Ieder afzonderlijk ‘ingrediënt’ van de blend

heeft een bepaalde functie en de uitkomst is bij

Cusiné altijd groter dan de som der delen …

Een kleine tien jaar geleden kondigden we voor het eerst de wijnen van Tomàs Cusiné aan. Destijds waren we al behoorlijk onder de indruk van zijn wijnen en van zijn staat van dienst, maar Tomàs heeft bepaald niet stil gezeten! Inmiddels is hij actief in maar liefst 3 verschillende Spaanse wijnregio’s (Costers del Segre, Conca de Barberà en Montsant) en heeft hij belangen in maar liefst 5 wijndomeinen.

Eén van die domeinen, het in 2003 gestichte bezit dat naar de wijnmaker zelf is vernoemd, krijgt al jarenlang onze onverdeelde aandacht. Een van de redenen van Cusiné destijds om voor wijngaarden in en rondom het dorp El Vilosell te kiezen, was de samenstelling van de bodem: een kalkrijke grond met daarnaast een gezonde verhouding klei, zand en een toplaag van ronde rivierstenen (rolkeien).  Juist door de diversiteit in de bodem kan hij hier volop experimenteren met verschillende rassen. Tomàs: “Dit project is gestart in een gebied waar de laatste jaren niet veel aan wijnproductie gedaan is. Ik had dus weinig achtergrondinformatie. Toen heb ik besloten om veel verschillende druivenrassen aan te planten, met mogelijk andere of betere kwaliteiten dan de in dit gebied meer gebruikte witte Macabeu of rode Cabernet Sauvingnon. Dit hele project bestaat voor een groot deel uit permanent onderzoek. Ik heb meer dan 20 verschillende druivenrassen geplant, waarvan ik van 50% wist hoe het ongeveer zou worden. Een groot risico dus, maar daardoor heb ik wel zeer interessante ontdekkingen gedaan. Ik had bijvoorbeeld nooit gedacht dat de witte rassen van zo’n hoge kwaliteit zouden zijn.”

Cusiné en zijn team onderzoeken permanent de interacties tussen rassen, bodemsamenstelling en ligging. Elke druif en ieder perceel wordt na de oogst afzonderlijk gevinifieerd. Daardoor heeft Tomás uiteindelijk meer dan 100 verschillende wijnen tot zijn beschikking. Op dat moment komt het assembleertalent van Cusiné om de hoek kijken. Iedere cuvée is een assemblage van meerdere druivenrassen en verschilt van jaar tot jaar. Als een ware meesterchef gaat hij te werk: ieder afzonderlijk ‘ingrediënt’ van de blend heeft een bepaalde functie en de uitkomst is bij Cusiné altijd groter dan de som der delen. De cuvées onder de loep …

Llebre

De wijn met de haasjes’ zoals menigeen ‘m aanduidt. De hazen op het etiket zijn een speelse verwijzing naar het gebruikte druivenras: Ull de Llebre. Identiek aan de beroemde Tempranillo, maar de Catalanen noemen de druif vrij vertaald ‘hazenoog’. Een gulle eetwijn, te serveren bij het beste gevogelte (Bresse-kip, parelhoen, patrijs), kalfs- en lamsvlees of een lasagna van gegrilde groenten.

Auzells

Assemblage van Macabeu (van 100 jaar oude stokken!), Riesling, Sauvignon Blanc, Chardonnay en Albarinyo. Eerstgenoemde druif is de belangrijkste factor in de blend. Fors gastronomisch potentieel: vrijwel alle visgerechten, maar ook oesters, mosselen en paella. Ook het vermelden waard: kaasfondue (toegegeven, het was een noodgreep tijdens een recent etentje, maar die bleek verdraaid goed uit te pakken!).

Vilosell

Ook hier een hoofdrol voor de Ull de Llebre, maar nu aangevuld met Syrah en Grenache. De signatuur van Tomàs Cusiné is in de neus al goed waar te nemen. De warmte van de herkomstregio en het kundig gedoseerde eikenhout, maken dit onmiskenbaar tot een wijn van deze ‘druivengoochelaar’. Rijke en breed inzetbare dinerwijn: lam, konijn, vleugelwild, rib-eye en gerijpte harde (Hollandse) kazen op basis van koemelk.

Geol

Geol kan zich meten met wijnen op Grand-Cru-Classé-niveau. De  inspiratie ligt zonder twijfel op de rechteroever van Bordeaux, maar de roots worden niet verloochend. Merlot en Cabernet Sauvignon, aangevuld met een Spaans element in de vorm van de Carinena-druif. Een confrontatie met de top van Saint-Emilion belooft gegarandeerde sensatie. Indrukwekkend. Wildwijn bij uitstek: ree, hert en haas.

Tomàs Cusiné

Llebre 2018

Costers del Segre DO

Wat je noemt: value for money!

Druivenrassen

Tempranillo

Land / Streek

Spanje / Cataluña

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Tomàs Cusiné

Auzells 2018

Costers del Segre DO

Indrukwekkende assemblage van maar liefst 5 druivenrassen.

Druivenrassen

Macabeo

Riesling

Land / Streek

Spanje / Cataluña

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Tomàs Cusiné

Vilosell 2017

Costers del Segre DO

De assemblage is wat gewijzigd ten opzicht van voorgaande jaren. Wat minder 'gelikt' dan voorheen.

Druivenrassen

Grenache Noir

Syrah

Land / Streek

Spanje / Cataluña

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 14,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Tomàs Cusiné

Geol 2016

Costers del Segre DO

Superbe Geol op superieur Grand-Cru-Classé-niveau.

Druivenrassen

Cabernet Sauvignon

Carignan

Land / Streek

Spanje / Cataluña

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 14,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Te reserveren