5...

best wines to

serve at Christmas

 

Wit

Wente

Morning Fog Chardonnay '16

Livermore Valley

€14,50

HOUTGERIJPTE CHARDONNAY UIT HET BOEKJE

Wente Morning Fog is onze meest verkochte witte wijn uit de Nieuwe Wereld. Niet verwonderlijk, het is eenvoudigweg heel veel wijn voor deze prijs. Zie er in Europa maar eens om te komen… Een houtgerijpte Chardonnay uit het boekje: krachtig, genereus en iets wulps. Het geheim van Morning Fog zit ‘m in de assemblage.

De wijn bestaat namelijk niet voor 100% uit Chardonnaydruiven, zoals het label doet vermoeden, maar wijnmaker Karl Wente heeft er voor gekozen om 2% Gewurztraminer toe te voegen. Juist daardoor beschikt de wijn over een zekere kruidigheid en onderscheidt ie zich gemakkelijk van vele andere Nieuwe Wereld-Chardonnays.

Rood

Bodega Langa

PI 3,1415 - 2016

Calatayud DO

€13,95

FORSE CONCENTRATIE

We durven te beweren dat we de wijnen van Langa in een line-up met 10 andere wijnen uit de streek Calatayud, blind zouden herkennen. Het houtgebruik fungeert hier als signatuur van de wijnmaker. Nuance is niet het juiste woord, maar van overdaad is eveneens geen sprake.

De Concejon-druif beschikt van nature al over een forse mate van concentratie, de opvoeding op eikenhout draagt daar nog wat aan bij. De benaming van de wijn is een speelse verwijzing naar de perceelgrootte van de wijngaard waar de druiven geplukt worden: de wijngaard heeft een oppervlakte van 3,1415... ha, gelijk aan het wiskundige symbool Pi.

Rood

Château Maris

La Touge 2014

Minervois La Livinière AOC

€16,50

OPULENTIE EN PLEZIERWIJN IN EEN

Sinds we de wijnen van Château Maris aanbieden, bezoeken we het domein met enige regelmaat. De ontvangst door eigenaar Robert Eden is altijd even hartverwarmend als inspirerend. Hij weet ons telkens te verrassen met ofwel nieuwe wijnen ofwel vinificatie-‘experimenten’ (die opvallend genoeg vrijwel altijd goed uitpakken!).

Zijn gamma is nog vele malen groter dan de serie die wij op het moment aanbieden. Eigenlijk is alles wat Eden maakt uitzonderlijk goed… The Wine Advocate omschreef het treffend: “another rock-solid effort from this estate that represents a terrific value”. La Touge is een prachtig voorbeeld van hoe opulentie en plezierwijn samen kunnen gaan. Bij  wild, lam, wildzwijn, maar ook kalfsschouder en eend.

Rood

Gagliole

Rubiolo 2016

Chianti Classico DOCG

€13,75

€12,50

PLEZIER EN KARAKTER

In het verleden aangeprezen als “Kerstwijn” en gezien zijn staat van dienst mag Rubiolo niet ontbreken in de Kerstuitgave. De Italianen lijken patent te hebben op de combinatie van heel veel plezier en heel veel karakter. Ook Rubiolo weet deze eigenschappen in zich te verenigen.

De Sangiovese is heel goed herkenbaar en de Merlot (slechts 10% van de assemblage) weet de zuurgraad van eerstgenoemde wat te temmen. Beperkt houtgebruik: rijping voor één derde op eiken okshoofden, één derde op eiken foeders (groter formaat) en één derde op roestvrij staal. Gemaakt voor de goede Italiaanse keuken!

Wit

Villa Huesgen

Weissburgunder 2016

Mosel

€12,75

UITGESPROKEN WITTE WIJN

De druiven Weissburgunder en Pinot Blanc mogen dan wat DNA betreft een en dezelfde zijn, de regio van herkomst en de hand van wijnmaker kunnen voor heel grote verschillen zorgen. Villa Huesgen Weissburgunder heeft een heel eigen identiteit; echt niet te vergelijken met een Franse Pinot Blanc.

Minder floraal, maar juist een opvallend goede expressie van de grond waarin de stokken staan aangeplant. Bewonderenswaardig hoe de Huesgens een vrije neutrale druif hebben weten te transformeren tot een uitgesproken witte wijn.