Stoofgerechten

 

Nu de winter in volle gang is, is vermoedelijk ook het verlangen naar smaakrijke stoofgerechten bij menigeen tot grote hoogte gestegen. De gietijzeren pan kan weer úit de kast en óp het fornuis; voor een goed bereid stoofgerecht is zo’n pan onontbeerlijk. Leuk detail: in het buitenland noemt men zo'n pan ook wel een 'Dutch oven'.

De ingredienten en wijze van bereiding kunnen zeer uiteenlopen. Van lam tot hert en van rund tot varken, varieer naar hartelust! Eén voorwaarde voor een geslaagd resultaat: gebruik niet het magerste vlees. Uiteraard verdient zo'n heerlijke stofschotel  een passende wijn.

Rood

Cantina di Custoza

Val dei Molini 2016

Corvina Garda DOC

€11,25

OSSOBUCO

Eén van de klassiekers uit de Italiaanse keuken: ossobuco. Het gerecht komt van origine uit Milaan, maar inmiddels heeft vrijwel iedere Italiaanse streek en zelfs iedere familie een eigen recept. Kalfsschenkel vormt de basis, maar ook ui, wortel en bleekselderij

maken onderdeel uit van menig recept. Over de toevoeging van tomaat lopen de meningen uiteen... Een huisgemaakte 'gremolata' (peterselie, gehakte knoflook en citroenrasp) maakt het af. De echte purist serveert 'm met een smeuïge risotto.

Rood

Château Maris

2017

Languedoc AOP

€11,00

GEKONFIJTE KALFSWANG

Het klinkt wellicht ingewikkeld, maar ook een minder begenadigd thuiskok kan kalfswang konfijten. Vraag de slager de wangen te ontvliezen, dan kan er niets meer mis gaan. Een genereuze scheut wijn, ganzevet, wat smaakmakers (laurier, tijm, rozemarijn)

en wortel en ui, meer heeft u niet nodig. Nou ja, tijd... Veel tijd. Een uur of vier mogen ze wel pruttelen op het allerkleinste pitje. Serveer er dan een glas wijn bij van Château Maris en uw diner kan niet meer stuk! 

Rood

Mondivin

Quintessence 2015

Villányi DHC, Hongarije

€15,95

GOULASH

Een Hongaarse wijn laat zich natuurlijk het liefst begeleiden door een typisch Hongaars gerecht. Goulash (of goelasj, gulyás etc.) is een perfect disgenoot van de wijnen van Mondivin. 

Michael Broadbent (Master of Wine) noemde de Hongaarse regio Villányi "hét terroir voor Cabernet-Franc". Op Domaine Mondivin wordt bewezen dat hij daar wel eens gelijk in zou kunnen hebben!