Champagnes op het allerhoogste niveau ...

Het huis Lenoble is zo langzaam maar zeker één van de weinige champagnedomeinen dat sinds de oprichting in familiebezit is. Vele -grote én kleine- domeinen zijn de afgelopen decennia ingelijfd door verzekeringsmaatschappijen, investeerders en niet in de laatste plaats door Amerikaanse rappers die een eigen champagnedomein als het ultieme statussymbool ervaren. Met Jay Z en zijn Armand de Brignac als het meest tot de verbeelding sprekende voorbeeld …

Champagne A.R. Lenoble weet dapper stand te houden en laat zich niet verleiden door aanbiedingen uit binnen- en buitenland. De huidige eigenaren, broer en zus Antoine en Anne Malassagne, zijn de achterkleinkinderen van oprichter Armand Raphaël Graser, een Alsacien die zich begin 20e eeuw vestigt in de Champagne en in 1920 in Daméry het champagnehuis A.R. Lenoble opricht. Zij zijn niet voornemens de rijke familiehistorie om te zetten in snel rendement om vervolgens op hun lauweren te rusten. Gedurende de afgelopen 20 jaar hebben ze alles in het werk gesteld om te werken aan continu stijgende -zelfopgelegde- kwaliteitseisen.

Een groot deel van de wijngaarden is gelegen in Chouilly, één van de zes gemeenten in de Côte des Blancs met de Grand Crustatus. De ware liefhebber weet dat hier ook wijngaarden van enkele heuse champagneiconen zijn gelegen: Krug, Jacques Selosse en Salon, voorwaar niet de minste namen.

Direct na de oogst volgt de persing van uitsluitend het allerbeste, streng gesorteerde materiaal. Waar de meeste huizen inmiddels zijn overgestapt op pneumatische persen, werken Anne en Antoine nog immer met verticale houten persen. Alleen met een dergelijke pers kan de druk dusdanig precies worden gereguleerd, zodat uitsluitend het eerste sap dat de verse druiven verlaat (de zogenaamde cuvée), kan worden opgevangen voor verdere bewerking. Het sap van een tweede persing, de taille, wordt bij Lenoble als inferieur beschouwd en wordt derhalve doorverkocht aan andere partijen. De vergisting van het sap vindt deels plaats op eikenhouten vaten, een methode die zijn weerslag vindt in het subtiel oxydatieve karakter (postitief! … Bollinger is er wereldberoemd door geworden!) dat de champagnes van A.R. Lenoble kenmerkt.

Na de botteling volgt een periode van rust en rijping in de 18e eeuwse kelders die zijn uitgehouwen in de kalkrijke bodem. De minimale rijpingsperiode, bij wet vastgelegd, is 15 maanden. A.R. Lenoble geeft haar wijnen niet zelden een dubbele, of zelfs langere rijpingsperiode. Uiteraard met als enig doel een hogere kwaliteit. Kenmerkend voor de champagnes van Anne en Antoine Malassagne is de heel beperkte toevoeging van de liqueur d’expedition: de cuvée les Aventures bevat slechts 3 gram restsuiker. Cuvée Brut Intense en cuvée Blanc de Blancs hebben respectievelijk 6 en 5 gram restsuiker per liter. Ter vergelijk: Coca Cola bezit zo’n 105 gram (!) suiker per liter.

De kracht van de verschillende stijlen champagne van A.R. Lenoble ligt in het feit dat ze zowel als aperitief zeer goed tot hun recht komen, maar voldoende vinositeit en karakter bieden, waardoor ze ook een gastronomische begeleiding op hoog niveau kunnen vormen. Gerechten met coquilles, witte vis en gerechten waar truffel en truffelschaaf worden gehanteerd, vormen een harmonieus geheel met de champagnes van A.R. Lenoble.

AR Lenoble

Brut Intense Mag 15

Champagne

Scoort altijd goed in de internationale pers.

Druivenrassen

Chardonnay

Pinot Meunier

Land / Streek

Frankrijk / Champagne

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 12,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

AR Lenoble Champagne

Grand Cru Blanc de Blancs

Mag 14 Chouilly

Smaakintensieve, elegante champagne. 100% Chardonnay zonder alcoholpresentie.

Druivenrassen

Chardonnay

Land / Streek

Frankrijk / Champagne

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 12%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

AR Lenoble

Les Aventures

GC Bl. de Blancs-Chouilly

Absoluut een bijzondere wijn-/champagne ervaring. Doen, al is het maar voor één keer!

Druivenrassen

Chardonnay

Land / Streek

Frankrijk / Champagne

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 12%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

AR Lenoble Champagne

Brut Rosé

Chouilly-Bisseuil

Contrastrijke, ambachtelijke rosé-champagne voor liefhebbers.

Druivenrassen

Chardonnay

Land / Streek

Frankrijk / Champagne

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 12%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar