Verrassend en

onderscheidend

wit en rood uit

de Languedoc

 

De Languedoc blijft ons inspireren. Het aanbod uit deze streek in het Sauterportfolio is behoorlijk breed; van wijnen op niveau voor alledag (denk bijvoorbeeld aan Expressif, Domaine Maurel en een groot aantal rosés) tot aan wijnen die tot de top van de regio behoren. Domaine de Montcalmès en Domaine les Aurelles maken wijnen op uitzonderlijk hoog niveau en kunnen zich meten met sterdomeinen uit bijvoorbeeld de Zuidelijke Rhône.

Het middensegment in de Languedoc, prijsniveau € 10,- a € 15,-, is minder goed vertegenwoordigd. Met de komst van deze wijnen komt daar verandering in! Tijdens een bezoek aan het Franse zuiden in november van afgelopen jaar stuitten we bij toeval op een drietal ‘pareltjes’. In Montpeyroux, de ‘hoofdstad’ van de gelijknamige appellation, werden we in de gelegenheid gesteld een fors aantal wijnen te proeven. Eerlijk is eerlijk, dat was niet allemaal op het beoogde kwaliteitsniveau. Maar, een drietal wijnen sprong er echt bovenuit!

Wit

Le Tarral

2017

Languedoc AOP

€12,95

Hoogst originele assemblage van

Grenache Blanc, Roussanne en Carignan Blanc!

Wat je noemt een aanwinst! Echt onderscheidend ten opzichte van vrijwel alle witte wijnen uit het assortiment. Hoogst originele assemblage van Grenache Blanc, Roussanne en Carignan Blanc; na de oogst vergist én rijpt de wijn op houten barriques; die werkwijze resulteert in een indrukwekkend glas wijn.

Bovendien gastronomisch zeer de moeite waard: dichtgeschroeide coquilles, tarbot met vers geschaafde truffel, sliptongen uit de roomboter etc. Ook een eersteklas begeleider van een kaasplateau met bergkazen (Tomme, Cantal etc). Tijdens de recente inloopproeverij omarmd door velen en direct bestempeld als publiekslieveling!

Rood

Le Tarral

2016

Languedoc AOP

€12,95

Genereus en machtig,

maar met behoud van finesse ...

Ook de rode variant kent een originele samenstelling: een hoofdrol voor de Carignandruif, aangevuld met Syrah en Grenache Noir. Een Languedoccer in optima forma. Genereus en machtig, maar met behoud van finesse. Net zoals le Tarral Blanc mogelijk wat zwaar

om als ‘los glas’ in te zetten, maar juist een dinerwijn van formaat. Door de (relatieve) fijnheid zeer geschikt bij kalfsvlees, maar de concentratie en smaakkracht doen eveneens verlangen naar het fijnste lamsvlees en de magere delen van de koe (tournedos, lende).

Rood

Le Salut de la Terre

2016

Terrasses du Larzac AOC

€11,95

GSM, ofwel Grenache,

Syrah en Mourvèdre!

In navolging van de succesvolle introductie van Domaine de Montcalmès, eveneens een AOC Terrasses du Larzac, presenteren we ditmaal een bescheidener geprijsde wijn uit deze ‘upcoming’ appellation. Geringe opbrengsten (zo’n 40 hl/ha) is hier één van de sleutels tot succes. De ‘bedruiving’ is

als in een klassieke Rhôneblend: GSM, ofwel Grenache, Syrah en Mourvèdre. De wijn komt tijdens de vinificatie niet in aanraking met grote houten foeders of barriques en houdt dus de heel natuurlijke puurheid die zo kenmerkend is. Meer dan aanbevolen bij krachtige wildgerechten of ‘stoer’ vlees bereid in de buitenlucht.