“Rivetti or non-Rivetti, everybody at la Spinetta

is a bit of a wine enthusiast”

De geschiedenis van la Spinetta gaat niet eens zo gek ver terug. Grootvader Giovanni Rivetti, geboren eind 19e eeuw, was weliswaar een groot wijnliefhebber en droomde er van om zijn eigen wijnen te maken in Piemonte, maar deze droom heeft hij nooit kunnen verwezenlijken. Hij vertrok rond de eeuwwisseling naar Argentinië met de intentie daar fortuin te vergaren en bij terugkomst zijn eigen domein te stichten. Het avontuur liep echter minder voorspoedig af: Giovanni keerde nooit terug …

Het lot was zijn zoon beter gezind: Giuseppe Rivetti sticht in 1977 alsnog het gedroomde domein: la Spinetta, vrij vertaald: de heuveltop. Samen met zijn vrouw Lidia weet hij in 1977 een aantal percelen met Moscatodruivenstokken te verwerven. Destijds werd Moscato d’Asti niet bepaald als een edele wijn beschouwd; het gros van de productie bestond uit zielloze bubbeltjeswijn. Giuseppe en Lidia zagen echter de potentie van de druif en la Spinetta was uiteindelijk de eerste producent die zogenaamde single vineyard-Moscato’s op de markt bracht. Dat besluit heeft hen geen windeieren gelegd. Het kapitaal dat werd vergaard met de verkoop van Moscato d‘Asti’s werd vanaf 1985 slim geïnvesteerd in nieuwe wijngaarden. Met andere variëteiten, want de ambities van beiden reikten ver(der).

Wie anno nu la Spinetta zegt, zegt Giorgio Rivetti. Deels terecht, Giorgio is immers hét boegbeeld van dit in 1977 gestichte domein. Maar zonder hulp van zijn broers Bruno en Carlo, die beiden mede-eigenaar zijn, zou het domein niet kunnen opereren op het huidige, hoge niveau. Samen met enkele andere familieleden (Marco, Eleonora, Giovanna, Manuela … allen telgen uit de ‘Rivetticlan’) zijn zij verantwoordelijk voor zo’n 100 hectare wijngaard in Piemonte. Daarnaast worden zij nog bijgestaan door een team van begenadigde wijnmakers en andere betrokken medewerkers. Of, om met de woorden van  Giorgio Rivetti te spreken: “Rivetti or non- Rivetti, everybody at la Spinetta is a bit of a wine enthusiast.”

Cà di Pian

De Barbera-druif kent vele gezichten. Mede veroorzaakt door de ‘geboortegrond’, maar uiteraard spelen ook de leeftijd van de stokken en de hand van de meester een grote rol. Het oogstmateriaal dat aan de basis staat van Cà di Pian komt van gemiddeld 36 jaar oude stokken. Na een rijping gedurende 12 maanden op Frans eikenhout en vervolgens een rijping op RVS cuves van eveneens 12 maanden, worden de wijnen gebotteld. Daarna volgt nog een periode van ‘rust’; pas vier jaar na de oogst vinden de flessen hun weg naar de consument. Saillant detail: Cà di Pian was in 1985 de eerste rode wijn die de familie Rivetti op de markt bracht.

Langhe Nebbiolo

Cuvée Langhe Nebbiolo wordt gemaakt van het oogstmateriaal van de ‘jonge’ stokken. Jong is relatief in dit geval: 20-25 jaar. Kan zich met speels gemak meten met Barolo-wijnen van minder kundige producenten. Op dit prijsniveau zonder twijfel de beste kennismaking met de Nebbiolo-druif.

Contratto

Sinds enkele jaren is wijnmaker Giorgio Rivetti ook eigenaar van het 150 jaar oude Contratto. De Contratto’s bekwaamden zich als eerste producent in Italië in de productie van mousserende wijnen die volgens de zogenaamde Metodo Classico tot stand komen. Eén van de kenmerken van deze vinificatiemethode is dat de bubbels in de wijn ontstaan door de twee vergisting op de fles. De ingewijde liefhebber leest tussen de regels door dat Contratto feitelijk de Piemontese evenknie is van champagne. De arbeidsintensieve werkwijze verklaart (en verantwoordt) de niet heel geringe prijs. De kwaliteit is er echter naar! En wanneer we de vergelijking maken met champagne, dan blijkt de prijs plots vrij sympathiek. Immers, goede champagne onder € 30,- is schier onvindbaar.

La Spinetta

Cà di Pian 2016

Barbera d'Asti DOC

De proefnotitie volgt zsm.

Druivenrassen

Barbera

Land / Streek

Italië / Piemonte

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 14%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

La Spinetta

2016

Langhe Nebbiolo DOC

2016 bijkt een prachtige jaargang voor deze Langhe Nebbiolo!

Druivenrassen

Nebbiolo

Land / Streek

Italië / Piemonte

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 14%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Uitverkocht

Contratto

Millesimato Pas Dosé 2012

Metodo Classico

Slechts 3 gram suiker, das vrijwel niets!

Druivenrassen

Chardonnay

Pinot Noir

Land / Streek

Italië / Piemonte

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 12,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar