€9,50

Wit

Domaine du Belvezet

Viognier 2018

Ardèche IGP

In de stijl van een witte noordelijke

Rhônewijn, zoals condrieu,

voor een zesde van de prijs!

Het had niet veel gescheeld of de Viognier druif was volledig uitgestorven. In 1968 was de aanplant (wereldwijd) zeer gering: slechts 14 ha, waarvan 8 in Condrieu. Enkele jaren daarna raakt de druif plots in zwang. Een citaat van Oz Clarke over de opmars van de Viognier, willen we u niet onthouden: “Opeens werd de betoverende schoonheid op waarde geschat, en als iedere goede seksgodin was ze allesbehalve genereus met haar bekoorlijkheden en vroeg een hoge tol voor het geritsel van een kanten zoom, de vluchtige streling van haar glinsterende rode lippen. Viognier dreigde te verworden tot de seksbom van het witte doek: iedereen is weg van haar, maar ze blijft onbereikbaar.” U begrijpt: vele producenten omarmden de Viognier en inmiddels staat de druif volop aangeplant. Zowel in verschillende Franse wijngebieden als in de Nieuwe Wereld.

Al decennialang bezorgt Domaine du Belvezet ons wijnen met een onverslaanbare kwaliteit-, karakter,- plezier- en prijsverhouding. De rode wijnen bevinden zich het ene oogstjaar op het niveau van de betere Rhône-wijnen terwijl er het andere jaar sprake is van de verleidelijkheid en de charme van de Crus uit de Beaujolais. Of een combinatie van beide kwaliteiten, maar altijd op een prijsniveau dat kenners in verwarring bracht als er blind geproefd werd.

Enkele jaren geleden voegden we ook een tweetal witte wijnen van Domaine du Belvezet toe aan het portfolio. Dat bleek een heel goede zet, al moesten we vele wijnliefhebbers teleurstellen. Niet omdat de kwaliteit tegenviel (integendeel!), maar omdat de wijn in een vloek en een zucht was uitverkocht. Geduld blijkt in zo’n geval een schone zaak: Belvezet Blanc is terug op het toneel. En hoe! 2018 bleek een superbe jaar voor de Viognierdruif. In de Noordelijke Rhône, waar de druif heer en meester is, werden grote wijnen gemaakt. De appellation Condrieu, de bakermat van de Viognier, wordt door velen (terecht) beschouwd als hét terroir voor deze druif. Hier wordt haast gevochten door de fans om de schaarse en kostbare flessen. Maar wij weten uit ervaring dat er in de 100 kilometer zuidelijker gelegen Ardèche eveneens heel goede resultaten worden geboekt. Met in het achterhoofd dat 6 flessen uit de Ardèche wat aanschafwaarde betreft, overeenkomen met 1 fles uit die wereldberoemde appellation, hebben wij de keuze snel gemaakt. U ook …? Tijdens het proeven werden we opnieuw blij verrast: volledig houtvrije expressie, de druif mag hier spreken en doet dat met verve. Het karakter van een witte noordelijke Rhônewijn, zoals condrieu, met een tastbarespanning. Decanteren ter beluchting – voor velen nog altijd een verrassing als het witte wijnen betreft – is zinvol en zodoende van harte aanbevolen.