€7,95

Rood

Domaine du Belvezet

Syrah - Grenache 2017

Côtes du Vivarais AOC

De 50e jaargang?!

Domaine du Belvezet: voor velen een van de meest klinkende namen in het Sauter-assortiment. Bovendien een naam die al sinds ‘mensenheugenis’ is vertegenwoordigd in de collectie: de eerste flessen kwamen aan het einde van de jaren ’60 naar Nederland. De exacte jaargang is helaas niet meer te achterhalen, maar een snelle rekensom leert dat de wijn dus al een halve eeuw (!) door Sauter wordt aangeboden.

De ene wijnliefhebber (m/v) drinkt ‘de rode Belvezet’ jong om te genieten van de pure vruchtenexpressie; de ander gunt ‘m juist enkele jaren rust in de kelder en geniet pas na enkele jaren van de dan ontstane kruidigheid, de afgeronde tannines en een mindr grote hoeveelheid primair rood fruit. De wijn leent zich er voor…

Al sinds jaar en dag worden de wijngaarden van Domaine du Belvezet behandeld volgens de zogenaamde lutte raisonnée. Een werkwijze die de biologische wijnbouw benadert en waarbij het aantal bestrijdingsmiddelen in de wijngaarden wordt gereduceerd tot een absoluut minimum.

Sauter is jaarlijks nauw betrokken bij de assemblage van de wijnen (wit en rood). Voor rood stonden we voor de keuze: geven we de wijn meer een rhône-karakter of krijgt de wijn juist een wat noordelijker (lees: als een goede cru uit de Beaujolais) tintje? Het druivenmateriaal –Syrah en Grenache- leende zich voor beide… Na heel uiteenlopende assemblages ter plaatse gemaakt te hebben, bleek dat de uit min of meer gelijke delen samengestelde wijn tot het beste resultaat leidde. En wat bleek: het krokant-sappige van de beste ‘Crus du Beaujolais’ en de elegantie van de Noordelijk Rhône kwamen harmonieus samen in één wijn.

“Spanning, temperament en verleiding in één."

Erik Sauter sr.