of diner geven!

Mousserend

AR Lenoble

Brut Nature - Dosage Zéro

Champagne

€36,95

CHAMPAGNE

Broer en zus Malassagne maken een breed scala aan champagnes in Daméry. Van de prijswinnende cuvée Intense tot de indrukwekkende vintage-champagne cuvée Gentilhomme. Voor deze pagina met 'zomerse bubbels' selecteerde we Brut Nature.

De assemblage is identiek aan cuvée Intense, maar nu hebben we te maken met een zogenaamde Zéro Dosage, ofwel: geen toevoeging van een liquer d'expedition. Een strakker en zuiverder champagne is niet denkbaar!

Mousserend

Le Couchon

Brut

Prosecco DOC

€12,50

PROSECCO

Prosecco met een Belgisch tintje. De Vlaamse ondernemer Yvan Berthels staat aan de wieg van le Couchon, een prosecco uit het Italiaanse noorden (Veneto). De mousse in de wijn ontstaat niet door een tweede vergisting op fles (onmogelijk voor dit budget), maar middels de Charmat-methode.

Dat resulteert in een heerlijk open, expressieve en echte 'prosecco-neus'. Heel erg geschikt als echte ontspanwijn, maar zeker ook als aperitief voor een (copieus) diner. Met een glas le Couchon in de ene hand en de andere vrij om de aangereikte antipasti of tapas aan te nemen, heeft men niet gek veel meer nodig.

Mousserend

Villa Huesgen

Riesling Sekt

Mosel

€14,50

SEKT

De Duitse evenknie van Champagne! 100% Riesling uit één van de meest romantische delen van Duitsland: Traben-Trarbach, een uiterst charmant stadje in de Mosel-vallei.

Het bescheiden, welhaast ingetogen alcoholgehalte van de wijnen van Huesgen, maakt ze tot verteerbare begeleiders van (zoetwater-)visgerechten en bereidingen met een Oriëntaalse twist. Ideaal voor een lome zomermiddag!