€11,50

Rood

Amastuola

Primitivo 2015

Puglia IGP

 

 

 

De Winterwijn

Amastuola, Primitivo 2015 (Puglia IGP)

De regio Puglia omvat grofweg de hak en hiel van de Italiaanse laars. Dat klinkt wellicht als een overzichtelijk gebied, maar niets is minder waar. De afstand van het uiterste noorden van de streek, tot het diepe zuiden bedraagt maar liefst 360 kilometer. Logischerwijs brengt dat een verscheidenheid aan microklimaten met zich mee. Wijngaarden die nabij de kustlijn liggen, genieten bovendien van andere klimatologische omstandigheden dan percelen die meer landinwaarts en op enige hoogte zijn gesitueerd. Ofwel: op het eerste oog een eenheid, maar nader bekeken zijn de verschillen tussen de sub-regio’s behoorlijk groot.

Al sinds mensenheugenis worden er druiven geteeld ten behoeve van wijnproductie. De oudste bewijzen gaan terug tot de 8e eeuw voor Christus; niet veel Europese wijnstreken kunnen bogen op zo’n lange historie. De geschiedenis van het domein Amastuola gaat aanzienlijk minder ver terug. In 1994 start de familie Montenaro met een wijnavontuur. In Crispiano om precies te zijn, een kleine stad in het achterland van havenplaats Taranto. Behoorlijk zuidelijk dus, maar door de invloed van zowel de Adriatische Zee als de Golf van Taranto, wordt het er in de zomer niet zo verzengend heet als elders in Puglia. Goed te weten: in dit klimaat is het heel goed mogelijk om op volledig biologische wijze te werk te gaan, alle wijnen van het domein zijn dan ook biologisch gecertificeerd.

Giuseppe Montanaro, pater familias, heeft zijn fortuin vergaard met de verkoop van aluminium jaloezieën en zonweringen. Op het eerste gezicht niet direct het meest voor de hand liggende voortraject voor de aanschaf van een wijndomein… De roots van de familie liggen slechts enkele kilometers verderop (Massafra), ze kennen de regio letterlijk als hun broekzak en wijn maken is gedurende de carrière van Giuseppe altijd een grote wens geweest. Dat verklaart een en ander!

Het totale wijngaardareaal van Amastuola meet zo’n 170 hectare. Landschapsarchitect Fernando Caruncho is destijds ingeschakeld om het geheel vorm te geven. Het resultaat is met recht indrukwekkend te noemen. De druivenstokken zijn in een golvend ritme aangeplant en de eeuwenoude olijfbomen zijn gespaard gebleven. Verspreid door de wijngaarden liggen 24 ‘eilanden’ met olijfbomen. Enkele van deze bomen zijn ruim 800 jaar oud (!) en hebben een diameter van 2,5 meter. Voor een echt goede indruk: gebruik Google Maps en aanschouw de boven-aanblik van de wijngaarden, echt de moeite waard!

We hebben de Primitivo (2015) niet voor niets geselecteerd als dé winterwijn. Warmbloedig en hartverwarmend terwijl er voor overdaad knap is gewaakt; werkelijk goed verteerbaar. En nog biologisch ook!

Op het culinaire vlak zijn de mogelijkheden vrijwel eindeloos. Echt een verfijnde dinerwijn die door de forse smaakkracht behoorlijk wat tegenspel kan verdragen. Met name stoofgerechten zijn een perfecte partner: traag gegaard konijn, een rijk gevulde runderstoof of ossobucco.