€11,00

Rood

Château du Cèdre

Cèdre Héritage 2015

Cahors AOC

Mad about Malbec

In de jaren ’50 verlaat de grootvader van Pascal en Jean-Marc zijn vaderland (België) en vestigt zich in het Franse zuidwesten. Het is echter hun vader, Charles Verhaeghe, die het besluit neemt om wijnstokken aan te planten. Tot grote verbazing van menig buur, kiest hij er voor om stokken aan te planten op de armste, stenige gronden, terwijl anderen er juist voor kiezen om de meest vruchtbare grond te beplanten met druivenstokken. Charles bleek over een visionaire blik te beschikken: de door hem in de jaren ’60 aangeplante stokken staan er nog steeds en leveren nu de druiven voor de topwijnen van Château du Cèdre (Le Cèdre en cuvée GC).

De nadruk lag destijds - en anno 2018 nog altijd - op de Malbec-druif. De appellation Cahors, waar men ‘m ook wel Côt noemt, is de bakermat van deze druif. De Verhaeghe’s weten er wel raad mee. Château du Cèdre wordt niet voor niets gezien als dé referentie van de streek.

De Malbec-druif staat, zeker wanneer jong gedronken, niet als de meest toegankelijke en sympathieke druif te boek. Moderne vinificatietechnieken zorgen er echter voor dat de wijnen niet meer zo ‘stug’ zijn als voorheen. Om de wijn een nog wat verleidelijker karakter te geven en met name om er ook al in de prille jeugd van de te kunnen genieten, besloten Pascal en Jean-Marc 5% Merlot toe te voegen aan de assemblage van cuvée Héritage. Dat geeft de wijn nét dat beetje extra souplesse. De kenmerkende robuustheid en de markante structuur van de Malbec zijn beide zeer goed waarneembaar. De broers Verhaeghe zijn niet voor niets “Mad about Malbec”!

“It is soft, packed with black fruits and with layers of spicy acidity. There's just a touch of tannin..." 2015

Wine Enthusiast (rating: 86/100).