Herfstwandeling

 

Wanneer het weer het toe laat, biedt de herfst volop mogelijkheden om te genieten van de natuur of een andere fraaie omgeving. De een zal de voorkeur geven aan een stadswandeling, de ander aan een lange tocht door een herfstbos (met ritselende blad in de bomen en krakende takjes onder de schoenen!). Of wat te denken van heerlijk uitwaaien op het strand of wandelen over de hei? De mogelijkheden zijn legio. Na afloop is er niet veel zo plezierig als weer op adem komen met een goed glas wijn. Wellicht beïnvloedt de locatie waar dat glas wijn gedronken wordt, de keuze nog enigszins. Immers, op een zonnig najaarsterras is het verlangen naar een wat verteerbaardere wijn wellicht groter dan thuis bij een knisperende haard. Met deze suggesties zit u altijd goed!

Wit

Realce

2017

Vdl Tierra de Castilla

€5,95

ROYAAL MONDVOLUME

Realce Blanco is een assemblage van gelijke delen Sauvignon Blanc en Viura (ook bekend onder de naam Macabeo). Sappig en voorzien van een royaal mondvolume.

De wijn combineert het dorstlessende van koel bronwater met het (eetlust)opwekkende van de rijpe Sauvignon Blanc. Wel heel sympathiek geprijsd en bovendien biologisch.

Rood

Realce

2017

Manchuela DOP

€5,95

OP NIVEAU VAN TEMPRANILLO

Ook de rode Realce is een schot in de roos. Een volbloed biologische Spanjaard op het niveau van een heel goede, doorgaans beduidend duurdere Tempranillo.

Genereus, een viriel karakter en volop aantrekkelijke contrasten. Schenk ‘m na de borrel gerust door bij een stoofgerecht (pulled pork bijvoorbeeld!). Veel wijn! En de prijs? Die is ‘muy accesible’!

Wit

Bodegas Casa Primicia

2017

Rioja DOC

€11,50

LIEFHEBBERSWIJN BIJ UITSTEK

Rioja Blanco geniet lang niet zo veel bekendheid als de rode wijnen uit deze streek. Gezien de jaarlijkse productie van witte wijnen ter plaatse niet zo heel verwonderlijk: slechts 8% van de wijnen is wit (voorts 1% rosé en 91% dus rood).

Casa Primicia Blanco rijpt 6 maanden op barriques en doet denken aan vele malen kostbaardere wijnen uit bijvoorbeeld Pessac-Léognan. Spanning, boeiende contrasten en dynamiek. Liefhebberswijn bij uitstek.

Rood

Bodegas Casa Primicia

Joven 2017

Rioja DOC

€7,95

SYMPATHIEKE EENVOUD

De term ‘Joven’ duidt op een minimale hout- en flesrijping. Volgens de Spaanse wijnwetgeving mag dat in het geval van een Joven maximaal 2 jaar zijn; de wijnmakers van Casa Primicia beperkten de houtrijping tot 4 maanden.

Een fruitintensieve, maximaal plezier biedende wijn, is het gevolg. Vanaf het eerste mondcontact is het: “wat een heerlijke krokant-kruidige materie is dit!”. Sympathieke eenvoud.

Wit

Saurus

Chardonnay 2017

Patagonia

€9,75

VERBORGEN PAREL

De witte Saurus (100% Chardonnay) krijgt niet de aandacht die deze wijn verdient. Eigenlijk een verborgen parel in het assortiment. De wijngaarden mogen dan in Argentinië liggen, de stijl van de wijn doet eerder klassiek Europees aan.

Goed herkenbare Chardonnay-expressie, geringe houtinvloed en gelukkig beduidend minder boterig en dik dan de meeste warm-klimaat-Chardonnays. Dus goed verteerbaar en uitnodigend tot een tweede glas (en meer…).

Rood

Saurus

Malbec 2017

Patagonia

€9,75

VRIENDELIJKE ALLESKUNNER

Op Bodega Saurus maakt men Malbecs in uiteenlopende stijlen. Van deze vriendelijke alleskunner tot de zeer ambitieuze Barrel Fermented Malbec.

Eerstgenoemde is een Malbec ‘zonder poespas’: de wijnmaker heeft bewust de elegantie, het krokante en het onweerstaanbare sappige in de wijn gehaald. Er is geen massieve blockbuster van gemaakt. Vormt overigens een spannende ‘battle’ met de Héritage van Château du Cèdre.