Pasta e vino!

 

 

De Italiaanse keuken kenmerkt zich door haar eenvoud. Vaak zijn het niet meer dan enkele ingrediënten die, mits van topkwaliteit, samen een eenvoudig maar zeer smaakrijk gerecht vormen. Pasta is er een uitgelezen voorbeeld van. De basis van heel veel Italiaanse gerechten wordt gevormd door slechts drie producten:  tarwegries, eieren en zout. Spaghetti, tagliatelle, ravioli en minder bekende verschijningsvormen als strozzapreti, orecchietti en Maltagliati. Altijd is het de genoemde drie-eenheid die aan de basis staat. Maar het is niet alleen de pasta die de smaak bepaalt; juist de saus of de vulling is van doorslaggevend belang en tevens leidend in de keuze voor een bijpassende wijn. Onderstaand een drietal wijnen met enkele culinaire suggesties. Beproefd en wel!

Wit

Gagliole

Biancolo 2017

Toscana IGT

€12,95

VERTEERBAAR MET VEEL SMAAKKRACHT

Gelijke delen Chardonnay en Trebbiano; dat resulteert in een uitstekend verteerbare eetwijn met veel smaakkracht en een karakter dat zorgt voor krachtig tegenspel op vele fronten. De Toscaanse warmte is waarneembaar in de wijn en dat maakt het zeker voor het najaar en de winter een zeer aantrekkelijk glas.

Een rijk gevulde pasta vongole is het eerste waar we aan denken, maar er is zo veel meer mogelijk: ravioli gevuld met eekhoorntjesbrood en pancetta, spaghetti met kastanjechampignons, room en verse peterselie zijn twee andere suggesties.

Rood

Zaccagnini

2016

Montepulciano Abruzzo DOC

€11,95

AUTHENTIEKE, ITALIAANSE KARAKTERWIJN

De Montepulciano d’Abruzzo van Zaccagnini is een authentieke, Italiaanse karakterwijn met een verleidelijke vruchtenrijkdom. Knap gevinifieerd waardoor wat minder rustiek dan z'n reputatie doet vermoeden.

Pappardelle con ragu all’anatra (vergelijkbaar met een klassieke Bolognese, maar met eend als vervanging voor rundvlees), tagliatelle met vers geschaafde wintertruffel en een ‘chicken Alfredo’ zijn wat ons betreft de aanraders.

Rood

Ippolito 1845

Calabrise 2017

Calabria IGT

€13,50

ONBEPERKT CULINAIR INZETBAAR

Tenslotte een uitgelezen ‘pasta-wijn’ uit het diepe zuiden. De Calabrese, een oud, lokaal druivenras uit Calabrië, vormt de basis. Beschikt over het Italiaanse patent: intens plezier, veel karakter en onbeperkt culinair potentieel. We beperken ons uiteraard tot pasta’s ditmaal.

Gaat gegarandeerd goed samen met tortiglioni met gegrilde aubergine; maar ook –zeker wanneer licht gekoeld geschonken- met een pasta met sardines van de grill. Of wat te denken van de klassieker lasagna Bolognese?