€31,50

Rood

Domaine de Montcalmès

2015

Terrasses du Larzac AOC

Domaine de Montcalmès

Les Terrasses du Larzac is een eigen a.o.c. (appellation d'origine controlée) en heeft een onderscheidende (Grand) Cru-status binnen de Languedoc. Het plateau is gelegen ten noordwesten van Montpellier. Hier is sprake van hoogwaardige bodem en klimatologische omstandigheden. Een van de kostbaarste eigenschappen is de koelte die via de wijngaarden naar de lager gelegen gedeelten afdaalt.

In de zomer, als veel Languedoc-wijngaarden zuchten onder extreme warmte, is hier het verschil tussen dag- en nachttemperatuur soms meer dan 20°C. Het voordeel hiervan is een traag rijpingsproces met een bepaalde mate van frisheid en een zeer grote aromatische rijkdom. Een andere kostbare eigenschap van het gebied is de samenstelling van de bodem. Hooggelegen (150-400 m), arm van samenstelling: rode aarde/deels zand- en kalkrijke klei en royaal voorzien van ronde zwerfkeien, zoals die het Châteauneuf-du-Pape wijnlandschap bepalen.

De vijf druivenrassen zijn: Grenache Noir, Syrah, Mourvèdre, Cinsault en Carignan. Grenache Noir, Syrah (minimaal 20%) en Mourvèdre (minimaal 20%) moeten samen voor minstens 60% deel uitmaken van de assemblage. De Cinsault mag maximaal voor 30% en de Carignan voor 40% in de assemblage aanwezig zijn. De gemiddelde leeftijd van de stokken is hoog en ook dat is een kwaliteitsfactor van grote betekenis.

De familie Pourtalié exploiteerde al heel lang een behoorlijk bezit van zo'n 30 hectare. Zoals toen gebruikelijk was werden de druiven aan de lokale coöperatie geleverd en verdween de kostbare productie aan druiven in de anonimiteit. Er is dan een nieuwe generatie voor nodig om deze traditie te doorbreken en die kwam er. Frédéric kreeg in 1998 z'n vader Jean-Marie zo ver dat ze samen uit het coöperatieve verband stapten en een eigen kelder met vinificatie-faciliteiten bouwden. Het totaal werd gereduceerd tot 22 hectare wijngaard waarbij de beste wijngaarden uiteraard behouden bleven.

De productie wordt bewust laag gehouden: 50.000 flessen rood ofwel zo'n 20-25 hectoliter per hectare. Heel bescheiden …. vergelijk het maar eens met de 33 hectoliter van Châteauneuf-du-Pape of de 50-60 hectoliter van de Médoc Grands Cru Classés, maar de ambitie was er vanaf het begin om de top te bereiken.

In 2012 wordt de conversie naar biologische werkwijze voor het hele domein opgestart en vanaf de oogst 2015 is de totale productie gecertificeerd biologisch. De kelder is zo ingericht dat er zonder pompen met valdruk gewerkt kan worden. Een lang inweekproces gedurende dertig dagen waarbij de druivenkoek handmatig gebroken en ondergedompeld wordt (pigeage). 24 maanden rijping op eikenhouten vaten die een tot drie maal gebruikt zijn (dus niet nieuw, een bewuste keuze). De assemblage gebeurt pas aan het einde van dit rijpingsproces, twee maanden voor de botteling. Vervolgens wordt de wijn ongefilterd gebotteld.

Wie de moeite neemt om kennis te nemen van deze summiere informatie heeft al een voorstelling van de wijn: rijk, complex, geconcentreerd en voorzien van een weldadige frisheid, een prachtige balans plus verfijning en lengte à volonté. Een potentiele Grand Cru dus. Toen we deze wijn voor de eerste keer in een restaurant proefden waren we meteen verkocht. We zijn er van overtuigd dat u dat ook zal zijn. Eens geproefd... 

En niet alleen wij zijn enthousiast; Hubrecht Duijker deelt onze mening: "Twintig jaar geleden bottelden Frédéric Pourtalier (foto) en diens vader hun eerste wijn, nadat eerder alle druiven naar een coöperatie werden gebracht. Succes bleef niet uit, en vandaag de dag geniet hun Domaine de Montcalmès – 22 hectare, verdeeld over vier gemeenten in de Languedoc – een zeer goede reputatie, bijna een cultstatus. De enige rode wijn wordt samengesteld uit 60 procent syrah plus gelijke delen grenache en mourvèdre, alle afkomstig van laag renderende stokken. De 2015 ging zo’n twee jaar op vat, en het gerucht gaat dat veel van de fusten afkomstig waren van het wereldberoemde, Bourgondische Domaine de la Romanée-Conti. In de sappige, stevige maar toch verfijning biedende smaak zijn behalve rijpe tannines tevens schakeringen waar te nemen van kruiden, vanille en heel rijpe zwarte vruchten plus bessen."

Bron: https://www.hubrechtduijker.com/actueel-maandmagazine/