Negen feestwijnen

onder de negen euro

 

Wit

Domaine de Joÿ

l'Eclat 2017

Côtes de Gascogne IGP

€7,25

UITGELEZEN HUISWIJN

L’Eclat van Domaine de Joÿ mag eenvoudigweg niet ontbreken in deze selectie. Al jarenlang een vaste waarde in het assortiment en menig klant ziet ‘m als de uitgelezen huiswijn. Niet verwonderlijk: de wijn is zeer geschikt als eetlustopwekkend apéro en ook aan tafel staat ie zijn mannetje.

Schenk l’Eclat gerust door bij voorgerechten op basis van (rauwe) vis, mosselen en salades. Gerechten met een kruidige Aziatische touch hoeven eveneens niet vermeden te worden.

Wit

Bidoli

Pinot Grigio 2017

Delle Venezie DOC

€8,50

€7,65

OPTIMAAL IN BALANS

Een nieuwe telg binnen de Bidoli-familie. Staat vooralsnog in de schaduw van de andere Pinot Grigio van dit Noord-Italiaanse familiebezit, maar gezien de prijs-kwaliteitverhouding van deze cuvée, zou dat wel eens rap kunnen veranderen.

Echt goede Pinot Grigio’s onder de € 10,- beginnen schaars te worden, maar het blijkt dus toch nog goed mogelijk te zijn. De wijn beschikt over meer dan voldoende frisheid, maar er staat een deugdelijke vulling tegenover waardoor de balans optimaal is.

Wit

Cantina Colli Vicentini

Chardonnay 2017

Vicenza DOC

€7,95

'NAAKTE CHARDONNAY'

Eerder omschreven we deze wijn als een “naakte Chardonnay”. We doelen daarmee op de uiterst pure stijl, geen opsmuk en volledig ‘houtvrij’. Geen massieve blockbuster dus, maar juist rins en zuiver.

Dé mogelijkheid om de essentie van dit wereldwijde aangeplante druivenras te proeven! Serveren bij uiteenlopende antipasti (suppli al telefono, ingelegde ansjovis) en bij veel uit zout water. Denk aan gegratineerde oesters, zeebaars in zoutkorst of sushi.

Wit

Expressif

5 Cépages 2017

Pays d'Oc IGP

€7,95

HARMONIEUZE ASSEMBLAGE

Eén van onze eigen assemblages en daar zijn we best trots op! Jaarlijks proeven we in de Cave Coöperative in Ouveillan (even ten noorden van Narbonne) verschillende cuves van de individuele druivenrassen.

Daarna wordt uiterst zorgvuldig een harmonieuze assemblage samengesteld met altijd in het achterhoofd dat de verschillende componenten complementair aan elkaar moeten zijn. Jaargang 2017 bestaat uit 5 verschillende cépages: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Colombard, Viognier en Vermentino. Oordeel zelf!

Wit

Bodegas Orden Tercera

2017

Rueda Verdejo DO

€8,50

ONDERSCHEIDEND EN EIGENZINNIG

Er is zo veel meer dan alleen Chardonnay en Sauvignon Blanc… Niet gek dus dat de Verdejo-druif aan een opmars bezig is. De (recente) populariteit van deze Spaanse druif is goed te verklaren: onderscheidend, eigenzinnig in de beste zin van het woord en multi-inzetbaar.

Van harte aanbevolen als dorstlessend aperitief. Evengoed aan tafel door te schenken bij knapperige salades, groene asperges, verse erwten met munt en rauwe ham en zo naturel mogelijke bereidingen van vis

Rood

Domaine du Belvezet

Syrah - Grenache 2017

Côtes du Vivarais AOC

€7,95

ABSOLUTE KLASSIEKER

Evenals Domaine de Joÿ een absolute klassieker in het assortiment. In de herfst-winterpublicatie schreven we dat Domaine du Belvezet 2017 welllicht de 50e jaargang is! Helaas is de eerste jaargang niet meer te achterhalen, maar zeker is dat de eerste flessen eind jaren ’60 zijn geïntroduceerd.

Het is niet veel wijnen gegeven om onafgebroken onderdeel uit te mogen maken van het Sauter-portfolio. De wijnen van de familie Perrin (Château de Beaucastel) en Domaine du Belvezet vallen deze eer in ieder geval te beurt. Dat zegt meer dan voldoende over de onberispelijke kwaliteit! Erik Sauter sr. over jaargang 2017: “Zonder enige twijfel de beste Belvezet van de afgelopen 20 jaar!”

Rood

Famille Maurel

Merlot 2017

Pays d'Oc IGP

€7,95

ALLESKUNNER VAN MAUREL

Wijnmaker Olivier Ramé heeft de afgelopen jaren bepaald niet stil gezeten. Hij bracht een compleet nieuwe lijn wijnen op de markt (o.a. la Paria en Préjugés) en verbouwde de gehele wijnmakerij in Ventenac. Tersluiks kocht hij nog een oud stadskasteel in Ventenac met het idee er op termijn een B&B van te maken.

Gelukkig staat hij er niet alleen voor… Samen met de familie Maurel is hij verantwoordelijk voor een breed gamma aan wijnen. De mono-cépage Merlot kan terecht op de nodige belangstelling rekenen. Genereus, smaakrijk, verteerbaarheid en contrast zijn slechts enkele kenmerken van deze alleskunner.

Rood

Famille Perrin

2017

Ventoux AOC

€8,50

WIJN MET HOOG VIN-PLAISIR-GEHALTE

Zeer vitaal rood uit de Zuidelijke Rhône. Heerlijk sappig, zacht en de wijn is gezegend met bekoorlijke frisheid. Wanneer we het hebben over "krokante tannines" is dit wat we bedoelen, een schoolvoorbeeld! De wijn heeft de fijnheid van een cru uit de Beaujolais, maar de smaakkracht van een Zuidelijke Rhônewijn.

Een wijn met een groter vin-plaisir-gehalte is niet gemakkelijk voor de geest te halen. Zeer geschikt voor de beginnende wijndrinker (m/v), maar ook de meer gevorderde liefhebber zal zich bepaald niet bekocht voelen.

Rood

Bodega Langa

Pasion 2017

Calatayud DO

€8,50

DEGELIJKE, MEDITERRANE (EET)WIJN

Sinds de introductie een groot succes. Voorheen nog met de kloeke rode letters op de fles, nu met de zeer herkenbare gouden bedrukking. De inhoud is gelukkig onveranderd gebleven: zeer degelijke, Mediterrane (eet)wijn met een forse houtinvloed.

Fascinerend hoe een wijn van de Spaanse Garnacha zich onderscheidt van een Franse Grenache; dit is zwoeler en minder basaal gekruid. Prijs-plezier-verhouding die niet gemakkelijk is te verslaan.